Berichten van het Moederfront: Ik wens je vrede en liefde!

10-09-2010

Ik wens je vrede en liefde!

Vandaag kwam ik hem weer tegen, met zijn Amerikaanse jack, en zijn Allstars met losse veters: Popie Jopie Papa. Popie Jopie Papa herinnert mij onaangenaam aan mijn middelbare schooltijd, en het 'populaire groepje' waar ik niet bij hoorde.

Vriendelijk groette ik een 'Goedemorgen,' en hoewel zijn ogen over mij heen gleden, gaf hij geen antwoord. En ik voelde witheet, de ergernis door mij heen spoelen.
'Wie denkt hij wel dat hij is?! Stomme Popie Jopie!'

Maar toen herinnerde ik een stukje over de antirrehetische kunst, in het boek Meditatief hardlopen van monnik Michael Berger. Bij de antirrhetische kunst stel je tegenover negatieve gevoelens, gedachten en handelingen de positieve tegenpool. Een gevoel van opwinding maakte zich van me meester: wat een prachtige gelegenheid om te oefenen! Popie Jopie zou niet weten wat hem overkwam!

Hoewel ik Popie Jopie het liefst een schop zou geven, stuurde ik hem in gedachten liefdevolle en opbouwende wensen zoals 'Vrede zij met je' en ' Ik wens je veel liefde, vreugde, licht en zegen.' Toegegeven, ik stikte er bijna in, maar toch.

En toen ik toch bezig was, stuurde ik ook meteen maar even 'Vrede' naar de mevrouw van Bureau Jeugdzorg die Jan weliswaar een PGB heeft toegezegd, maar voor slechts 0,9 tot 1 uur per week. En de pubermeisjes die mij aankeken, waarna ze in lachen uitbarstten wenste ik, zij het knarsetandend, eveneens 'Liefde, vreugde, licht en zegen'.

En hoewel het weliswaar niet helemaal van harte ging, voelde ik desondanks mijn stemming opklaren.

Wat zal Floris vanavond opkijken als ik hem begroet met een jubelend: 'Vrede zij met je!'

22 opmerkingen:

 1. Respect! Hier kan ik nog heel veel van leren........ moet ik ook maar eens in de praktijk brengen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. vind zelf pappa's met all stars wel leuk,... maar misschien doet deze meneer iets met een foute blik?

  en als je zo doorgaat sta je binnekort op een miss universe podium iedereen "worldpeace"toe te wensen. kijk maar uit

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leest Floris je blog...dan pas maar op dat hij je niet voor is.
  Ik ben zelf meer van het negeren.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hij heeft liever draadjesvlees, denk ik zomaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. een knetterende(binnenmondse) verwensing doet ook wonderen op zijn tijd ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik snap dat ook nooit.... het kost niets... gewoon even goedemorgen zeggen... Dat hij niets terugzegt, zegt meer over hem (lees: hork 1e klas) dan over jouw. chaupau.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Blijven oefenen, Nicole, ik oefen mee ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Anoniem1:13 p.m.

  Ik lees inderdaad mee, dus mij verras je niet meer, Nicole.

  En ja, Jos, een lekker stuk draadjesvlees sla ik zeker niet af.

  Floris

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mijn oudste heeft de laatste tijd bedacht dat hij de irritante medemens gewoon heel nonchalant in het voorbijgaan een flinke tik op een gevoelig plekje (bril, ballen, neus) moet uitdelen. Werkt voor nu heel goed omdat niemand denkt dat hij het echt expres doet, zo'n lief jongentje...

  Ik zal hem toch eens jouw methode uitleggen. Ben benieuwd.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. goed van jou zeg,is misschien wel wat voor mij als ik mijn heksenbuurvrouw tegen komen dat ik dan ook denk vrede en liefde!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik werk al heel lang aan mijn vernietigende hooghartige blik, maar dit is ook een methode.
  Heksenbezweringen (binnensmonds dan, anders gaan ze ook denken) lijkt me ook wel leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Anoniem2:45 p.m.

  Je beheersing zit wel snor. Maar je hoeft iemand die je zo negeert of mensen die achter je rug om je
  zitten uit te lachen geen vrede toe te wensen, nou ja, dat mag wel, heel bijbels ook, maar ga niet voorbij aan je emoties, want die blijven toch wel zitten knagen.
  Het is gewoon heel naar als dat soort dingen gebeuren.
  Ik heb niets met zen of positief denken of boedha's in de tuin, maar meer met de vervelende situaties een plek geven in je hoofd/hart. En bovenal, het accepteren dat je een mens bent met gevoeligheden die er mogen zijn.
  Laten we eerlijk zijn, mensen zijn niet altijd even leuk, maar ronduit vervelend.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik doe het je niet na. En doe het dus ook niet, haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik maak onderweg zo min mogelijk oogcontact, scheelt een hoop frustratie. Knap van je om dan de uber-iri's nog 'vrede' toe te wensen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Anoniem8:07 p.m.

  waar haal je het geduld vandaan?

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Anoniem1:54 a.m.

  Hahahahahaha............
  Zó leuk om jouw stukkies te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Geweldig stukje. Doet me een beetje aan Kees de Jongen denken......
  Dàt is ook de diepere betekenis van de opdracht om iedereen te vergeven en te bidden voor je vijanden. Het gaat er niet eens om of die ander er zoveel beter van wordt, maar JIJ knapt er van op en blijft niet met die wrok (lees:emotionele rotzooi) zitten!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Zie je wel... ik wist wel dat ik je al kon... Lees zelfs bijna al je postjes want je schrijft super..

  Ik heb in mijn werk regelmatig te maken met mensen die langs mij (receptie) lopen en me compleet negeren.. Ik zeg dan meestal nogal luid: goedemiddag, fijne dag nog! Bijna altijd draaien ze zich dan toch enigszins gegeneerd om om toch nog even gedag te zeggen. De enkele oetl*l die dat niet doet... ach die krijgt van mij geen wereldvrede maar is mijn goedendagje gewoon niet waard :-)

  Geniet van het heerlijke weer!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. ik ben blijkbaar nog HEUL erg ver verwijderd van dat doel...ik erger me nog steeds ziek zonder keerzijde te zien....ik ben een junior, da's duidelijk

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Voor mij zijn er tientallen jaren, vele lecturen en nadenktijden voorbij gegaan voordat ik ontdekte dat wat mij in anderen irriteert, juist deel uitmaakt van mijn eigen schaduw. Nog steeds een moeilijke opgave!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Prachtig hoeveel mensen hier dus dagelijks mee bezig zijn!
  Ik ben tegenwoordig Wayne Dyer zijn advies aan het proberen:
  Het is jouw keuze of jij de reactie van anderen je leven op dat moment laat beheersen.
  Dus dat 'peace' sluit wel aan,denk ik.
  Nice !

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Anoniem6:46 p.m.

  Ik las dit stukje nu pas, maar moest er hard om lachen. Vanmiddag wenste ik ook zo iemand héél veel vrede en liefde toe, met snel een binnensmonds '...bitch!' erachteraan.

  Telt dat ook?

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een comment achterlaat! Bedankt!

Wil je op de hoogte blijven van alle comments? Vink dan eenvoudig het vakje aan met: Email follow-up comments!