Speciaal

06-03-2010 -
Persoonlijk vind ik Jans middelbare schoolcarrière nogal traumatisch verlopen. Door een combinatie van onfortuinlijke ingrediënten, waar onder een giftig groepsproces + overspannen leerkracht + citotoets, kreeg Jan de dubieuze status van 'Dat hebben we nog nooit meegemaakt, goh, wat een interessant geval. Ik haal er gauw mijn collega bij!'

Uiteindelijk dankten we God op onze blote knietjes dat er plek was in het voorgeborchte voor middelbare scholieren die zo speciaal zijn dat geen school ze wil toelaten: een orthopedagogisch centrum. 's Nachts schrik ik nog wel eens wakker, van mijn eigen stem die schreeuwt: 'Maar jullie zeiden toch dat de citotoetsscore onbelangrijk was?!'

Beroofd van diverse illusies, richtten we moedig het vizier op Jans toekomst. En die ligt in het speciaal onderwijs, aldus de experts. Dus meldde ik Jan daar aan, en ging op intakegesprek in de veronderstelling dat ze daar wel erg blij zouden zijn met zo'n leuke jongen, waar eigenlijk niks mee aan de hand is behalve een beetje PDD-NOS.

Op nuffige toon liet de directeur mij echter weten dat er die dag weliswaar plek was voor Jan, maar of dat de dag daarna ook nog het geval zou zijn, dáár kon hij natuurlijk niks over zeggen.
'Maar,' voegde hij er welwillend aan toe, 'wij willen hem natuurlijk best inschrijven. En áls hij dan een rugzakje krijgt, dan willen wij hem graag spreken. En áls wij hem dan geschikt vinden, en áls er dan plek voor hem is, dan...' en hij liet zijn stem dramatisch wegsterven.
Dankbaar grabbelde ik de kruimels die hij mij toewierp bij elkaar en fluisterde nederig: 'Ja meneer, graag meneer, dankuwel meneer!' en verliep achterwaarts buigend het pand, waarna ik naar huis ging en vloekend en tierend verslag deed aan Floris.

Maar Jan blijkt de zaken een stuk positiever te ervaren. Toen de vele 'alsen' ter sprake kwamen die zijn toekomst zullen bepalen glunderde hij: 'Misschien heb ik wel twee keer geluk! Eerst mocht ik naar Bijzonder, en nu mag ik misschien wel naar Bijzonder Speciaal!

En toen jubelde hij: 'OMG' en 'Dodelúúùùk!' want hij is best speciaal.

15 opmerkingen

 1. Ah je hebt een nieuwe look!!!!

  Mooi hoor en die Jan, die komt er wel, het lijkt mij een prima joch.
  Wat is het toch een vaag wereldje met die rugzakjes en speciaal- en bijzonder-etiketjes en directeuren die vooral druk zijn met zichzelf.

  Gelukkig heeft Jan jou (en Floris natuurlijk).

  Goed weekend, groet Roelien

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, meuh, ik kan er eigenlijk ook niet om lachen. Kinderen in ons land móeten naar school, leerplicht etcetera en da's best een goede zaak (tenzlotte verstaan maar weinig ouders de kunst om onderwijs, zorg & centjes verdienen te combineren)maar als dan blijkt dat jouw kind nu nèt de uitzondering is die alle regels bevestigt en niemand 'm hebben wil....dan lach je hooguit als een boer met kiespijn :-s.
  Zucht.
  Ernsitge vraag, dapper thuisblijfmoedertje: heb jij thuisonderwijs wel eens serieus overwogen? (Los van alle stomme regeltjes die dàt weer met voortbrengt dan).
  Want eh...ik ben niet sterk opvallend gestoord en gelukkig goedaardig, maar ik herken wel een en ander in Jan en het lijkt me niet makkelijk voor jou.
  Slikken en doorknokken, famke, ik wou dat ik je meer helpen kon vanaf hier.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hee mooie nieuwe look
  pfff het lijkt me allemaal niet makkelijk dit soort dingen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heeeee! Waar is je schutting gebleven waar ik altijd overheen naar binnen klom om je blog te lezen?
  Maar deze is ook leuk hoor, vooral die foto's bovenaan met je kind die de schutting sloopt... ;-)
  En oh, dat speciaal onderwijs...het is vaak om je janken, ik weet het uit ervaring. Er zijn maar heel weinig plekken waar jou kind, dat net even iets anders in elkaar zit, terecht kan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is droevig gesteld met het onderwijs. Maar hij lijkt het toch wel naar zijn zin te hebben toch?? Is ook niet geheel onbelangrijk lijkt mij. Leuke nieuwe look trouwens en leuke foto's !!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Kadootje op kadootje voor Jan dus... Op zich een positieve kijk op het leven! Daar valt niets van te zeggen... toch?!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Die Jan, dat lijkt me wel een goeie jongen. Misschien kan hij later nog eens iets betekenen voor het onderwijs in dit land - want dat moet toch echt btere georganiseerd!!

  En wat betekent OMG toch??

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oja, je schutting... mis ik ook een beetje!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. OMG betekent 'Oh my God,' maar dat mogen ze bij Jan op school niet meer zeggen, dus zeggen ze letterlijk OMG!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Pffff, lekker dan...:(

  En ja, thuisonderwijs ;))), maar ja.....

  Opzich nul regels in NL hoor, als je eenmaal de vrijstelling hebt....

  BeantwoordenVerwijderen
 11. OMG: hihi. Grappig.
  Wij hoorden dit voor het eerst in Las Vegas bij een voorstelling van Circque du soleil. De vrouw achter ons riep voortdurend luid: OMG, OMG. Man en ik vonden dat erg storend (we hadden er andere voorstellingen bij!) dus op een gegeven moment draait man zich om en zegt luidkeels terug: OMG, OMG, OmG en die vrouw schrikt zo dat ze het niet meer zei!

  Terug thuis vertelden we het verhaal telkens weer waardoor we dat nu zelf gebruiken. GRRRRR.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Knap dat hij het zo bekijkt.
  Ik wist niet dat de situatie in Nederland net zo dramatisch is als in België. Ik had altijd de idee dat het bij jullie altijd net iets beter gaat. Niet dus, zo blijkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Anoniem7:03 p.m.

  Tja, heel herkenbaar. Wij hebben ook een soort Jan. Alleen heet hij Sem. Lees graag bij je...krijg ik toch het gevoel niet helemaal gek te zijn ( in ieder geval niet in mijn eentje !)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Heel herkenbaar...Joost zou eigenlijk ook in aanmerking moeten komen SVO, maar wegens zijn te hoge IQ voor SVO (hij zit op HAVO niveau) wordt hij niet toegelaten. Dit is aan de ene kant heel jammer, want gewone VO is zo onrustig voor hem en kan hij zijn draai vaak niet vinden, maar aan de andere kant zijn wij blij dat de school zelf heel veel rekening houdt met Joost zijn problematiek en kan Joost gewoon op HAVO niveau leren....

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een comment achterlaat! Bedankt!

Wil je op de hoogte blijven van alle comments? Vink dan eenvoudig het vakje aan met: Email follow-up comments!

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.