Berichten van het Moederfront: Machtstrijd

11-01-2010

Machtstrijd

Ik ben geen vogelfan, maar na het lezen van De Jaarlijst van Sally Hinchcliffe, over Vogelaars die stad en land afreizen om te kunnen noteren dat ze de gevleugelde adelaar hebben gezien, ben ik ze schoorvoetend iets meer gaan waarderen.

Regelmatig maak ik nu mentale notities van de vogels die ik 'spot', zoals daar zijn: duiven, merels, kraaien, mussen en iets buitenissiger, het koolmeesje. En dan voel ik mij een beetje Vogelaar.

Maar het is niet bepaald een verfijnd gevogelte dat mijn pad kruist, dus toen ik een Roodborstje in onze struiken spotte begon mijn hart sneller te kloppen. Ik karde naar de Action voor vetbollen, om het Roodborstje vorstelijk te onthalen, en 's avonds vertelde ik trots aan Floris: 'Ik heb een Roodborstje gespot!'

Minachtend keek Floris naar mijn bollen, die als vettige kerstballen in onze struiken bungelden. 'Brood is veel goedkoper!'
En toen rende hij naar de keuken, en begon als een wilde ons brood in hapklare brokjes te snijden, waarna hij het de tuin in slingerde. Tevreden verklaarde hij: 'Zie je wel, dat vinden ze veel lekkerder.'

Nu zijn Floris en ik in een stille, doch grimmige strijd verwikkeld wiens voedsel het meest gewaardeerd wordt. Het is dezelfde machtstrijd als die over de vraag wie het hardste werkt, wie het ziekst is en wie het kinderachtigst.

Op die laatste ligt Floris voor.
Dat wil ik best toegeven.

25 opmerkingen:

 1. Nou ben je net van die muizen en ratten af, gaat Floris brood strooien....

  Ik stem op je vetbollen, daar komen de leukste vogeltjes op af (meesjes, vinkjes en roodborstjes).

  De saaie vogels gaan voor het brood (duiven, kraaien). Denk ik.

  Groet Roelien

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Eèèèènnnnnn.....wie het beste de kinderen opvoedt ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier vinden ze het brood niks lekker. Pinda-netjes van de Hoogvliet; die gaan het hardst.

  Er zaten bij mij gisteren lijsters in het boompje. Die zie ik hier eigenlijk nooit.

  Doei: Aritha

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben ook voor vetbollen (brood hoort in de sloot) maar nog mooier is natuurlijk een mooi vogelhuisje en vogelzaad goedgekeurd door de vogelbescherming :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. met brood krijg je die grote schrokops, met bollen lieve kleine meesjes.
  het is maar net wat je in je tuin wil hebben.
  (misschien zegt het wat over de persoon achter de voedselverstrekking.)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Anoniem12:27 p.m.

  In mijn tuin wemelt het van de eekhoorntjes en die maken kort werk van een netje pinda's (ze scheuren het behendig open). Als ik die pinda's in een daartoe bestemde bol doe (een soort metalen netwerk)dan kunnen ze die niet kapot krijgen, maar hangen er ondersteboven aan te knagen. Verder heb ik vetballen (ook in een soort ijzeren kooi) en zaad in een hanger. Op de grond zet ik nog een bord met wat brood, meer zaad en gestampte pinda's. Het is prachtig om aan te zien: roodborstjes, vinken, mussen, vlaamse gaaien, kraaien, merels en duiven. En de vossen hebben honger en komen dichter bij huis. De poezen zitten heerlijk warm in huis.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Whahahaha, die Floris boft maar met jou.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wow, dit is nog eens een leuke weblog! Nog niet eerder ontdekt, maar ik ga hier zeker vaker komen!

  Bedankt voor je reactie op die van mij...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wow, dit is nog eens een leuke weblog! Nog niet eerder ontdekt, maar ik ga hier zeker vaker komen!

  Bedankt voor je reactie op die van mij...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Whoehhahahahaaa lachen met jou :)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ach ja al die vogels eten al die vetbollen en pindazakjes hier ook helemaal leeg. De kinderen waren alweer druk bezig met een nieuwe pindaketting, wel leuk om naar te kijken :-)!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Anoniem1:43 p.m.

  Hier ook vetbollen en pindas en vogelzaad...
  Ik hang ze rond 10 uur op dan neem ik een warme choc en ga lekker kijken. Vreselijk burgelijk maar ik vind het zaaalig
  ps Ze zitten in de bosjes al te gluren waneer ik eraan kom hahaha
  groetjes mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Houdt Floris eigenlijk wel van Roodborstjes...of wil hij de buurtkatten van een makkelijke prooi voorzien... ??

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Broodstukjes kan je niet leuk voor het raam hangen ;))), ik ga ook voor de vetbollen (+ dat mijn man geen dingen op de grond wil hebben vanwege vossen/muizen/ratten en ander (on)gedierte)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. ik ben ook voor de vetbollen, brood trekt dieren aan die ik liever niet in mijn tuin wil :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hehe. Ik ben ook voor de vetbollen. Daar komen allerlei vogeltjes op af. Muizen hebben wij hier ook genoeg gehad, dus liever die bollen.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Bij ons zijn de vogels van alles voorzien; zaad, vetbollen, pindanetjes, pindaslingers en ja....ook brood....op de grond. Op de grond zijn de merels actief...en het roodborstje. De netjes en de bollen daar komt het kleine spul op af....prachtig vind ik dat...alleen zomers schiet er van alles uit de grond wat ik er toch echt niet in heb gezet....een herinnering aan al die zaden van de winter....

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Vraag is niet welk spul het lekkerst is, maar welk het meest gezond! Want; vetbollen zijn effectiever, meer eiwit en vetten, terwijl brood meer koolhydraat is. Ofwel vogeltjes hebben hun buikje snel gevuld terwijl ze niet genoeg calorieën binnen hebben.
  Jij wint~!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ooooooh....wat een mannenactie weer! Mannen moeten van alles een wedstrijdje maken, moeten alles beter weten...hoe irritant!

  Het zijn net grote kinderen, wat ik je brom....

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Mijne man denk dat de vogels dit jaar wat wegblijven van ons voederhuisje door het mislukte brood dat ik erin geploft had. Ik heb het vandaag weggehaald, ben eens benieuwd...

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Anoniem9:21 p.m.

  Hahaha, Roelien haar reactie is goed! Zul je zien, heb je zo weer muizen! Maar die zijn zo lief!

  Maar, ik ben zo'n vogelfreak....
  Momenteel zijn de vetbollen behoorlijk bevroren, dus knijp ik ze fijn in het vogelhuisje en op de grond onder het vogelhuisje. De kauw-kraai, zwarte kraai en eksters zijn handig voor de kleinere vogels omdat ze zo'n rommel maken in het huisje ( alles valt op de grond, de meesjes, mussen, roodborstjes, vinken hoeven alleen nog maar te eten, handig dus die grote 'jongens'!!).
  Verder lusten ze graag gekookte ( warme ) rijst en pasta ( zonder zout! ), krentenbollen, brood met een dikke laag pindakaas en gekookte eieren. Ja, ja, dat geef ik ze allemaal :-)
  Wat heb ik allemaal al in mijn tuin gesignaleerd: Bonte specht, lijster, staartmezen, goudvinken ( die zijn zo mooi!), winterkoning, veel egels, maar die slapen nu en...katten, maar die zijn zo dik en traag, de vogels trekken zich niets van die beesten aan.
  O ja, en zet ook een schotel met water in de tuin, ook zonder zout!
  Zo, dat was 't.........

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Anoniem8:43 a.m.

  Gunst...daar ben ik weer, ik was vergeten te melden dat de merels dol zijn op appels ( door midden gesneden ).
  Groetjes,
  Tineke

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een comment achterlaat! Bedankt!

Wil je op de hoogte blijven van alle comments? Vink dan eenvoudig het vakje aan met: Email follow-up comments!