Dol en horendol

02-05-2007 -
De kinderen hebben vakantie. En dat is hartstikke leuk, want is de vakantie niet een uitgelezen kans om de hele dag met je kinderen door te brengen? Juist. En je hebt ze gekregen, dus blijkbaar wilde je ze graag, en daaruit volgt dat je het dan zeker leuk vindt veel tijd met ze door te brengen.

Dus terwijl de kinderen door het huis rennen, 20 keer per seconde op de deurbel drukken, zich eindeloos vervelen, ruzie maken, schreeuwen, rommel maken, chaos veroorzaken, en voortdurend 'Mama' roepen, herinner ik mezelf er aan hoe gezellig het is, zo de hele dag met vijf kinderen. Opgewekt lach ik de dag door, want oh, wat is dit leuk! Vet genieten.

Mijn leven zoals ik dat ken, is opgeschort, maar dat geeft natuurlijk helemaal niks. Bovendien, het huishoudelijke werk gaat natuurlijk wel door, dus serveer ik de fruithappen op de aangewezen tijdstippen, doe de dagelijkse klussen, en omdat het vakantie is doen we Leuke Dingen. Want dat is leuk. Vanochtend zijn we met z'n allen naar de markt gewandeld om lokale folklore op te snuiven, gevolgd door een bezoek aan de bibliotheek. En in de middag gingen we gezellig naar de kapper. En tussendoor is er natuurlijk veel vrije tijd, want dat is leuk voor kinderen. Kunnen ze lekker bijkomen van alle schoolbesognes.

Het probleem is alleen dat ik me eigenlijk voel alsof ik heel erg hard wil gillen. En 's nachts maai ik in mijn slaap wild met mijn armen, en schrik wakker omdat in mijn dromen de deurbel weer gaat, er weer een beker door Piet gemaakte ranja, dus zonder water dus extra kleverig, omvalt. Ik droom dat Piet opnieuw is uitgebroken en tuinen van boze buurmannen verkent, en waar was ook alweer die tuin met die enge vijver?

Elke vakantie opnieuw zie ik mij voor dit mysterie gesteld: hoe kan het toch dat je zielsveel van je kinderen houdt, en ze echt nooit zou willen missen, maar dat ze je in grote vakantie-doses tegelijkertijd horendol maken?

En een nog groter mysterie voor mij, is de vraag wat ik er aan kan doen. Komt het door wat Sue Palmer in Toxic Childhood onze snelle levensstijl noemt, die niet past bij het tempo van een kind? Moet ik gewoon nog meer onthaasten? Of moet ik ze gewoon de hele dag lekker televisie laten kijken en computeren en niet zo moeilijk doen?

Zoveel vragen en zo weinig antwoorden.
Je zou er horendol van worden.

Maar dan is daar een kinderknuistje in mijn hand. Een wandeling in de lentezon.
En misschien is dat wel het antwoord dat ik zoek..

9 opmerkingen

  1. Anoniem1:54 p.m.

    Zal ik jou eens een tip geven? Investeer in wat kampeerspullen en zet de tent op niet al te ver van waar je woont. Dan vallen alle huishoudelijke taken en zorgen en ergernissen weg. Laat je man nog wat fietsen en spullen nabrengen en je krijgt zo veel meer rust dan thuis. En het is ook weer heerlijk om thuis te komen, want dat lijkt dan een waar paleis!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Anoniem8:15 p.m.

    Dat gevoel overvalt me ook met slechts 2 jongens in huis... Net daarom plan ik 'summercamps' voor de kinderen (in de zomer zijn ze 3 maand thuis!) Kinderen blijven een uitdaging, hoe graag je ze ook ziet!

    Veel moed en geniet van de rust die weerkeert na de vakantie...

    Groetjes,

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Anoniem10:01 p.m.

    Goeie tip, die tent!
    Misschien heb je de mogelijkheid een tentje in de tuin te zetten, zodat er elke nacht twee kinderen kunnen slapen.
    Werkt hier erg goed voor het vakantiegevoel.
    En af en toe moeten de kinderen in hun eigen bed en gaan pa en ma lekker in de tent....
    Go with the flow, en geniet van het mooie weer!!
    (ik herinner me nog een 2-weekse mei vakantie met iedere dag regen; het kan altijd erger ;-) )

    Groet, Erna

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Anoniem10:31 p.m.

    Ik wil niet zielig doen....maar ik heb nooit een beroep kunnen doen op opa's en oma's...ze zijn er wel....maar op de achtergrond. Ik heb al 16 jaar iedere vakantie, ja ja, IEDERE VAKANTIE, mijn kinderen om mij heen!!!!!! Ik zal jullie zeggen..het went..net als een vent.
    Maar ik denk in stilte, ja ja, in stilte, want durf DIT maar eens hardop te zeggen in hardwerkend buitenshuis, en chrechend(?) Nederland.....zodra ze op eigen benen staan....DAN GA IK GENIETEN!!
    Ze zijn me zo lief, maar ik verlang ZOOOOO NAAR RUST, naar wat tijd voor mezelf.

    Zo dat is eruit...maar ik blijf anoniem...uit schaamte..........

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Anoniem8:36 a.m.

    Een hele leuke tip van die tent. Zodra Aldi een tent in de aanbieding heeft ben ik elke voorjaarsvakantie op vakantie. Wat bij ons werkt s,ochtends mogen ze t.v. kijken zodat ik uit kan slapen. Daardoor ben ik voor de rest van de dag een stuk fitter en kan ik veel meer hebben.Verder heb ik goede kontakten met kollega moeders zodat ik ook eens een dagje vrij heb en zij ook. Laat de boel de boel het is tenslotte heerlijk weer!Groeten Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Anoniem10:12 a.m.

    Ach anoniem, hier is je naamgenoot: schaam je niet. Hier loopt nog zo'n despoot rond. De grootouders van de ene kant zijn te oud voor twee kinders tegelijk en die van de andere kant zijn gescheiden, en oma kan twee tegelijk 'niet aan'. Door werk en talloze uitjes is er zelden tijd en meer dan één nacht tegelijk zit er ook niet in.
    Ook ik ben jaloers op moeders wiens kinderen 'een weekje bij opa en oma op de camping logeren'!
    Wat mij betreft: 's morgens kijken ze het hele zappelinprogramma af en ik slaap tot negen uit! Geen talloze uitjes maar lekker thuis spelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Anoniem11:30 a.m.

    Andere anoniem, het doet me goed om dit van jou te lezen en ik ben blij met je reactie!
    Weet je, leg dat nu maar eens uit...je houdt zielsveel van je kinderen, maar je houdt ook zielsveel van wat rust.
    Van mijn man kan ik het niet meer verlangen, hij is ziek, niet ernstig, maar wel zodanig dat hem alles heel gauw teveel wordt.
    Mijn kinderen zijn schatten, ik kan niet anders beamen, dat is zo, maar toch...ik kijk uit naar het moment dat ik voor lange tijd ons huis voor mijzelf heb. Gewoon thuis zijn, lekker aanrommelen, veel boeken ( ongestoord ) kunnen lezen, geen uitgebreid gekook, desnoods een weeklang een boterhammetje smeren...mmmmmm, dat is pas vakantie. Rondhangen in mijn eigen huisje met niemand om mij heen.
    Ik weet, die dag komt sneller dan je lief is, maar ik denk niet dat ik last zal hebben van 'het lege nest syndroom'.
    Als de mensen om mij heen dan maar niet beginnen met: "Nou meid, nu kun je 'fijn'weer naar kantoor." Slik, dan heb ik nog geen rust. Ik heb zoveel geinvesteerd in mijn moppies, nu moet moeders HAAR accu even weer opladen, maar of dat 'mag'tegewoordig. Ik doe het gewoon hoor, maar die opmerkingen zo nu en dan... Ik betrap mij regelmatig op het feit dat ik vrij direct wordt in mijn mening geven over hoe ik over de dingen denk en dat ik nu toe ben aan een sabbitical!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Anoniem12:01 p.m.

    Wie zal jullie nu dankbaar zijn dat jullie iets doen wat je eigenlijk helemaal niet leuk vindt. Dan kan je nog beter gaan werken, vind ik. Dan heb je toch meer rust.
    Jolanda

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Anoniem5:30 p.m.

    Ach Jolanda,
    Voor dit soort opmerkingen was ik al een beetje 'bang'.
    Je begrijpt het niet.
    Toch wil ik het uitleggen, niet verdedigen.
    Ik houd van mijn gezin.
    Maar onophoudelijk werken, breekt een mens op.
    Ik werk onophoudelijk, zelfs in de vakanties werk ik, al 16 jaar.
    Werk je buitenshuis, dus met een betaalde baan, dan neem je zo nu en dan een vakantie periode op. En er zijn heel veel ouders in mijn omgeving die hun kroost een tijdje bij opa en/of oma mogen brengen. Samen er even tussenuit met hun partner, even ongestoord samen zijn, samen eten.
    Mijn man is ziek. Al meer dan 10 jaar.
    Ik mis mijn ouders en schoonouders die ons zouden kunnen verwennen door onze kinderen een tijdje te laten logeren.
    Nu is dat te laat, want onze kinderen willen al niet meer, ze zijn vervreemd van opa en oma, die allemaal nog in leven zijn en waar we ook mee omgaan, er is dus geen ruzie. Maar ze hebben het druk op hun manier.
    Dat neemt niet weg dat ik het wel mis, die 'opvang' van opa en oma zo nu en dan, ja, zo nu en dan!
    Dus, Jolanda, ik houd van mijn kinderen, maar ik ben moe, namelijk van 16 jaar onophoudelijk werken, ook al doe ik dat werk met plezier. Maar het werk zou me nog meer plezier hebben gegeven en geven, als ik zo nu en dan even wat voor mezelf zou kunnen gaan doen, of beter gezegd, als ik even helemaal niets zou hoeven gaan doen!
    Niemand overziet de toekomst, je weet nooit of er ziekte op je pad komt. Je weet nooit hoe je ouders reageren op hun opa en oma zijn, niet een ieder is daar zo enthousiast over.
    Ik hoop dat je me zo wat meer begrijpt.
    Anoniem ( ik ben blij dat ik anoniem gebleven ben )

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een comment achterlaat! Bedankt!

Wil je op de hoogte blijven van alle comments? Vink dan eenvoudig het vakje aan met: Email follow-up comments!

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.