Censuur

04-03-2009 -
Ik heb nooit begrepen waarom mensen geheimzinnig doen over hun salaris, en hetzelfde geldt voor citotoets-scores. Dus slingerde ik gisteren onbekommerd Jans citotoets-score de ether in, en werd bijna doof toen Floris me oorverdovend terugfloot.

Bij gebrek aan 'Bericht van Het Moederfront' daarom maar een raadsel.

Jantje is 12 jaar oud en heeft een ruim gemiddelde intelligentie. Gedurende zijn basisschoolcarrière scoort hij overwegend op A en B niveau. Jantje was geheel gespeend van zenuwen en vond de toets een 'makkie'. Jantjes ouders zien een beetje bleek.

Wat zou Jantjes citotoetsscore zijn?

11 opmerkingen

  1. Anoniem9:23 a.m.

    Geen idee, maar hopelijk kan hij wel de opleiding gaan volgen die hij wil doen.

    Onze oudste krijgt vandaag pas de uitslag, ben heel benieuwd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik had het bericht nog kunnen lezen voor je het weer moest verwijderen dus ik weet de score. Het zei me echter helemaal niks (geen kinderen in die leeftijdsgroep). Gezien jullie bleke gezichten was het geen goed nieuws. Citoscores zijn een momentopname, het gaat ook om de ervaringen van de leraren en de prestaties van de afgelopen jaren. Ik weet dat er ook opleidingen zijn die echter puur naar het CITO-getalletje kijken. Ik hoop dat dat bij Jans geplande vervolgopleiding niet het geval is en dat Jan de weg kan volgen die hij wil.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heeft hij die score nodig om verder te kunnen dan?

    Hier worden wel tests afgenomen op voor het middelbaar, maar die zijn niet bindend. En al zeker niet als ze geen juiste weerspiegeling zouden zijn van de werkelijkheid.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik kan de score ook nog zien, omdat ik geabonneerd ben op je berichten....

    Tsja....

    Lijkt mij ook niet bindend, als ie anders altijd hoger heeft gescoord.

    Anders maar eens een flink gesprek daar op school.

    Toch?!

    Lijkt mij.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Anoniem2:17 p.m.

    Mijn dochter had een score van 544punten en doet nu het gymnasium. Velen uit haar klas hadden de volle 550 punten en vonden haar score 'laag'...... Deze kinderen met een hoge score gaan nu elders hun heil zoeken omdat hun werkhouding op Havo niveau scoort.
    Ik bedoel maar.....;-)
    Alles draait om de werkhouding, de interesse!
    Mijn dochter is heel leergierig en werkt graag aan haar huiswerk...althans, ze doet het met grote inzet! Mijn zoon heeft de Havo vorig jaar afgerond en had een score van 541 punten. Voor hem was de Havo genoeg, hij had geen zin om harder te werken. Hij doet nu een lerarenopleiding in Zwolle!
    Men wilde mij vroeger naar de huishoudschool sturen ( wat ik graag wilde ). Ik heb de 6e klas (groep 8) over moeten doen, en op aandringen van mijn ouders heb ik in 4 jaar de Mavo afgerond. Ik had ook de Havo prima kunnen doen.
    Ik bedoel maar te zeggen, een kind is een kind met een heel eigen houding in het leven, die houding is allesbepalend...denk ik, laat ik het maar voorzichtig brengen.
    Jij en Floris moeten samen beslissen wat het beste voor Jan is, los van zijn cito-score. En als de school Jan een beetje kent, weten zij ook wat het beste voor hem is.
    Als Jan snel is afgeleid lijkt een kleine school mij beter voor hem, desnoods op VWO-niveau.
    De meeste brugklassen zijn op Mavo/Havo-niveau of Havo/VWO-niveau. De proefwerken worden altijd aangepast aan het niveau waar je kind het beste in past. Is het te makkelijk, kan hij altijd nog hoger, is het te moeilijk, kan hij altijd wat lager.
    Maar laten we ons vooral fixeren op het kind en niet op het niveau!
    Mijn hemel, we zijn toch volwassen mensen, laten we ons dan toch volwassen gedragen en kijken naar de persoon. Maar ja, misschien is dat in deze prestatie gerichte maatschappij wel
    Liefs, Tineke

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Anoniem2:19 p.m.

    ...wel onmogelijk, had er moeten staan! Tineke

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Anoniem5:02 p.m.

    Geen idee,Hoop dat Jan in ieder geval naar een school kan waar zowel hij als jullie je prettig bij voelen.
    ik weet nog dat ik toen een score had van 542 en naar de havo ben gegaan. Mijn dochter zit ook in groep 8 maar dan van speciaal onderwijs dus hier geen gestress om citotoetsen en alleen een ivo-toets gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik vind het wel gek ook eigenlijk dat kinderen zomaar massaal getest worden en de scores dan nog meegedeeld worden ook. Ik herinner me de gezamelijke 'test' die wij hadden, maar scores werden daar niet aan verbonden. Mijn ouders kregen enkel een advies te horen qua studierichting.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Goh, ook al aan het loggen over de cito. Ik plaatste mijn score van heel lang geleden vandaag toevallig. En je raadsel, sorry, ik weet het niet (dus een goede citoscore zegt helemaal niets).

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Anoniem1:37 p.m.

    Wow goede vraag. Hoe bepalend de score is hangt in Nederland helaas af van je woonplaats. Hier in Utrecht kun je als basisschool adviseren wat je wilt, maar veel scholen hanteren een ijzeren, niet te doorbreken ondergrens qua minimum citoscores waarbij ze een kind aannemen. Maar is zelfs nog erger dan dat: hoger gescoord, maar een lager advies wordt wel overgenomen. Ik heb als leerkracht van groep 8 de afgelopen week veel onderhandeld met middelbare scholen en het enige dat bij een van de leerlingen hielp om hem ondanks 1 puntje tekort toch aangenomen te krijgen was niet onze overtuigingskracht, niet onze ervaring met het kind en niet het overleggen van alle toestresultaten van de afgelopen jaren, maar wel de verwachte eindscore op basis van de entreetoets van vorig jaar. Dit si namelijk ook een cito-document. Verder is het mogelijk om een NIO, NDT, WISC of andere intelligentieuitslag te overleggen, want die mogen volgens de regels in plaats van de cito worden gebruikt omdat zij ook aangeven wat een kind qua intelligentie aankan. Hier worden dan ook weer ondergrenzen qua intelligentie aangegeven per schoolsoort. Dus mocht je interesse hebben in hoe dat werkt, mail me dan even de scores, dan kan ik je precies vertellen wat er wel en niet mogelijk zou moeten zijn. Gelukkig is het niet overal zo streng: in sommige woonplaatsen kijken ze minder naar de cito en meer naar het advies van de leerkracht. In dat geval is het belangrijk hem of haar aan jouw kant te hebben...
    Verder is het ook nog goed te weten dat autisten over het algemeen lager scoren op spannende toetsen dan niet-autisten en dat Jan op basis daarvan ook recht heeft op advies op basis van intelligentie, zijn resultaten in de klas en de score die op basis hiervan verwacht werd.
    Ik ben nu trouwens wel heel nieuwsgierig wat de score dan was.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Anoniem1:44 p.m.

    Ik hou er niet zo van om mijn email zomaar op het internet te zetten, maar kan de jouwe ook niet meer terugvinden. De mijne is niet meer hetzelfde: hij begint nu met rchebil en eindigt met @live.nl

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een comment achterlaat! Bedankt!

Wil je op de hoogte blijven van alle comments? Vink dan eenvoudig het vakje aan met: Email follow-up comments!

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.