Griepen over de Mexicaanse Griep

06-11-2009 -

Toen ik vanmorgen naar de apotheek ging voor een hoestdrankje voor Piet, joeg de apothekersassistente me als extra service, de stuipen op het lijf.

'Heeft u de dokter al gebeld, want deze ochtend stond er in de krant dat er weer een aantal kinderen aan de Mexicaanse griep is ov...' ze maakte het woord niet af, en zweeg veelbetekenend.
'Overleden,' opperde ik behulpzaam, want ik geef graag het goede antwoord.
'Inderdaad,' knikte ze, en ik voelde de rush van dat aangename weten: 'Ik gaf het goede antwoord!' Maar toen drong de inhoud van wat ze zei tot me door en de rush maakte plaats voor onrust.

'Maar volgens mij heeft hij gewoon een virus, of een griepje.'
'Tsja, maar u weet maar nooit. Bovendien: u gaat het weekend in, en we willen niet dat we er niet alles aan gedaan hebben.'
Met nieuwe interesse keek ik haar aan: ik had hier duidelijk te maken met een onheilsprofeet in apothekersassistente vermomming.

Niettemin was mijn volgende gang de huisarts, waar ik de apothekersassistente verklikte en toch wat aangeslagen verslag deed van haar onheilsprofetieën.

Zoals ik wel had verwacht, raadde de dokterassistente mij aan Piet goed in de gaten te houden, en als ik me echt ongerust maak te bellen. Daarbij is koorts niet de belangrijkste graadmeter, maar zijn gedrag. Hoe drukker en vervelender hoe beter!
'En doet u hem vooral niet naar school!' gaf ze nog als laatste, wonderlijk, advies mee

Gerustgesteld ging ik naar huis, maar besloot Piet toch maar even te temperaturen. Terwijl de thermometer in snel tempo naar de veertig graden klom, voelde ik voor het eerst de schrik in mijn benen slaan.
'Het gedrag is belangrijker, het gedrag is belangrijker,' stelde ik mezelf gerust. Inmiddels is de koorts enigszins gezakt naar een respectable 39,7.

Maar ik vraag soms me af wat erger is: de Mexicaanse griep of de hype en angst er om heen.

16 opmerkingen

 1. Ik weet het goede antwoord!! Mag ik het zeggen?! Mag ik het zeggen?!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ga je gang Jos! Maar ik hoop voor jou dat je het goed hebt, anders gaat er natuurlijk een punt af.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het regelmatig meer een hype.
  Zelf 'slachtoffer' geweest al, maar afgezien van nog regelmatig een hoestbui, is er met mij niks mis. Zoonlief was 2 dagen koortsig en hangerig, daarna gewoon nog snel moe. Niks bijzonders.
  Het kan natuurlijk erger zijn, maar das bij een normale griep ook.

  Vind die mediahype eromheen maar niks. "weer een dode" alsof dat met gewone griep niet gebeurt....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nou inderdaad, ik was er niet bang voor en dacht: het zal allemaal wel. Maar nu moet ik er niet aan denken dat hier één van de huisgenoten verdacht gaat lopen hoesten of koorts krijgt. Maar joh, had je zoon over de 40 gr. koorts?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind het wel vervelend, beide , sorry, helemaal in mijn postnatale fase, alwaar ik vrij veel door mijn hormonen geregeerd word nog.
  Beterschap voor je zoon.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ben het helemaal met Lottebees eens, ik vind die mediahype heel irritant. Je wordt zó bang gemaakt.

  Veel sterkte en ik hoop dat de koorts snel afneemt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De hype er omheen! Die is volgens mij erger... Ik kan me voorstellen dat je voorzorgsmaatregelen treft als je thuis met minder weerbaren zit... zieke ouders, hartpatiënt, cara, baby's (hebben nog geen afweer), maar echt elk jaar gaan er mensen aan de (normale) griep dood. En ja, je bent van griep 'gewoon' erg ziek. Pas dan (her)ken je het verschil tussen 'flink verkouden en daar beroerd van zijn' en 'echte griep'!
  Maar aan de andere kant denk ik: " als je nu ongerust bent, waarom dan niet even extra bellen? Of inenten?" Het kan geen kwaad om een keer extra te bellen, toch? Liever één keer teveel dan een half keer te weinig....
  Beterschap in ieder geval!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ik vind het wel een overdreven gedoe, de buikgriep is net zo besmettelijk en de "normale" griep heeft ook altijd dodelijke slachtoffers...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nou ik vraag me serieus af of ik in paniek moet zijn of niet....

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik zou willen dat de media een schrijfverbod kreeg over dodelijke slachtoffers. Het is al erg genoeg dat er mensen sterven, maar hoe er dan geschreven wordt. Wat moet dat wel niet voor de nabestaanden zijn.
  Ik ga dus voor hype, alhoewel ik het toch stiekem doodeng vind.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hier lopen de kinderen stevig te hoesten en de jongste klaagt ook van pijn aan de armen (spierpijn), maar 'voorlopig' is er nog geen koorts bij.

  Bang ben ik niet. de Mexicaanse griep zit hier rondomrond en zelf baby'tjes uit de buurt zijn er prima uitgeraakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik ben er heel nuchter in/onder. Het zou misschien wat veranderen als ze hier ziek worden, maar meer dat ik dan bang ben dat ze weer over het behang gaan kotsen ;) Nee ff zonder gekheid, ik las pas dat er nog altijd meer mensen aan de gewone griep overlijden per jaar, dan nu in het geheel met de mexicaanse, en daar hoor je nooit wat over. En net een doku over baby's en kinderen die overlijden na de vaccinatie, hoe vreselijk is dat! Wordt allemaal onder het deksel gehouden. Nee, ik ben hier niet bang voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik zou wel eens willen weten hoeveel mensen/kinderen er ziek zijn en gewoon weer beter worden. En dan mogen ze ook wel zeggen hoeveel er niet beter worden, maar volgens mij zijn de scherpe kanten er dan af.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. oh het laatste, definitely het laatste! Treffend logje dit.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Mooi logje. En ik ben ook al getroffen hoor, niet door de mexicaanse maar wel door de paniek er om heen. En na de dooie baby's die na de (dktp?) inenting zijn gevallen durf ik ook niet meer te laten inenten... En ik kan mezelf wel streng toespreken, maar 's nachts om 3 uur heeft mijn rationele zelf niet de overhand...

  Sterkte met zoon!

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een comment achterlaat! Bedankt!

Wil je op de hoogte blijven van alle comments? Vink dan eenvoudig het vakje aan met: Email follow-up comments!

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.