Bespiegelingen over het huwelijk

21-09-2007 -
Her en der hoor en zie ik huwelijken van leeftijdsgenoten uit elkaar vallen. Mannen en vrouwen die plotseling verliefd worden op een Ander, of gewoon vinden dat 'de koek op is.' En vandaag ving ik het volgende gesprek op tussen twee mannen.

'En, waar is De Vrouw? Ben je haar kwijt?', vroeg man no.1
'Nee, ze is ergens achter in de winkel', mompelde man no.2
'Nou ja, ze komt vanzelf thuis als ze honger heeft, hahaha!', zei man no.1.
'Hahaha', lachte man no. 2 zuur.

En dan dat lied van Marco Borsato, waarin hij verwijtend zingt 'Waarom zei je mij niet eerder, dat je zo van mij vervreemd was?!', daarmee ferm de schuld bij zijn partner leggend. Dat lied roept altijd een onweerstaanbaar verlangen in me op om heel hard te schreeuwen: 'Waarschijnlijk had je gewoon beter moeten luisteren Marco!!!'.

Is dat het lot van relaties en huwelijken? Ooit hoopvol begonnen, op de foto met mooie trouwjurk en strak in het pak. Je ziet ze bij de kringloop soms nog liggen, die oude trouwfoto's. Wat gaat er fout? En ligt het aan de leeftijd, rondom de veertig, of is er een uiterste houdbaarheidsdatum aan huwelijken, en worden huwelijken rond de tien jaar ranzig?

Tja, dat zijn zo van die bespiegelingen die vandaag in mij opkomen. Want Floris en ik vieren vandaag onze veertiende trouwdag. En dat hopen we te blijven doen tot de dood, en niet een ambtenaar, ons scheidt. In voor en tegenspoed, door wederzijdse irritaties, glazige blikken, saaie verhalen, stankoverlast, teveel draadjesvlees en te weinig sex.

5 opmerkingen

  1. Anoniem7:17 p.m.

    Er was gister een mevrouw op tv die wilde dat je maar voor 7 jaar kon trouwen en dat je na die zeven jaar er weer over moest nadenken of je weer 7 jaar verder wilde. Wat een gedoe!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Anoniem7:26 p.m.

    weet je, dat 'tot de dood ons scheidt' dat komt van in de tijd dat men amper 40 jaar oud werd... toen was 20 jaar gehuwd zijn al een hele prestatie en idd tot de dood...en dus kon 1 van de 2 opnieuw beginnen, maar intussen leven we gemiddeld langer en dus komt de dood ons later scheiden.. ;-) zou dat er iets mee te maken kunnen hebben?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Anoniem8:05 p.m.

    Gefeliciteerd met de veertien jaar. Toch maar.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Anoniem8:45 p.m.

    Het leven IS voor en tegenspoed, wederzijdse irritaties, glazige blikken, saaie verhalen, stankoverlast, teveel draadjesvlees en te weinig sex. Alleen de Cosmopolitan denkt daar anders over ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Anoniem4:10 p.m.

    Sterker, tot de dood ons scheidt stamt uit de tijd van Adam en Eva, het eerste echtpaar wat door de Grote Baas Himself in het huwelijk is getreden. En die werden rond de 900 jaar oud!
    Hoewel zei ten tijde van hun huwelijk nog gehoorzaam waren aan die ene wet in het Paradijs natuurlijk, en zodoende het eeuwige leven hadden. Want wanneer deze wereld voorbij is gegaan -en ook haar begeerten- duurt het leven niet alleen eeuwig, maar je huwelijk ook :-)

    Ik ben het roerend eens met die huisvrouw. Men verwacht in deze tijd een aaneenschakeling van hoogtepunten, terwijl het leven gewoon rustig voortkabbelt. Een huwelijk moet je spannend máken. Liefde is niet iets wat opraakt, nonsens, anders zou je op den duur van een volgend kind in de rij niet meer kunnen houden en verrassing, je houdt van elk kindje weer evenveel. Mensen dutten zelf in, zijn de zin van het leven kwijt of hebben 'm nooit gevonden en zoeken spaning buiten de deur, en vooral seks. Met liefde heeft het meestal bar weinig te maken, eerder een gebrek eraan.

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een comment achterlaat! Bedankt!

Wil je op de hoogte blijven van alle comments? Vink dan eenvoudig het vakje aan met: Email follow-up comments!

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.