Universele antwoorden

26-04-2007 -
Als moeder van vijf kinderen, die graag allemaal tegelijk tegen mij praten, maak ik graag gebruik van Universele Antwoorden. Op die manier denken ze alle vijf dat ik op hen reageer, en voelt niemand zich van aandacht gespeend. Bekend is natuurlijk het universele "Uh-huh", maar ook "Hmhm" bewijst goede diensten. Hoe universeler, hoe beter.

"Ja" of "Nee"-antwoorden zijn weliswaar ook vrij universeel, maar niet zonder gevaar. Voor je het weet heb je een kind toestemming gegeven om de hele snoeptrommel leeg te vreten, of in z'n eentje op vakantie te gaan naar Ibiza. Dit soort momenten zijn herkenbaar aan de triomfantelijke blik in de ogen van je kind, en directe interventie is noodzakelijk.

Helaas betekent dit dat je dan wel moet stoppen met universeel antwoorden, en al je aandacht op het betreffende kind moet richten, om hem of haar, met enkele welgekozen woorden, duidelijk te maken dat de universele betekenis van "Ja" soms ineens "Nee" is.

Dit is een universeel verschijnsel bij moeders, waar helaas nog geen universeel antwoord op is.

3 opmerkingen

  1. Anoniem10:15 a.m.

    Heel herkenbaar. Ik ben moeder van vier kinderen. Het gejuich aan tafel was oorverdovend toen ik ja zei tegen de kleinste (terwijl de andere drie ook tegen mij praatten) op de vraag of hij na het eten chips kreeg. Blijkbaar hadden de andere drie deze vraag wel goed gehoord!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Anoniem9:15 p.m.

    Best wel grappig, niet zo zeer ik zelf, maar mijn man wil onbedoeld de kinderen weleens iets beloven. En dan maar aan de zijlijn grinnikend afwachten hoe het afloopt...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een comment achterlaat! Bedankt!

Wil je op de hoogte blijven van alle comments? Vink dan eenvoudig het vakje aan met: Email follow-up comments!

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.