Moederschap: een gevaarlijk beroep

11-10-2006
Het moederschap is niet zonder gevaren. Zo kun je heel goed op een zonnige woensdagmiddag bijna je been breken als gevolg van een willekeurige reeks van omstandigheden.

Die willeurige reeks van omstandigheden kan zo maar beginnen met een enigszins verstopt gootsteentje in de wc. Dan komen er twee kinderen die daar hun handen wassen, en vervolgens de kraan niet dichtdraaien. Na een half uur ontdekt de moeder dan dat de wc blank staat. Zuchtend pakt zij haar dweil en dweilt de wc-vloer droog. En, omdat ze nu toch een natte dweil heeft, besluit zij de keukenvloer ook maar even 'mee te nemen'.

Dan gaat de jongste zoon (3) achter de computer zitten, wat hem verboden is, omdat hij de nacht in het ouderlijk bed heeft doorgebracht, i.p.v. in zijn eigen ledikant. De moeder vermaant de jongste die luidkeels "Nanananananaaaa" roept. De moeder geeft de jongste een time-out en zet hem in de hoek. De jongste rent uit de hoek. De moeder pakt de jongste en zet hem opnieuw in de hoek. De jongste rent er weer uit; de moeder zet hem er weer er in, omdat ze zich iets herinnert over 'consequent zijn' of zo.

De jongste besluit tot een andere aanpak, en rent via een andere kant de hoek uit. De moeder probeert hem te grijpen, en zo komen wij op het punt van het gevaar van het moederschap als gevolg van een willekeurige reeks van omtstandigheden: als gevolg van de pas gedweilde vloer, geraakt de moeder in een bevallige arabesque, gevolgd door een pijnlijke spagaat. Enigszins verdwaasd zit zij op de grond, en gaat na of ze iets gebroken heeft. Gelukkig blijken lijf en ledematen intact, ofschoon gekneusd.

Aldus het moederschap. Het enige beroep met groot risico op latere armoede alsmede gebroken benen.

Geen opmerkingen

Leuk dat je een comment achterlaat! Bedankt!

Wil je op de hoogte blijven van alle comments? Vink dan eenvoudig het vakje aan met: Email follow-up comments!

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.