Dat moeten we toch niet willen?!

16-05-2012 -
'Veel meer zakkers eindexamen' kopte de Telegraaf afgelopen maandag, en vervolgde met de onheilspellende mededeling dat vooral vmbo'ers 'hard onderuit' zullen gaan.

'We vrezen het ergste'

Om duidelijk te maken hoe ernstig de situatie is, lieten ze Sjoerd Slagter, voorzitter van de VO-raad aan het woord. Sjoerd somberde: 'We vrezen het ergste.' En toen beledigde hij moeiteloos alle havisten én vwo-ers door te vervolgen: 'Vmbo'ers zijn geen calculerende leerlingen. Die doen wat ze kunnen.' Je vraagt je af wat voor vuile trucjes havisten en vwo-ers allemaal uithalen! Ik zie die zogenaamde intellectuelen al voor me: de hele dag zweterig aan het rekenen hoe ze kunnen slagen, zónder te doen wat ze kunnen. Op hun mobieltje uiteraard.

Minstens een 5,5

Nieuwsgierig las ik verder, want ik wilde wel eens weten wat er voor iets schandelijks was gebeurd! En wat blijkt? De exameneisen zijn aangescherpt. Eindexamenkandidaten moeten nu gemiddeld een krappe voldoende halen! Minimaal een 5,5 is vereist om te slagen.

Verbijsterd schudde ik mijn hoofd: in wat voor wereld leven we waarin eindexamenkandidaten geacht worden de leerstof dusdanig te beheersen dat ze minstens een vijfeneenhalf moeten halen…

Dat moeten we toch niet willen met z'n allen?

14 opmerkingen

  1. ze moesten dit jaar ook allemaal met alleen maar voldoendes het examen ingaan. Dat was echt heel moeilijk voor sommige kinderen, op bepaalde vakken.
    Toen ik de eisen las wiste ik het zweet van mijn voorhoofd, gelukkig maar dat ik mijn diploma al heb!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Anoniem9:20 a.m.

    Voor de gemiddelde leerling snap ik wat je bedoeld en zo zou ik ook reageren ware het niet dat mijn kind flink dyslectisch is. Hij staat momenteel voor alle HAVO vakken royaal een ruime voldoende (7-8) alleen voor engels ivm. de dyslexie een 3, als hij examen gaat doen zijn de eisen nog strenger en mag hij niet lager dan een 5 scoren voor een van de drie kernvakken (nederlands engels en wiskunde). Voor hem houd dat dus in geen diploma ook al scoort hij op de rest van de vakken nog zo goed. Helaas houden ze met de strengere exameneisen geen rekening met kinderen die zo'n leerhandicap hebben. Natuurlijk krijgt hij extra tijd en een vergroting maar helaas voor hem is dit niet genoeg. Hoe vaak hij ook oefent en leert hij krijgt engels gewoon niet onder de knie. Ik vind het jammer dat er voor zo'n kinderen geen uitzondering is bv. een andere taal mogen kiezen of misschien wel een lager punt maar met een voldoende gemiddelde. Dit is een kind die met zijn intelligentie VWO aan kan maar door zijn handicap nog niet voor het VMBO kan slagen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Anoniem12:02 a.m.

      Heb je weleens naar het programma Kurzweil gekeken. Deze mag op het CSE gebruikt worden. Dit is het hulpmiddel voor dyslectische kinderen.

      Chittra (zelf moeder van een dyslectische zoon)

      Verwijderen
  3. && Helemaal met het voorgaande eens. Hier dus 4 dyslectische kinderen en daarvan 1 ook met dyscalculie... Die kan het straks helemaal vergeten met de strengere eisen voor zowel wiskunde als Nederlands..... We zien het wel maar ik (ja mijn man is ook dyslectisch) heb al zoveel moeten knokken voor begrip en hulp... Dus op zich is het wel goed maar zo als altijd...zijn er ook uitzonderingen.
    Nelly.
    p.s. en onze oudste zonder enig stempel rekent precies uit hoeveel hij moet halen om te slagen....zucht..en doet dus niets meer dan nodig is (en dan nog...)En die doet nu Havo examen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Soms is het echt stressen!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Anoniem6:04 p.m.

    en de negatieve verandering is? ik mocht een vier en een vijf of twee keer een vijf maar geen vier voor engels nederlands of wiskunde. ik mocht ook geen onvoldoende in mijn vaste profiel en mijn stromingsvakken. de tweede onvoldoende kon alleen maar in je vrije deel worden toegestaan. Ik moest ook minimaal voor ieder examen een vijf,vijf halen om mijn diploma te ontvangen. en ik mocht niet voor drie vakken een vijf,negen staan: mijn uiteindelijke gemiddelde ging niet over alle vakken schoolexamen en centraal examen, dat ging per vak.
    Ik begrijp dat kinderen met dyslectie of dyscalculie erdoor in de problemen kunnen komen, maar de gemiddelde leerling gaat erop voorruit! zelf heb ik met dyscalculie wel mijn vwo gehaald, zonder ondersteuning, het is dus mogelijk om het te halen.
    Mijn jaargenoten rekenden van tevoren uit hoe ze per vak minimaal moesten scoren voor een bepaalde lotingsgroep. Ook werd ons niet verteld of we waren geslaagd, maar kregen we een lijstje met de cijfers en moesten we het zelf maar uitrekenen. Op het vmbo hoorden we vooral als ik een drie haal op het centraal voor al mijn vakken ben ik er al. Op het VWO hoorde ik als ik nergens onder de zeven haal kan ik in de lotingsgroep waar zestig% wordt toegelaten.

    Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Anoniem7:00 p.m.

    Ehm, volgens mij is deze post ironisch bedoelt hoor….

    Els

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Een van mijn broertjes zakte omdat zijn rekenmachine stuk was!! Niet toen hij examen deed maar toen hij zich verrekend had bij het berekenen van de benodigde punten!!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Volledig met je eens.
    Ironisch of niet ;-)...
    Gr,
    Julia

    BeantwoordenVerwijderen
  9. En hoe gaan al die dyslectici dat dan later in hun baan doen? Ook met extra tijd en dat ze minder goed hoeven te presteren als hun collega's?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Anoniem10:17 a.m.

      Zij kiezen een baan waarin zo niet veel hoeven te lezen die zijn er namelijk ook.

      Verwijderen
  10. Heb je ook geen VWO-diploma voor nodig

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Als docent vind ik het lastig, hoor. Zie nu echt kinderen die op heel veel vakken makkelijk VWO aan kunnen, maar bijvoorbeeld echt geen wiskundeknobbel hebben. Van hen weet je dus nu al bijna zeker dat wiskunde ze zal nekken (je kunt het vak niet meer niet kiezen, zoals wij vroeger). Zo jammer, kinderen waarvan je weet dat ze zo slim zijn, die dan toch noodgedwongen voor de havo moeten kiezen. Ook heel erg fijn om aan hun ouders uit te leggen, die toch zeker weten dat ze een VWO'er in huis hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Anoniem11:59 p.m.

    Dyslectici zijn niet dom. Ze kunnen heel goed een universitaire opleiding volgen, waarbij je geen Engels nodig hebt. En voor het lezen heb je tegenwoordig voorleesprogramma's.

    Chittra

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een comment achterlaat! Bedankt!

Wil je op de hoogte blijven van alle comments? Vink dan eenvoudig het vakje aan met: Email follow-up comments!

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.