Berichten van het Moederfront: Nieuwsbrieven

11-04-2007

Nieuwsbrieven

Soms, als ik er niet om hoef te huilen, moet ik wel lachen om nieuwsbrieven. Zo meldde de laatste nieuwsbrief over de komst van een bibliotheekmedewerkster op school van 13 tot 13.15. Zij gaat dan een verhaal vertellen of zo. Ouders worden daarbij nadrukkelijk uitgenodigd.

Menig moeder, al dan niet met baan, zal zich door dit soort activiteiten voor onverwachte (logistieke) problemen gesteld zien. Maar denk niet dat je zomaar kunt wegblijven! Want, zo meldt de nieuwsbrief: "Wij zouden het erg leuk vinden als u daarbij aanwezig zou zijn." En voor het geval je zo'n moeder bent die dat niet kan schelen, worden de duimschroeven nog iets strakker gezet met de volgende woorden: "Uw kind zal het ook heel fijn vinden." Aargh! Recht in het kwetsbare moederhart.

Nu je als moeder hebt begrepen hoe de zaken liggen, kabbelt de brief vriendelijk verder over de inhoud van het project.

Maar net als je denkt dat het allemaal nog wel meevalt, en je afwezigheid heus niet zal opvallen, eindigt de brief onverwacht ferm met de woorden: "Wij hopen u allemaal te zien op maandag 16 april om 13.00."

Hoewel ik zelf fulltime thuisblijfmoeder ben, voel ik mee met mijn collega-moeders die baan en kind combineren. Met man en macht proberen overheid en traditionele feministes vrouwen de arbeidsmarkt op te jagen door ze kinderopvang door de strot te duwen. Momenteel wordt zelfs groot geschut ingezet om de zgn. moederschapsideologie, oftewel de moederlijke overtuiging dat niemand zo goed voor je kind kan zorgen als jij, onderuit te halen met de kwalijke campagne 'Kinderopvang, dat gun je ieder kind.'

Maar hoe zit het met het onderwijssysteem als belemmering voor een baan?

Misschien moet ik daar eens een nieuwsbrief over schrijven.

8 opmerkingen:

 1. Schrijf maar die brief! En laat je je niet schuldig voelen door hun nieuwsbrief!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Anoniem10:09 a.m.

  Lieve Nicole, waarom laat jij jezelf steeds onder druk zetten? Kop op, ook zonder kijkles en leeskwartiertje ben je nog geen slechte moeder.Natuurlijk heeft iedereen feedback nodig maar haal die bij die mensen die je echt kennen.Groeten Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Anoniem8:29 p.m.

  Op de school van mijn kinderen staat hoog in het vaandel dat je als ouder mee participeert in de activiteiten die ze met de kinderen ondernemen. Zo is daar AVI-lezen, Bieb lezen, schooltuinen, alle projecten die er gedurende het jaar zijn, "verlengde schooldag" afsluitingen en dan heb ik het nog niet over alle "spanten" die voor het grootste gedeelte uit ouders bestaan. Ik doe het allemaal met liefde en plezier maar het lijkt af en toe wel een betaalde baan en dan heb ik het ook nog niet over keren dat je meedraait met de P'zaal en vaak invalt omdat je toch "niet werkt".
  Vroeger zette mijn moeder me af op het schoolplein punt.....Maar ja dat was in de 70er jaren...
  Groet, Dorothea

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Anoniem10:18 p.m.

  ik kan me zelfs niet herinneren dat mijn moeder ons naar school bracht. maar voor een kwartiertje naar school komen, zou ik toch echt niet doen. ik doe samen met andere moeders de schoolwas, ik knip en plak en ik maak eens in de zoveel tijd de klas extra schoon omdat juf astma heeft. en ik werk ook nog 2 dagen, dus voor een kwartier heen en weer, terwijl de kinderen lid zijn van de bieb. no way en dat zonder schuldgevoel!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Anoniem12:31 p.m.

  Het ontbreekt Nicole in ieder geval niet aan humor, iets wat ik nogal eens mis in de reacties op haar stukjes!

  femke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Anoniem2:48 p.m.

  Nou zet de eerste stap Femke!
  Mensen mogen toch hun mening geven zonder dat dat met humor gepaard gaat of niet soms. Ik begrijp deze reactie eerlijk gezegd niet...
  Sorry ook hier zit geen humor in..
  Dorothea

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Anoniem4:39 p.m.

  Ik liep met mijn zusje en wat buurkinderen naar school, kwam zo ook weer terug en als er ouders op school waren dan was het over het algemeen omdat er iets niet goed ging. Ik ging naar school voor de dingen die ik thuis niet leerde en ik leerde thuis wat ik op school niet leerde. Wat was het leven toch simpel! Als de ouders en het schoolpersoneel eens van plaats konden wisselen, dan zouden ze misschien her-ontdekken dat het verstandiger is om bij elkaar uit het vaarwater te blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Anoniem2:30 p.m.

  De laatste mededeing in de nieuwsbrief die mij trof was dat er niet langer meer geld was voor schoolreisjes, ipv daarvan krijgen kinderen een 'thema dag' voorgeschoteld...
  De leukste schoolherinneringen blijven toch de schoolreisjes, dat dáár nu net op beknibbeld word, omdat men te kortzichtig is zich te laten sponsoren ofzo, is triest.Geld is belangrijker dan het plezier van kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een comment achterlaat! Bedankt!

Wil je op de hoogte blijven van alle comments? Vink dan eenvoudig het vakje aan met: Email follow-up comments!