Theemuts cultuur

16-11-2010 -
Zoals in het Moederlijk Handboek staat vraag ik bij thuiskomst van mijn kinderen gretig: 'En, hoe was het op school?'

Toen ik nog een jong en naïef moedertje was, verwachtte ik werkelijk een antwoord, maar inmiddels weet ik wel beter. Kinderen die uit school komen lijden in het algemeen aan acute amnesie, en komen meestal niet verder dan een schouderophalen. Maar goed, dan heb je tóch je interesse getoond.

Jan (13) geeft tegenwoordig wel antwoord, en hij doet dat in de vorm van een temperatuurvermelding. 'Het was heet,' bromt hij dan, of 'Het was koud.' Zelden was de temperatuur aangenaam.

Het is belangrijk mee te gaan in de belevingswereld van je kind dus vroeg ik vandaag: 'En Jan, was het warm of koud op school?'
'Het was gewoon lekker warm!' zei hij verbaasd. En plotseling rolde er spontaan nog wat informatie uit: 'Henk en Tim waren heel druk vandaag, en toen werden ze er uitgestuurd!'

Ademloos wachtte ik of er nog meer zou komen, en ik zei niets, want je moet ze niet laten schrikken met onverhoedse bewegingen of vragen.
'Ze hadden zeker hun medicijnen niet ingenomen,' diagnosticeerde Jan, en begon vele soorten beleg op een boterham te stapelen, ook al was het half vier in de middag.

Ons gesprek was voorbij, maar terwijl ik de was opvouwde herhaalde ik stilletjes voor mezelf: 'Ze hadden hun medicijnen zeker niet ingenomen.' En ik verwonderde mij over een schoolsysteem waarin kinderen over medicatie praten alsof het de gewoonste zaak van de wereld is.

Toen heb ik nog maar een kopje thee genomen, want dat is mijn medicatie.

13 opmerkingen

  1. Ik denk dat het voor leerkrachten handig is als ze weten dat er iemand in hun klas diabetes heeft. Dan kunnen ze tenminste handelend optreden. En misschien geldt dat ook voor andere aandoeningen? En de klas pikt dit natuurlijk wel op.
    Hartelijke groet en tot laters
    Gerrie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Weer zo'n prachtig puberlogje! Hartelijk om gelachen, dank daarvoor!

    Even antwoorden als docent, tegenwoordig worden iets meer dan gemiddeld drukke kinderen al vaak als adhd-er bestempeld, ook door klasgenootjes. Jammer vind ik dat. Een soort van "busje komt zo effect".

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ....ehm, ik zou zo'n opmerking tegen m'n kinderen kunnen maken, dat van die medicijnen. Weet je zeker dat je niet je eigen woorden terughoort?
    Toch vond ik wel dat je de goede insteek had gevonden. Mijn kinderen komen meestal ook niet verder dan "Weet niet". Thuis is thuis, en school is school, en dan moet je als moeder niet van die moeilijke vragen gaan stellen (zo'n blik krijg ik dan).

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ha, ha, staat je goed die theemuts!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mariëlle10:09 p.m.

    Haha, die van mij antwoorden altijd: 'School-ig'
    Ook zo' dooddoener.

    Mariëlle

    BeantwoordenVerwijderen
  6. hihi - weer wat geleerd! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. hahaha hier komt meetsla ook niet meer uit dan 1 zinnetje... maar goed zoonlief is pas 3.. dus wie weet..ooit.. maar goed vast niet als hij net is als ieder ander kind

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik hoop wel groene thee want die is het meest rustgevend heb ik ontdekt met pubers ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Die van mij is vier en die weet het ook al niet meer als ze uit school komt. Ze heeft dan meestal gewoon geen zin om te praten. Of ik krijg een antwoord als: "Ik ben het vergeten, mama." of " Ik vertel het wel als papa ook thuis is." Slim, dan hoeft ze het maar 1 keer te vertellen.
    Maar als ik daarna naar de " schooldag " ( creche )van mijn tweejarige vraag en die zegt dat ze: " binneh ehspeelt, buiteh ehspeelt, kindjeh ehspeelt."
    ( haar standaard verhaaltje ;) ) heeft, dan opeens wordt mijn oudste boos en wil ze wel graag NU vertellen hoe het op school was.
    Tsja..........

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Heel herkenbaar!

    Wat een diepte-interview had je weer met je zoon. Geweldig.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Anoniem12:28 p.m.

    Hier is het standaard antwoord op deze (standaard)vraag: SAAI...
    Nee zeg, je zou toch eens zeggen dat het LEUK was op school!!

    Anne

    BeantwoordenVerwijderen
  12. @ Maaike: idd, ADHD is zo'n onzin, verzonnen door de kapitalistische, farmaceutische industrie, zodat ze kinderen vol kunnen stoppen met giftige medicatie en er winst op kunnen maken.

    Zie ook dit prachtige filmpje over wat er mis is aan het onderwijssysteem: http://www.youtube.com/watch?v=zDZFcDGpL4U

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Je kan het altijd zo goed en herkenbaar opschrijven :)
    Zelf probeer ik niet te vragen hoe het was op school. Vaak stromen de verhalen er zo uit. Als het me toch ontsnapt denk ik altijd aan mijn ouders :)

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een comment achterlaat! Bedankt!

Wil je op de hoogte blijven van alle comments? Vink dan eenvoudig het vakje aan met: Email follow-up comments!

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.