Huisdysforie

25-07-2009 -
Bron: Hypochondrie IV-Addendum Medicum.

'Het kan me plotseling overvallen. Dat stille weten: ik hoor niet in dit huis thuis. Ik hoor thuis in een monumentaal grachtenpand, vol met authentieke elementen. Met een witte veranda waar een schommelbank zachtjes wordt gewiegd door een zomerbries, en een keuken met een Aga en een Ierse setter. Dan ga ik handenwringend door het leven tot de aanval eindelijk weer over is.'

(Anonieme patiënte)


Huisdysforie, (v.) (-en), 1. aandoening waarbij de patiënt ervan overtuigd is dat de huidige woning niet de juiste is. De patiënt is er zeker van dat hij of zij een andere woning nodig heeft, sterker nog: verdient. (Wij zullen verder 'zij' gebruiken, hoewel huisdysforie bij beide seksen voorkomt.)

Omdat aan de behoefte aan de juiste woning veelal niet tegemoet kan worden gekomen tonen huisdysforie patiënten een meer dan gemiddelde belangstelling voor woonprogramma's, interieurboeken en makelaarskranten.

Prognose

Genezing zou spontaan kunnen optreden indien de patiënt de woning die zij als enige juiste ervaart kan betrekken. Helaas blijkt de gewenste woning in de regel boven het budget van de patiente te liggen. Aldus lijkt spontane genezing onwaarschijnlijk. Patiënten zonder ziekteinzicht lijden daardoor vaak aan een tweede aandoening, namelijk gokverslaving. In de hoop het budget te vergroten en aldus het gewenste object te kunnen betrekken gaan zij zich te buiten aan krasloten, bingo en de staatsloterij.

Behandeling

Behandeling van huisdysforie is moeilijk. De meest gangbare vorm van behandeling is erop gebaseerd de patiente tot acceptatie van de huidige woning te shockeren. De behandeling bestaat daarom uit een kampeervakantie op een 0 sterren camping . De behandeling moet minstens een week volgehouden worden, maar is zeer omstreden en controversieel vanwege het hoge shock gehalte voor de patiënte.

Echter, indien succesvol, zal de patiënte met grote vreugde haar huidige woning begroeten en betrekken.

7 opmerkingen

  1. Anoniem7:01 p.m.

    Ha ha ha ha ha, echt geweldig ! Ik lijd definitely ook aan huisdysforie. Heb helaas op een viersterrencamping gestaan, twee weken. Heeft de zaak geen goed gedaan;ik meen nu te passen in een huis in de duinen, vlakbij het strand; op Vlieland. unbetahlbar! Mijn tweede aandoening heeft zich al genesteld in mijn gedachten; ik wil, ik ga een staatslot kopen !

    Margreet

    BeantwoordenVerwijderen
  2. hmmm een nieuwe look... :-) leuk
    ik lijd aan het omgekeerde in wil op een camping wonen waar de wind de kruimels meeneemt en ik nooit hoef te stofzuigen doch slechts een klein veegje met een klein bezempje uit hoef te delen voor een ultiem schoon gevoel.Waar kinderen zich noooit vervelend ondanks gemis aan tv pc etc etc :-) waar je genoeg hebt aan alleen een zwembroekie aan de hele dag wat weer enorm in de was scheelt :-) waar je altijd buiten leeft... heerlijk... nee ik wil nooit meer naar huis.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wow een shock een nieuwe look...leuk hoor.
    O jee wat een enge ziekte...lijd er gelukkig niet aan maar ik woon dan ook in het huis waar ik wilde wonen...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Die kan zo in de DSM. Voor vele zielenknijpers weer een onuitputbare bron voor werk.
    Gat in de markt -)
    Ook voor jou: schrijf er een zelfhulpboek over... dan is het huis mss toch bereikbaar. Doe zoals Sonja Bakker: jezelf genezen door een boek te schrijven en dan stroomt het geld binnen!

    Kan ik alvast een exemplaar reserveren dan?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Misschien kan je ook gewoon es naar ons huis komen? Kan ook al tellen qua shocktherapie...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Zo, dat is nog eens een waarheid.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ha! Nou, eindelijk eens iets waar ik geen last van heb... hooguit wat buurtdysfori. Het helpt vast ook als je het vervelende deel van je buurtgenoten naar die camping stuurt (alsof ze dat al niet uit zichzelf doen en er nog plezier aan beleven ook..)

    Mooi nieuwe look trouwens! (-:

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een comment achterlaat! Bedankt!

Wil je op de hoogte blijven van alle comments? Vink dan eenvoudig het vakje aan met: Email follow-up comments!

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.