Berichten van het Moederfront: Krijg de ballen

19-02-2010

Krijg de ballen

Ik was bij de spelotheek om mijn waveboard terug te brengen, en hoorde dat de al jarenlang geplande verhuizing naar het spiksplinternieuwe pand van de bibliotheek niet doorging. En dat bovendien de school begerig haar oog heeft laten vallen op het lokaal waarin de spelotheek bivakkeert.

'Wij als vrijwilligers, zouden persoonlijk aansprakelijk zijn als we in dat nieuwe pand gaan,' sprak een vrijwilliger op sombere toon. 'We zouden ons huis zelfs kwijt kunnen raken.'
'Maar sponsort de gemeente jullie dan niet?' verbaasde ik me.
De vrijwilliger schudde zwaarmoedig het hoofd.
'Goh, en de gemeente sponsort wel de busreis van één kilometer van school naar het centrum van de stad om de kinderen carnaval te laten vieren,' verwonderde ik me nog wat meer.
'Tsja,' mompelde de vrijwilliger gelaten, en saamhorig zwegen wij en dachten hetzelfde: 'Stomme gemeente!'

Toen voegde een dame zich bij ons en zei op opgewonden toon: 'Ja, en weet je, de gemeente wilde ook de Graafschap niet sponsoren! Ze zijn gered door een bedrijf, maar anders was er geen Graafschap meer!'
'Is dat niet die voetbalclub?' vroeg ik voorzichtig, want ik kon haar verontwaardiging maar moeilijk plaatsen.
Ze knikte geestdriftig.
Toen viel er een verblufte stilte, want ik vind het moeilijk dezelfde verontwaardiging te voelen voor een stel mannen dat achter een bal aanrent, als een stel ploeterende vrijwilligers.

Maar de dame keek mij vol verwachting, en met rode konen aan, duidelijk in afwachting van bijval, en dus besloot ik haar in haar eigen taal toe te spreken: 'Ach soms moet je gewoon een balletje opgooien, en soms sla je dan de bal mis. Dan kun je de bal beter doorspelen, want wie kaatst kan de bal verwachten. Ook al snap je er de ballen van. En tja, een balletje kan raar rollen, en nu ligt de bal bij de gemeente. De bal is rond.'
En ik wierp haar een blik vol sympathie toe.
Maar ik zag haar denken: 'Krijg de ballen.'

15 opmerkingen:

 1. Hahaha leuk geschreven...spelotheek, ik wist niet dat die nog bestonden, waar ik woon is die al jaren weg...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Waarschijnlijk had die mevrouw de volgende associaties bij despelotheek: spelen - spel - voetbal! Heel logisch toch? :-D

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Spelotheek? Nee, dat ken ik ook niet. Grappige woordspeling met die ballen: enne zijn je kids nu aan het voetballen buiten? Het is lekker weer, dus het mag weer!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bij osn heet het speel-o-theek...vast hetzelfde!
  En...weet je op wie je nu gaat stemmen? Want er moet natuurlijk nu wel een gemeenteraad komen die de bal aanneemt!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Worden voetbalclubs bij jullie dan niet gesponsord door de plaatselijke middenstander?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik had al via via gehoord dat de spelotheek niet meeging in de Brewinc cluster. Te duur, ze durven het risico niet te lopen, ze zijn natuurlijk afhankelijk van de contributie van het aantal leden en het ledental loopt terug.
  Groet Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je hebt er duidelijk geen bal verstand van..

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Al eens aan balletje balletje gedacht?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Die vrouw snapte er geen bal meer van ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Anoniem11:35 p.m.

  Hahahahahaaaaaaaaa!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Anoniem4:24 a.m.

  Prachtig antwoord - ik bedenk dit soort dingen altijd pas als ik weer thuis ben.
  Hopelijk krijgt de spelotheek (en bieb) een beter plekje!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. gemeentelijke subsidies? ik begrijp er geen bal van!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Het is nogal een verschil: een vrijwillig speelballetje of een zwaar overbetaalde voetbal. Waarbij die laatste ons echt wel geld heeft gekost (kwijtschelding schulden en voor een symbolisch bedrag de grond kunnen kopen!). De Rabobank en Sité-Woondiensten doen ook aan sponsoring, misschien kan de speel-o-theek daar iets mee als de gemeente ook na 3 maart de bal laat liggen?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Voetbal is ook zoooo stom. Ik zou ook niet willen dat gemeente dat subsidieerde. En de bieb is tegenwoordig duurder dan boeken nieuw kopen en dan weer verkopen via bol. Hoef ik niet andermans snot van de pagina te krabben. Hihihi.
  En de gemeente is de achtertuin van de landelijke politiek. Daar maak ik me geen illusies meer om.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een comment achterlaat! Bedankt!

Wil je op de hoogte blijven van alle comments? Vink dan eenvoudig het vakje aan met: Email follow-up comments!