Berichten van het Moederfront: Ouderparticipatie

03-06-2009

Ouderparticipatie

Ik dacht altijd dat ouderparticipatie betekende dat je als ouder elke dag je betrokken gezicht liet zien op school. Wat dat betreft zit ik gebeiteld, want ik laat mijn gezicht maar liefst vier keer per dag zien, bij het halen en brengen van de kinderen.

Maar ik krijg het onaangename vermoeden dat ik desondanks laag scoor op ouderparticipatie. Want ik ben geen luizenmoeder, geen voorleesmoeder, geen overblijfmoeder, geen knutselmoeder en geen excursiemoeder.

Toen ik mijn kinderen toevertrouwde aan het onderwijssysteem deed ik dat in de veronderstelling dat hun educatie verder verzorgd zou worden door speciaal daarvoor opgeleide professionals. En je vertelt een timmerman tenslotte ook niet hoe hij zijn werk moet doen, noch verwacht hij dat je de planken komt vasthouden.

Wat ouderparticipatie sluit ik mij graag aan bij zanger Meatloaf: 'Oh I will do anything for love, but I won't do that'.

Het zou me niks verbazen als hij met 'that' ouderparticipatie bedoelde.

35 opmerkingen:

 1. Wat doe je dan zoal de hele dag als thuisblijfmoeder?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. NOu ja wat is dat dan voor vraag Pien? Ik ruik daar een: als je een thuisblijfmoeder bent kan je best je volledig inzetten voor de school beschuldiging???
  Nou ja zeg, ik doe ook NIKS voor school, heb het wel gedaan maar ik erger me helemaal groen en geel aan de wijze waarop hier gecommuniceerd wordt. Een week van te voren krijg ik hier dingen te horen als je dochter moet naar het bos worden gebracht want we gaan juffendag doen (ja en jullie organiseren dat toch ?dan zorg ook ff dat ze in het bos komen duh) en alles is altijd op het laatste moment en er word maar verwacht dat jij (ouder) op het laatste moment je hele planning omgooit om te komen helpen... Nou ik weiger dus , moeten ze het maar ruim van te voren zeggen , ik doe het niet meer, minstens een maand van te voren en dan wil ik er over nadenken (niet gezegd dat ik het dan doe hè nuance verschil)
  Hun zijn leraar, ik vraag ze toch ook niet of ze bij mij thuis komen strijken? Had je maar geen leraar moeten worden hoor. Gezeur.
  En ik haal en breng ook niet meer dat kunnen ze al helemaal alleen joepie , heb ik dat er even snel ingeramt.
  (ben trots op me)
  Dus ik ben het helemaal eens met dit logje !!!!!! Had het niet beter kunnen verwoorden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Moet ik eerst lachen om je logje, lees ik de reaktie van Ilse en dan blijf ik er bijna in. Afijn, ik ben ook bijna van alles geweest op de school van m'n kinderen, zelfs luizenmoeder. Maar ja, weet ik veel hoe luizen er in het echt uitzien? Dus ik weet niet of dat handig was. En ik heb in die jaren wel het idee gekregen dat de leraren van tegenwoordig niets meer kunnen zonder de ouders. En dat is jammer want ze worden er voor betaald en wij niet. Ik ben blij trouwens dat ik er vanaf ben hoor, dat gehelp overal.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Whahaha, die laatste zin: zou het echt?
  Ik werk 32 uur dus ik doe nix op school. Man-lief is gister nog mee geweest naar de Efteling: kost hem 1 week meer pijn in zn reuma hoeven: genoeg weer voor dit jaar.
  Nog 1 maand dan is de jongste van de basischool af. Kanniewachtennie.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Anoniem6:56 p.m.

  leuk voor de kinderen als iedereen er zo over denkt. mijn schoonmoeder is kleuterjuf en omdat bijna alle moeders te beroerd zijn om hun handjes uit de mouwen te steken op school zijn de kinderen de dupe en kunnen de uitjes dus niet doorgaan. ja ook als je het van tevoren aankondigt, want dan kunnen ze ineens toch niet op het laatste moment.
  en de kinderen verheugen zich ergens op en kunnen dan gewoon op school blijven. en ja ik ben ook TBM maar ik vind de vraag van pien volledig rechtvaardig, het huis is wel een keer schoon en je kunt naast boodschappen/studie/boek lezen/vrijwilligerswerk/nog een keer soppen/koffieleuten met je vriendin best een beetje tijd maken om te helpen op school. ik snap als moeder niet dat je niet betrokken wilt zijn bij een instituut waar je kinderen 8 jaar van hun leven doorbrengen.

  femke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Poepoe ik voel mij toch enigszins aangesproken door Femke dus ja sorry ik kan het niet laten hier even op te reageren.
  Ten eerste werk ik maar dat buiten beschouwing gelaten moet een ieder doen wat ie wil.
  En mijn man is leraar toevallig dus ik weet wel waar ik het over heb, vroeger (heel lang geleden) toen ik jong was werd er toch ook niet voor elke scheet de hulp van ouders gevraagd? Dat is gewoon een trend en het word steeds erger, nog even en de juf ligt buiten in de zon instructies te geven en ma staat voor de klas.
  Daarbij ben je als moeder al constant bezig met je kind dus die paar uur die ze op school zijn heb je gewoon nodig om dingen te doen zoals huishouden, boodschappen en dat soort kloteklusjes maar je wil ook nog tijd om te ontspannen en iets aan je hobby's te kunnen doen of gewoon voor onderhoud aan je zelf (niet aan de auto) en dat kost tijd en dan ben je een veel leukere moeder ook nog dan die gestresste kip die achter de feiten aan rent en nooit tijd voor zichzelf heeft.
  Amen

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Anoniem7:18 p.m.

  tja ilse daar ben ik het helemaal mee eens, maar in de eerste plaats is het dus iets van deze tijd en als andere moeders wel helpen vind ik het sneu voor een kind als zijn of haar mama nooit meehelpt.

  ten tweede vind ik het net iets anders liggen als je werkt, ben zelf van mening dat dit 1 van de vele voordelen is van het thuisblijfmoederschap.

  en als laatste hoef je natuurlijk geen 12 uur per week op de school rond te brengen. maar een keer een ochtendje in de 14 dagen is voor velen al te veel.
  en dat vind ik moeilijk te begrijpen.

  femke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Tja, eerlijk gezegd mis ik hier (Zwitserland) de ouderparticipatie een beetje. In Nederland vond ik het juist leuk om (naast mijn baan en het huishouden) nog 1x per week op school te helpen (ja, luizenmoeder, knutselmoeder, rekenmoeder, excursiemoeder, ik heb ze allemaal gehad). Voor zover mogelijk dan, met nog een peuter om me heen. Kon ik een beetje zien waar mijn kind mee bezig was, hoe de juf of meester was, etc. Bij de school hier in Zwitserland hebben ze juist geen hulp nodig. Ja, bij de peuterspeelzaal mag je 1x in de acht weken even de boel aanvegen als je je kind ophaalt. En daar word je dan 1000x voor bedankt (5 minuten werk!). Laatst mocht ik zomaar meehelpen met de sportdag op de basisschool. Kregen alle meehelpende ouders een kleine attentie als bedankje. Ik stond helemaal perplex!

  Maar goed, om een lang verhaal wat minder lang te maken. In Zwitserland lukt het ook om met 20-25 kleuters op schoolreisje te gaan zonder hulp van de ouders. Dus waarom in Nederland niet? Maar ja, hier gaan ze dan ook niet naar de Efteling, maar wandelen en spelen in het bos of bij de boer, beetje BBQ-en, en dan met het OV weer naar huis. Maar ook de (verplichte) skikampen in de bovenbouw worden gerund door louter meesters en juffen. Kinderen worden thuis door de ouders geluisd en bij een "positief" kind, wordt de school gewaarschuwd en komt er een hulpkracht (van de school!) de rest van de klas luizen. Lezen doen de kinderen zelfstandig, de juf moet op dat moment haar aandacht verdelen om bij alle kinderen te horen hoe het ermee staat. Ook op de kleuterschool worden de kinderen geacht al veel zelf te doen qua spelen en knutselen.

  Mijn conclusie is uiteindelijk dat iedere vader of moeder het voor zich moet weten. Ik dacht ook altijd dat ik als hulpmoeder nodig was om de school te runnen. Niks blijkt minder waar.

  Groetjes uit een zonnig Zwitserland,

  Maartje

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zo, laat Ilse maar schuiven!';-)

  In ieder geval. Ik denk dat het huidige onderwijs niet meer te vergelijke valt met het vroegere onderwijs en ik kan me herinneren dat er toen in ieder geval ook leesmoeders en dat soort vrijwilligerstoestanden waren. Ik denk ook dat het handig is als ouders een aantal zaken van de school overnemen, zodat de juffen en meesters zich bezig kunnen houden met hun 'corebusiness'.

  Vroeger maakte je kinderen blij met een middagje speeltuin en nu zijn ze niet meer tevreden met een dag Efteling die niet afgesloten wordt met een bezoek aan de gele M. We hebben dat gevoel volgens mij helemaal zelf gecreeërd.

  Wat ik doe op school? Ik ben penningmeester van de oudervereniging. Zit nu in mijn zesde jaar en ben in oktober dus niet meer herkiesbaar. Dan zeg ik jeu! Want ik heb het wel even gehad. De oudervereniging organiseert een heleboel door het jaar heen, ook daar help ik af en toe mee mee, maar vraag me niet om grote groepen kinderen te entertainen. Eerlijk gezegd vind ik heel veel kinderen namelijk niet eens zo leuk (als in brutaal, lawaaiig etc.). Dus is de oudervereniging ideaal voor mij. Een avond of zes door het schooljaar heen vergaderen en verder zorgen dat de financiën op orde zijn (en daar hoort ook bij het regelmatig afbellen van ouders omdat ze de bijdrage nog niet betaald hebben).
  Er is al zoveel geblogd over wel of niet helpen op school of bij andere activiteiten.

  Of mensen wel of niet meehelpen op school moeten ze helemaal zelf weten al weet ik zeker dat het voor kinderen ook niet leuk is als papa of mama zich nooit laat zien. Vriendje gaat waarschijnlijk vanaf volgend schooljaar brigadieren (1x per week 15 minuten) en ik start daar over een jaar of twee wel weer mee. Na zes jaar oudervereniging vind ik het even welletjes. Wellicht dat ik daarna nog voor zes jaar MR ga of zoiets.

  Oh ja, is hier nog een touw aan vast te knopen? Wat ik in ieder geval wilde typen is het volgende. Hier is aan het eind van elke zomervakantie een kindervakantieweek (van drie dagen, dus waarom het week heet). Daarvoor zijn een heleboel vrijwilligers nodig. En het valt niet mee om die te vinden. Wat mij betreft mogen ze daar dus gerust de regel invoeren: gaat je kind drie dagen, dan ben je verplicht minstens drie dagdelen te helpen (want ook in het weekend voorafgaand aan de happening en na afloop is er meer dan voldoende te doen).

  Wauw, wat een lange reactie en uch, ik heb gesproken. Ga het niet nalezen trouwens, want daar heb ik geen zin meer in.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Anoniem9:38 p.m.

  Vanmorgen ben ik de hele ochtend in touw geweest op een winderig sportveld om een leuke sportdag te bezorgen voor de leerlingen van de basisschool waarop mijn kinderen zitten. Ook heb ik kinderen in de auto naar en van het sportveld terug naar school vervoerd. O ja Ilse, daarvoor heb ik mij 6 dagen geleden opgegeven en ik heb niet eens MIJN HELE PLANNING omgegooid! (ik heb namelijk geen planning op de dagen dat ik niet werk, heerlijk!). De sportdag was een succes en de kinderen hebben genoten. En morgen en overmorgen sta ik weer zelf hele dagen voor de klas en doe ik zelf weer een beroep op ouders om mee te gaan naar de kinderboerderij. Maar ja, ik weet al bij voorbaat dat het weer dezelfde ouders als altijd zijn (ouders met baan). De thuisblijfouders hebben kennelijk iets belangrijkers te doen dan hun handjes te laten wapperen om een leuk uitje voor hun kind te bezorgen....In het geval van Ilse zou een cursus spelling en grammatica heel nuttig zijn om haar zeeën van tijd mee op te vullen ;-) Of zou het onderdeel "poetsen" dan op de planning staan?!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wauw, wat een respons! Het enige wat ik mij afvraag: wat is een 'luizenmoeder'? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Lekker makkelijk om anoniem te reageren , zeker als je meent mij even de les te moeten lezen, sneu.
  Ja spelling en grammatica , misschien kan je mijn reacties even verbeteren met een rode stift???
  Leuk dat jij weet trouwens dat ik zeeën van tijd heb, je bent buiten dat je veel voor school doet ook nog paranormaal begaafd, knap hoor!
  Gelukkig zijn er moeders als jij die onze kinderen dan meenemen naar al die uitjes en lekker klagen over de TBM die nooit iets doen.
  Je bent vast zo'n vrouw die elke avond hoofdpijn heeft , leuk voor je man. (oeps ik ben ook paranormaal begaafd, is dit goed gespeld?)
  Maar goed die man heeft daar vast wel begrip voor want je doet zo veel ....
  Succes met verbitterd zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Oh Nicole heb ik dat echt geschreven voorgaande reactie? TBM zijn echte bitches denkt ze nu vast en zeker...
  ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @prutsen

  Een luizenmoeder controleert elke eerste dag na de vakantie (herfst, kerst, voorjaar, zomer) de haren van de kinderen in de klas op luizen en neten. Zo was het bij de school van onze kinderen in ieder geval.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hee Nicole heb je niet een teller op je blog zodat je kan zien wie er om 9.38 uur keek anoniem welk ip adres erbij staat?
  ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat zonde dat dit blogje moet verzanden in een "discussie" waarbij sommigen het nodig vinden met modder te gooien. Heb wat meer respect voor elkaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Anoniem9:08 a.m.

  Nicole, ik ben het helemaal met je eens. En vind het heel mooi verwoord in "I won't do that". Ik doe al heel veel voor mijn kinderen, meer dan genoeg, maar not THAT.

  Margreet

  BeantwoordenVerwijderen
 18. http://mamma-lien.blogspot.com/2009/06/to-thuisblijfmoeder-or-not-to.html

  die moet je ook even lezen Nicole is ook heel leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Zal ik dan ook nog maar even reageren?? Over mijzelf: ik ben (nog) geen thuisblijfmoeder, maar zou het graag willen. Het betaalt wel stukken slechter en is veel harder werken dan ik tot nu toe op mijn "echte" werk heb gedaan, maar ala. Zie ook mijn logje daarover (en de vreselijke reacties die daarop volgen :-)

  Over ouderparticipatie: Nicole, je hebt helemaal gelijk! Ik irriteer me ook inderdaad mateloos aan de toon van de school (en sommige ouders..) Het is tegenwoordig inderdaad soort van vanzelfsprekend dat je meehelpt.
  Ze vragen de ouders van de boefjes toch ook niet om de wc's in de jeugdgevangenis te komen helpen schrobben??

  Maar goed, ik vind het best leuk, beetje meedoen op school en ik doe wel eens wat. Maar ik ben geen juf die 24 kleuters bij elkaar kan houden, en eerlijk gezegd vind ik het ook geen fijn idee dat bij ons op school elke ouder (al dan niet capabel / met bewijs van goed gedrag?!) verplicht een paar keer per jaar overblijfkrachtje moet spelen en op mijn tere kinderzieltjes moet letten.. Daar heb ik niet om gevraagd!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik wil nog even reageren op Anoniem van 9.38 en dan hou ik erover op hier. Ik ben een thuisblijfmoeder geweest toen de kinderen op de basisschool zaten dus ik word er een beetje (veel) giftig van als jij zegt dat de moeders met baan altijd inspringen. Ik heb me de benen onder m'n reet uitgelopen op school: in de oudervereniging, overblijfcoördinator, knutselmoeder, rij-moeder als ze weer ergens heen moesten, en zo kan ik nog wel even door gaan. En altijd waren het dezelfde moeders die ervoor konden opdraaien: de thuiszorgmoeders want de moeders met baan schreeuwden het hardst dat ze zo druk waren! En uiteindelijk toen bleek dat onze dochter extra zorg op school nodig had en slachtoffer was van pesten, waren de leerkrachten NERGENS! Ook dat kon ik alleen opknappen, er was niet eens een pestprotocol, dus toen dacht ik: als ik hier me het schompes ren en er wordt niets teruggedaan voor je kwetsbare kind, kunnen ze de boom in. Dus laten al die leerkrachten die hun mond zo vol hebben dat er te weinig geholpen wordt, maar eens goed voor onze kinderen gaan zorgen die het nodig hebben! Ziezo, ik moest het ff kwijt.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Anoniem11:51 a.m.

  Ik ben dol op de ironische stukjes geschreven op dit weblog.Wat een talent.Mijn 4 kinderen zijn al lang en breed het huis uit maar ik kom hier elke dag even lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Anoniem1:31 p.m.

  Als TBM leg ik de grens bij overblijfmoeder zijn terwijl ik m'n kind elke dag tussen de middag ophaal voor de lunch.

  Maar ik ga wel mee op een schoolreisje; ik moet er niet aan denken dat mijn kleuteren zijn 17 klasgenootjes met 2 leerkrachten door een groot attractiepark schuifelen onder het mom van, ze zijn er voor opgeleid dus dan kan het wel.

  Liever ben ik één van die ouders die meehelpt zodat ik zeker weet dat mijn kind niet verdwijnt. (overigens heb ik het tijdens een talenkamp als begeleiding zelf meegemaakt dat we een 12-jarig spaans jongetje kwijtraakten, echt leuk joh)

  Natuurlijk is het logisch dat school op een normale manier communiceert, maar het lijkt me overdreven om te zeggen dat je als ouder dan maar helemaal niks meer doet.

  Overigens heb ik al lang geleden besloten dat de verhalen van Nicole haar uitlaatklep zijn en dus met een korrel zout genomen kunnen worden.

  Caroline (voordat iemand mij beticht van anoniem reageren)

  BeantwoordenVerwijderen
 23. O jee, o jee, o jee... Ben ik even blij dat ik (nog) niet in dezelfde situatie zit! Ik had er nooit zo over nagedacht: betrokkenheid bij school als moeder. Interessante discussie!

  * gaat nog wel even Meat Loaf opzetten want wil nu wel weten wat hij daarmee bedoelt... *

  BeantwoordenVerwijderen
 24. :) Van luizenmoeders en overblijfmoeders heb ik ècht nog nooit gehoord :)

  Ook de rest van het gemoeder gebeurt hier op school dus niet. (want daar heb je de kinderverzorgster, de gok-leerkracht, de zorgjuf, de taakjuf en nog wat meer juffen voor)

  De enige hulp die hier gevraagd wordt is de kleutertjes van de derde kleuterklas naar de zwemkom brengen om kosten te drukken (en daar hebben ze dan altijd vrijwilligers over)

  Eigenlijk wil ik best wel es helpen op school, maar ik kan me wel voorstellen dat als ze zich zo afhankelijk van moeders opstellen als bij jullie dat ik het ook niet meer fijn zou vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. 18jr ben ik tmb geweest en me met hart en ziel gegeven aan de basisschool waar mijn bloedjes op zaten.
  Tot we 3jr geleden gingen verhuizen.
  Zoonlief nog naar de basisschool moest (nog n paar weken, dan issie ook daar klaar) en ik perplex stond dat ze hier op school geen klassenmoeders/vaders hadden.
  Dat je je als ouder aan het begin van het schooljaar kon inschrijven voor alle dingen die ze gepland hadden voor t komend schooljaar...
  Raar vond (en vind) ik dat.

  Inmiddels werk ik parttime, maar ik weet wel, als ik veel op school had kunnen helpen, en dan niet via dat inschrijfformulier, maar meer spontaan, dat ik dan sneller bereid was geweest om hier ook mijn steentje aan bij te dragen.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Jocelyne9:51 p.m.

  Mijn god wat een geruzie. Ik dacht dat we op de tbm site zaten. Daar komen we voor elkaar op toch. En zeker voor onze Nicole. Ze heeft helemaal gelijk. Al die ouderparticipatie is helemaal nergens voor nodig. Laat die kinderen goed taal en rekenen e.d. leren(want het niveau daarvan is zo beneden alle peil) dan zijn al die fratsen niet nodig. 1 Sportdag en 1 schoolreisje lijkt mij genoeg. Maar voor al die verwende kinderen van tegenwoordig is dat niet meer genoeg. (Wat mij betreft kunnen de werkende moeders dan ook voor de rest zorgen, zij hebben tenslotte een schuldgevoel en ikke niet).

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Anoniem10:52 p.m.

  Hallo, hier is anoniem weer (ja, die van 9,38 uur weer). Mijn naam is trouwens Mariska, om het wat minder anoniem te maken (hoeveel Mariska's wonen er in Nederland en België?) Mede dankzij de ouders die vandaag zijn meegegaan naar de kinderboerderij, is de les een succes geworden. Het is leuk om te zien dat de kinderen genieten van de aanwezigheid van hun ouder(s), wetende dat ze voor hun ouder(s) belangrijk genoeg zijn om van hen ook onder schooltijd tijd en aandacht te krijgen. De les duurde welgeteld 1 uur (groep 1). Is dit iets om 's avonds hoofdpijn van te krijgen? Ik krijg acute hoofdpijn van ouders die zeggen niets in ouderparticipatie te zien en het op dit terrein laten afweten. Zullen we hun kinderen maar niet meer meenemen naar boerderijen, bibliotheken etc.? En o ja Ilse, ik heb vanavond niet zoveel tijd om te schrijven, mijn man wacht op me in bed.....Maar misschien lees je dit stukje vandaag al niet meer, lig je afgepeigerd (tja, je planning van vandaag....)in je bed....Ik ga mij nu met iets anders bezighouden....

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Anoniem10:12 a.m.

  Ik ben het zo met je eens, Nicole. Heerlijk om te lezen. Ik heb een baan en help zo nu en dan mee op school. Volgens mij is deze ergenis vooral om de manier waarop er gecommuniceerd wordt. En dat blijkt ook weer uit de vele reacties op dit blok! Het moedermaffia gedoe noem ik dat dan maar. Zo van wie is de beste moeder en helpt zijn kind daarbij op school. Hoe vaak wordt ik niet gevraagd om ergens de volgende dag() mee te helpen door (sorry) een tbm-er. Het liefst als ze naast de juf staat. En dat ik dan nee moet zeggen. Echt waar. Zullen we daar maar gewoon mee ophouden en er van uit gaan dat iedereen op zijn eigen manier zijn best doet.
  En onze maatschappelijk en politieke stemmen laten horen i.pv. elkaar af te bekken, zodat er meer geld en aandacht naar het onderwijs gaat?
  Marjan

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Ha, ik kan eindelijk op je site! Ik weet niet wat het is met mijn pc de laatste tijd. In ieder geval ben ik net op tijd om een lekkere pittige discussie mee te pakken. Enneh, ik kan niet nalaten om even mijn mening te verkondigen.

  Zelf help ik een enkele keer op school. Ik ben een thuisblijfmoeder en een werkende moeder tegelijk omdat ik thuis werk, dus hang wat dat betreft in het midden. Maar... ik vind dat dit er dus echt niets mee te maken heeft of je op school helpt of niet. Ik word echt een beetje kwaad als ik moeders hoor zeggen; "Ik werk, dus die thuisblijfmoeders moeten maar een handje toesteken, hoor." Nou ja, dat is toch hun eigen keuze? Net zoals thuisblijfmoeders er voor kiezen om niet buitenshuis te werken (wat overigens misschien nog wel zwaarder is. Soms kun je wat drukte betreft beter op kantoor zitten dan thuis!).

  Maar goed, omdat Truus wil werken om haar hoge hypotheek en dikke auto te betalen moet de thuisblijfmoeder, die de zorg van haar kinderen belangrijker vindt dan de luxe en er voor gekozen heeft haar leven anders in te richten, op school helpen? Want mijn ervaring is dat de baan van moeders toch bijna altijd om de centen gaat, en niet om de voldoening, enz, wat zo vaak geroepen wordt. Misschien stel ik het hier evengoed een beetje zwart-wit, maar het is even om een punt te maken.
  Ik vind dat de inrichting van je leven en de prioriteiten die je daarin stelt echt NIETS met het vrijwilligen op school te maken heeft.
  En soms vraagt de school wel heeeeel veel hulp. Bij ons volgt er regelmatig nog een beschuldigende briefje waarin staat dat er echt NOG meer ouderaanmeldingen moeten komen omdat anders helaas het feest/reisje/evenement niet door kan gaan. En dat klinkt al niet meer zo vrijwillig.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Anoniem9:02 p.m.

  Euh meiden die ouderparticipatie is VRIJWILLIG!! Dus niks verplichting. Dus als je het niet ziet zitten niet doen ( en het zeggen zonder schuldgevoel) en als je het wel wil om wat voor reden dan ook dan doe je het toch gewoon!
  Maken jullie mannen er zich ook zo druk over (vast niet want mannen doen hier helemaal niet zo moeilijk over en van een schuldgevoel hebben ze niet zo snel last) Groetjes Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Oké dan.
  Kan ik eindelijk weer op de site, tref ik me hier toch 'n discussie aan... pfiew..En eigenlijk was ik vooral nieuwsgierig naar Flip de Beer :-)

  En ik? Ik kan nog niet echt meepraten. Mister T. is 9 maanden en ik werk sinds 3 maanden pas weer. Soms was ik liever thuis maar ik werk. En vooralsnog blijf ik dat wel doen. Want het bevalt goed. En ik ben lid van de oudercommissie van het KDV.
  Maar ik ga niet de kop van andermans kind kammen om daar luizen op aan te treffen en aan overblijfmoeders had ik als kind zelf 'n hekel dus dat ga ik ook niet worden.
  En verder? Verder weet ik het niet. Dus meng ik me er verder maar niet in. Is veiliger.

  @Mamalien: ze vragen de ouders van de boefjes in de jeugd P.I. toch ook niet om de wc's te komen schrobben?! WHOEHAHAHA!!

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Ik GENIET van al deze reacties!
  Heerlijk!
  Vooral Ilse: you go GIRL!
  Ik ben ook een TBM maar nog niet in de schoolgaande fase, ben benieuwd wat mij dat gaat brengen!
  :)

  BeantwoordenVerwijderen
 33. @Mariska:fijn dat je het zo leuk hebt gehad en nog even wilt meegeven dat ouders die dus niet helpen op school hun kind niet belangrijk genoeg vinden, meid wat ben jij briljant.
  O en je hoeft echt niet je sexleven met ons te delen hoor zijn we niet in geïnteresseerd, heb je daar trouwens ook hulp bij of kan je dat wel alleen?
  Nou ik ga nu maar eens lekker naar de schoonheidsspecialiste me laten verwennen want ik heb toch niks anders te doen...

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Janice3:07 p.m.

  Dames.. don't judge a (wo)man before you have stand in his (her) shoes.
  Als je alleen je eigen situatie kent, kun je niet oordelen over een ander. Blijf gewoon lekker dicht bij jezelf, trouw aan wie je bent, en doe daar iets goeds mee.
  Misschien kost dat zelfs een hoop minder energie dan je collega-moeders verbaal de mantel uitvegen.. het levert in ieder geval een hoop meer vreugde op.

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Heerlijk om te lezen! ;)

  En ja hier nog een TBM maar ook overblijf-,niveaulees- luizenmoeder en mee met schoolreisjes...sjonge al een hele baan opzich eigenlijk! ;)

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een comment achterlaat! Bedankt!

Wil je op de hoogte blijven van alle comments? Vink dan eenvoudig het vakje aan met: Email follow-up comments!