Rijksmuseum

14-10-2009 -

Eén van mijn moederlijke verlangens is de kinderen te doordrenken met cultuur. Niet voor niets vergas ik ze elke avondmaaltijd op een verhaal uit de bijbel of mythologie.

Zelfs Roodkapje heeft een belangrijke culturele boodschap! Dat het voorlezen tegelijkertijd mijn verveling doodt terwijl ik wacht tot die lui eindelijk klaar zijn met alle groentes uit hun eten te vissen, is mooi meegenomen.

In mijn dromen ga ik elke vakantie met ze naar het Rijksmuseum waar we schilderijen bestuderen op lichtval en penseelstreek.
Op kennerstoon zal ik dan zeggen: 'Kijk kinderen: dit is een echte Caravaggio, dat zie je zo aan de lichtval!'
Ik had tenslotte niet voor niets handvaardigheid in mijn examenpakket! Dat dit slechts één klein uurtje kunstgeschiedenis opleverde en maar liefst drie martelende uren handvaardigheid, waarbij mijn werkstukken steevast al uit elkaar vielen als je er naar keek, is een trauma dat ik nog steeds niet verwerkt hebt. Maar dit terzijde.

In de opvoedkundige praktijk zijn we nog niet veel verder gekomen dan een tentoonstelling van Nijntje. Maar die kun je ook best met viltstiften inkleuren volgens mij. Daar heb je geen penselen voor nodig.

Verlangend kijk ik dan ook naar het aanbod van het Rijksmuseum. Daar is geen Nijntje bij!

Maar ik aarzel, want ik ben bang dat we een ongewenst tableau vivant zullen worden: Moderne Moeder Met Woeste Kinderschaar.

12 opmerkingen

  1. Misschien val je dan juist wel het minste op.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. en wat dan nog?
    probeer! ga gewoon!
    als jullie het na 5 min zat zijn ga je toch weer naar buiten?
    genoeg kunstigheden en cultuur te zien in de stad niewaar?!
    have fun, woestelingen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jocelyne10:30 a.m.

    Neem de trein en ga. Ik woon in Amsterdam en ga vaak naar kinderworkshops met mijn kinderen (ok als ik eerlijk ben, mijn moeder neemt ze mee ernaar toe) en mijn kinderen zijn altijd super enthousiast. In de Hermitage doen ze trouwens ook super leuke kinderworkshops (ben ik wel mee geweest). Echt de moeite waard!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. haha ik herken je verlangen om de kinderen te doordrenken, ik ging met de meiden op stap en als ze terug kwamen en er werd gevraagd hoe het was, vertelden ze heel enthousiast over een klein muisje wat ze hadden zien lopen :-)))

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik zou willen dat dat soort musea toch wat dichterbij zouden zijn.
    Ik ben inmiddels wel bijna alle lokale musea afgeweest met kindlief (die overigens de helft van de tijd het prachtig vind om te kijken hoe mensen er vroeger uitzagen)

    Binnenkort nieuw museum over de 2e wereld oorlog. Daar maggie dan maar met overgroot- opa naartoe, want die kan er zo mooi over vertellen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Weer iets om aan mijn to do list toe te voegen: cultuur. Was ik helemaal vergeten, kreun...hopelijk is een middagje naar de bieb ook goed voor het drietal van mij..

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik herken je frustratie. Edoch, ik ben zelf niet zo'n museum-mens en (dus?) mijn kinderen ook niet zo. Ik doe ze er een minder groot plezier mee dan een grote speeltuin of lekker thuis op de bank een boek lezen ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Gewoon gaan hoor! En als ze het niet leuk vinden in het museum, dan kun je gewoon Amsterdam nog in. Ik vind Amsterdam voor een dagje echt leuk...alleen weet ik niet hoe het zit met de openbaar vervoer pas...

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mooi stukje schrijfwerk.

    Hier hebben we de kindermuseumnacht, ik sta te po-pe-len om mee te mogen doen maar ze zijn nog net wat te klein helaas..

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Anoniem2:39 p.m.

    Een kwestie van jong geleerd is oud gedaan. Niet ver van je vandaan is het Kroeller Mueller Museum. Neem een Museumkaart, bereid 1 of 2 kinderen voor op bepaalde kunstwerken (nooit het hele stel kinderen tegelijk) en blijf er niet al te lang. En dan is er nog het MuseeOnder, het schitterende jachtslot uit de jaren '20 (Hubertushoeve) en de fietspaden door de heide. Tegelmuseum in Otterlo (tegels uit afgebroken scholen b.v), het Openluchtmuseum bij Arnhem.... Mens, wat er ligt er een rijkdom aan cultuur op jullie drempel....

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Oooh, wat een geweldig idee: voorlezen tijdens het avondeten. Ik verveel me altijd kapot tot die gasten eindelijk eens klaar zijn met eten. En dan ga ik zitten heuen dat ze op moeten schieten. Je kunt je vast wel voorstellen hoe gezellig het dán wordt bij ons aan tafel! Vanavond ga ik voorlezen!!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Welnee man, vinden ze niks erg daar. Mijn tweejarige is een woeste kinderschaar an sich en we zijn altijd meer dan welkom. De andere twee zijn ook woest en schaar geweest en dat gaat vanzelf over.

    De kinderaudiotour is er trouwens geweldig, je zingt nog wekenlang 'Weet je wat zo leuk is aan de Nachtwacht?' Ingesproken door Tommie, Pino of Ieniemienie. Flip de Beer was verhinderd, maar daarover heb jij waarschijnlijk meer inside information.

    Kinderboekenweekgeschenkschrijver Jan Paul Schutten heeft ook een nieuwe audiotour voor het Rijksmuseum ingesproken. Nog niet gehoord, maar de aankondiging klonk veelbelovend.

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een comment achterlaat! Bedankt!

Wil je op de hoogte blijven van alle comments? Vink dan eenvoudig het vakje aan met: Email follow-up comments!

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.