De zonden des moeders

17-08-2010 -
Knarsetandend zat ik buiten in het stralende zonnetje: met zulk mooi weer kun je nou eenmaal niet binnen blijven. En al helemaal niet als het KNMI dreigt met regen voor de volgende dag. Dus zat ik braaf in mijn tuinstoel, en aanschouwde het achterstallig onderhoud van onze tuin.

'Je moet naar buiten!' vermaande ik Floris, die ongehinderd door het mooie weer, binnen op de bank lag te vegeteren.
'Daar heb ik geen zin in.'
'Maar met zulk mooi kun je toch niet binnen blijven?'
'Waarom niet?' vond Floris.
Daarop was maar één antwoord mogelijk: 'Daarom niet!'

Terwijl ik daar verplicht van het mooie weer zat te genieten, dacht ik nog wat na over de 'waarom-vraag'. En zoals zo vaak in het leven, bleek het allemaal de schuld van 'moeder'. De mijne in dit geval.
'Lekker naar buiten meisjes!' riep ze altijd handenwrijvend. 'Het is prachtig weer! Dan blijf je niet binnen zitten! Buiten zijn is gezond!'
Zo'n opvoeding blijft niet ongestraft, en zo gauw het mooi weer is roep ik: 'Kinderen, lekker naar buiten! Het is mooi weer!'
Zuchtend hijsen de kinderen zich dan vanachter hun beeldschermen vandaan, en gaan bij de voordeur zitten wachten tot ze weer naar binnen mogen.

Groot was dan ook mijn verrassing toen ik mijn moeder hoorde verzuchten: 'Ik zal blij zijn als het herfst is. Dan kan ik tenminste lekker binnen blijven als ik dat wil.'
En ik besefte: dit gaat héél ver. Ergens zit een moeder in de hemel te genieten van haar effectieve opvoeding, die de tand des tijds zo glansrijk heeft doorstaan.

Maar wie het laatst lacht, lacht het best, want vandaag regent het.

11 opmerkingen

  1. Anoniem10:48 a.m.

    Ik begrijp je moeder heel goed.
    Ik ben dol op de herfst. Natuurlijk zit ik graag in een niet al te heet zonnetje en fiets ook heel graag in datzelfde zonnetje, maar nog liever fiets ik in een gure wind om dan..thuis te komen! Lekker met een hete kop thee zittend met mijn rug tegen de verwarming en een goed boek op schoot.
    Eerlijk gezegd zucht ik altijd als het warme seizoen begint...men "moet/doet" dan altijd zoveel: zwemmen, spelletjes buiten zoals badminton, vliegeren, frisbieën, fietsen/fietsen/wandelen/wandelen,moe word ik daar soms zo van, zeker als ik in de tuin blijf zitten en geniet van mijn mooie bloemen en struiken.
    Nee, ik wil mijn winterjas weer aan en mijn muts met handschoenen.
    Ik denk dat ik vandaag erwtensoep ga maken ('snert') zeggen we hier.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is en blijft een mooie iets: opvoeden en opgevoed worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Haha, ik hoor mijn moeder ook regelmatig terug in iets dat ik zelf zeg. En precies die dingen waar ik als kind een pesthekel aan had :-)!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Anoniem1:36 p.m.

    Ik had net zo'n moeder.
    Heb me dan ook voorgenomen dit niet met mijn kind te doen. Helaas betrap ik me er soms op hem wel naar buiten te sturen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. hahahaha, ik ben ook een binnen zitter hoor.heerlijk... maar ja de natuur in is ook fijn en goed voor de kleine man dus...maar die regenbuien vind ik nu ook even niet erg. Als t niet te lang gaat duren..

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Die echo he... ik hoor hem ook nog generaties terug!!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb ooit eens gelezen hoe harder je je verzet tegen deze "gedachtes/gevoelens"hoe harder ze terug komen dus gewoon over je heen laten gaan, gaat het vanzelf weer over!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. O, wat herkenbaar. Mijn man en ik hebben er allebei last van..... Maar hij is de eerste generatie! Toen wij trouwden, kwam hij van een bovenhuis en was helemaal niet gewend om naar buiten te gaan. Hij ging gewoon binnen de krant zitten lezen als hij thuiskwam. Maar hij heeft het geleerd en nu overdrijft hij wel een beetje. Is er een spannende honkbalwedstrijd op TV, gaat hij toch maar zuchtend buiten zitten en loopt af en toe naar binnen om het verloop in de gaten te houden.....

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Dit soort uitlatingen had mijn moeder ook wel, maar met vele kinderen om zich heen wordt dat toch ook vaak een verademingsmomentje, niet!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. ha ha, ik heb er 1 die roept "ha fijn het regent dan hoef ik niet naar buiten".

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een comment achterlaat! Bedankt!

Wil je op de hoogte blijven van alle comments? Vink dan eenvoudig het vakje aan met: Email follow-up comments!

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.