Berichten van het Moederfront: Hardlopen als metafoor voor Het Leven

06-05-2007

Hardlopen als metafoor voor Het Leven

Zoals jullie wellicht weten ben ik een fervent hardloopster. Ik loop weliswaar niet erg hard, wandelaars hebben de vervelende gewoonte mij voorbij te steken, en het is elke keer weer een persoonlijke overwinning als ik mezelf de deur uit te krijg, maar fervent ben ik. Ik bedoel maar, ik doe het tenslotte toch maar! En ik heb een hekel aan sport. Ik snap dat er een prijs is voor gemoedsrust en een gezond lichaam, maar het liefst wel met een flinke korting.

Toch ben ik ervan overtuigd dat het feit dat ik nog steeds niet aan de valium ben te danken is aan hardlopen, want er is immers geen natuurlijker reactie op stress dan te rennen. Vroeger hadden we stress als we oog in oog stonden met een Tyrannosaurus Rex die ons als lunch wilde. Met de adrenaline die dan vrij kwam konden we dan fijn wegrennen.

Tegenwoordig hebben we stress vanwege heel andere zaken, ruzie-ende kinderen bijvoorbeeld. Daar kun je helaas niet van wegrennen. Je kunt het natuurlijk wel proberen, maar dan komen ze je gewoon achterna. Maar wat te doen met al die ongebruikte adrenaline die is vrijgekomen? Die verwerk je gewoon even in een half uur hardlopen! Voila, een ontstresste moeder.

En soms kom je onderweg zomaar een cadeautje tegen: een veld bezaaid met klaprozen, een stralend blauwe lucht, diepgroene bomen of een diepzinnige collega-hardloper. Zo pufte ik laatst naar mijn ouderlijk huis, 8 kilometer verderop, met rood aangelopen hoofd terwijl alles in mij zei: "Meid ga toch lekker zitten", toen een snelle hinde vermomd als hardloper mij voorbij hupte. Hij keek mij in het zweterige gelaat en vroeg retorisch: "Gaat het nog?"
Ik mompelde iets bevestigends, waarop hij monter zei: "Gewoon doorgaan he?!". Hij knikte me bemoedigend toe en rende toen met verende tred de verre horizon tegemoet.

Ik voelde me vreemd gesterkt, en herhaalde in mezelf zijn diepzinnige tekst "Gewoon doorgaan, he?", getroffen door het hoge waarheidsgehalte. Want is het hele leven niet een kwestie van "Gewoon doorgaan he?".

Met nieuwe moed en lichte tred legde ik de laatste kilometers af.

Want ik ga gewoon door.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Leuk dat je een comment achterlaat! Bedankt!

Wil je op de hoogte blijven van alle comments? Vink dan eenvoudig het vakje aan met: Email follow-up comments!