Het belang van een goede planning!

02-09-2009 -
's Avonds voor ik slapen ga, geef ik twintig engelen het nakijken terwijl ik een rondje maak door het huis, en zorgvuldig de weg plavei voor de dag van morgen.

Ik dek de tafel, en zet alle broodtrommeltjes en bekers klaar. Ik zoek schoenen en tassen en leg die voor het grijpen. Voor mij niet die vervloekte roep: 'Mamaaaa, waar zijn mijn schoenen-tas-trommeltje-jas-gymspullen-tandenborstel-kam-sokken?! Ik kan het niet vinden. Waar heb jíj het neergelegd?'

Dan vervolg ik mijn ronde langs alle kinderkamers en leg de kleren voor de volgende dag klaar. Ik draai nog een was, en pas als ik zeker weet: er zijn geen obstakels of hinderpalen voor een rustige start van morgen, vlei ik mij neder in de prettige wetenschap dat de volgende ochtend een gespreid bedje is.

Maar je hebt natuurlijk altijd van die lui die 's ochtends snel nog wat hinderpalen opstellen. Floris bijvoorbeeld, die op het helse tijdstip van vijf uur in de morgen, in Adamskostuum en Birkenstocks luidruchtig door het huis banjert op zoek naar een riem om zijn broek op te houden.

En deze woensdagochtend was het Maartje, die mijn vlotte Hematas had ingepikt om haar morsige gymkleding voortaan in te vervoeren.
'Maartje, ik wil niet dat je mijn mooie tas voor de gym gebruikt!'
'Ja maar, ik heb geen andere tas.'
'Dan ga je maar zoeken. Trouwens dat had je gisteravond allemaal moeten regelen, dat doe ik ook.'
'Ja maar, ik heb geen andere tas.'
'Dan neem je maar een plastic tas.'
'Ja daag! Dan ga ik wel niet naar gym.'
Ik liet een vernietigende stilte vallen, maar Maartje liet zich niet uit het veld slaan: 'Schrijf maar even een briefje dat ik niet mee kan doen!'
'Dat had je dan gisteravond moeten zeggen,' besloot ik, waarmee ik het laatste woord had.

En toen rende ik snel weg om een foto te maken van Jan die vandaag aan zijn middelbare school carrière begint.
Een beetje melancholiek keek ik hem na: ik kan me hem nog zoo herinneren als babytje op mijn arm.

Gelukkig had ik het gisteravond al ingepland: moedersentiment.

16 opmerkingen

  1. Anoniem8:41 a.m.

    Ik leef met je mee!!!
    Tineke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Aaaah, dat is toch echt een leuke foto.
    Ik word er ook haast sentimenteel van.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik besef het nu: ik ben een ontaarde moeder. Ik lag vanmorgen nog lekker in bed toen onze Luuk voor het eerst écht naar De Middelbare ging.
    Maar ik vind het ook maar wat. Denk de hele tijd aan 'm...
    Goede tijd met Jan gewenst als ie straks thuis komt!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Spannend! Maar aan z'n smile te zien was ie er helemaal klaar voor!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. wauwie je legt alles de avond van te voren al klaar.... echt goed, kijk ik bedenk dat ook heus wel( vrij vaak zelfs om eerlijk te zijn, namelijk als het s morgens weer eesn in de soep loopt)maar... ik doe het niet... s avonds denk ik er nooit meer aan en/of tegen die tijd ben ik de heisa van s morgens weer vergeten of heb ik het al gelativeerd/van me af geblogged ;-) en dan doe ik het dus niet....
    hmmmm wellicht zou ik het eens een weekje moeten proberen... om te kijken hoe het bevalt.( en of ik het volhou)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. hum gerelativeerd dus... sorry

    BeantwoordenVerwijderen
  7. geweldig je kind naar de middelbare school, en over dat sávonds klaar zetten...dat heb ik hier als sergeant op strafexpeditie er in gestampt...maar ja ik heb 1 soldate....die leert het nooit!!! :-))))Dat is een muiter eerste klas!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Verheug je vast op huiswerkstress de eerste paar weken...
    Heerlijk, zo'n joch wat eraan toe is!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik neem me dat ook altijd voor dat ik alles zal klaarzetten, maar zoals nu ook weer ben ik tegen kinderbedtijd gewoon te moe om nog vanalles te lopen zoeken :p

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Anoniem8:01 a.m.

    Jáááren geleden, hebben mijn man en ik afgesproken dat hij s'avonds de ontbijttafel klaarzet. Ik ga altijd om 6.15 uur uit bed en maak dan thee en zet de spullen uit de koelkast op de gedekte ontbijttafel, zoals kaas en boter en vul de glazen met melk. Ook kook ik een eitje! Mmm.
    Als iederen dan de deur uit is, ruim ik alles weer op.
    Het werkt perfect!
    Misschien een tip voor andere moeders?
    Groetjes, Tineke

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Anoniem8:05 a.m.

    O ja, mijn dochter van 13 jaar, zet s'avonds haar rugzak met boeken in de keuken, die ik die avond nog volstop met pakjes drinken. Als ze gym heeft zet ik die er naast.
    s'Ochtends hoef ik alleen haar trommel te vullen met brood.
    Tineke

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Anoniem12:20 p.m.

    Oeps, zowel mijn basisscholier als mijn middelbare scholier maken al jaren hun eigen lunchpakketten en selecteren in de ochtend hun eigen kleren (en trekken die ook nog zelf aan:-)). Ontaard? Moi?

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hmmm, ook ik zet niets klaar maar laat ze het zelf doen.
    Vindt dat dit zowel bijdraagt aan hun zelfredzaamheid en aan mijn ochtendrust. Jawel, ben zo'n ontaarde moeder die erg langzaam op gang komt 's ochtends.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik had ook al wat sentiment ingepland bij de eerste schooldag van dochter. Sta je toch een beetje gek te kijken als zowel dochter als moeder een beetje onhandig staan te wachten of ze bij het afscheid nou nog wat bijzonders voelen... En dan was ik het fototoestel ook nog vergeten. Heb hem wel op mijn netvlies, twee enorme rugzakken met zoon en dochter eronder verstopt, hand in hand door een te smal poortje rennend op weg naar school..

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik ben gezegend met een man die er niet tegen kan als het 's ochtends ongeorganiseerd en druk is in huis. Zijn oplossing: hij zorgt ervoor dat alles de avond ervoor klaar ligt en staat. Ik vind de oplossing briljant, dat mag duidelijk zijn ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een comment achterlaat! Bedankt!

Wil je op de hoogte blijven van alle comments? Vink dan eenvoudig het vakje aan met: Email follow-up comments!

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.