Berichten van het Moederfront: Au

29-10-2010

Au

Wie kaatst kan de bal verwachten, wie blogt commentaar, en wie een onvertogen woord schrijft, de verwijdering van haar blog van de linklijst van een populaire collega blogger.

Als slachtoffer van de aandoening Sympatitus* ben ik mij als blogger bewust van een zekere kwetsbaarheid. Je smijt een stukje van jezelf de ether in, waar iedereen het kan zien. Dat levert vaak hartverwarmende reacties en steun op, maar soms ook een koude douche.

Zo nu en dan kondigt een blogger dan ook wel eens aan voortaan anoniem door het blogleven te gaan, en wordt zo'n blog alleen nog toegankelijk voor genodigden. Anderen stoppen er zelfs helemaal mee.

Vandaag kreeg ik een koude douche, omdat een lezeres van mijn blog, zich bij een andere blogger heeft beklaagd over mijn stukje 'Aan de deur wordt niet gevloekt', met als gevolg het verwijderen van de link naar Berichten van Het Moederfront. Hoewel er in het dagelijks leven nooit een vloek over mijn lippen komt, had ik mij er in het kader van de 'kunst', voor dit stukje wel van bediend. 'Potjandoppie' had gewoon niet hetzelfde effect.

Ieder het zijne, vrijheid, blijheid en zusterschap, maar ik kan er niets aan doen. In mijn hoofd zingt het: 'Klikspaan, boterspaan, mag niet door mijn straatje gaan.' En ik bedacht me ook: 'Ik had mijn link niet verwijderd.' Onplezierig gedrag moet je immers niet belonen, en soms moet je ergens voor gaan staan.

Tegen de 'klokkenluider' zou ik, op verstilde toon slechts dit willen zeggen: 'Farrizeeër.'

En natuurlijk: 'Vrede zij met je.'

En voor iedereen die mij verwarmt met haar hartelijke, meelevende comments: Dankjewel! Jullie zorgen ervoor dat ik de koude douches van me kan laten afglijden.

*Sympatitus: onplezierige aandoening waarbij de cliënte** gebukt gaat onder het verlangen door iedereen aardig geworden te vonden.

**Cliënte: politiek correcte vervanging van de term 'patiënte' die sympathieker wordt gevonden.


Laat jij je linklijst beïnvloeden door je bezoekers?

33 opmerkingen:

 1. Het is net het echte leven hier in blogland. Vind het wel een beetje 'achter de ellebogen' dat het dan niet recht in je blog-gezicht wordt gezegd en dat je het viavia hoort/leest.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat Zara zegt vind ik ook.
  Jammer dat het op die manier moet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hierbij een warme, ruige handdoek om je mee af te drogen: ik las je al een tijdje maar deed dit in stilte; nu laat ik een reactie achter en heb ik ook je blog aan mijn linklijst toegevoegd.
  Ik geniet van je stukjes, Nicole!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Normaal gezien zit in mijn linklijst alleen maar blogs die ik zelf ook graag lees. Ik zou deze lijst echter regelmatiger up to date moeten houden! :-)
  Het is niet omdat iets in mijn linklijst sta dat ik verantwoordelijk ben voor de inhoud van die andere blog.
  Leve schrijversvrijheid!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Meid, het zij zo! Mensen moeten maar doen waarvan zij denken dat het goed is. Gewoon blijven schrijven zoals jij dat wilt hoor! Ik vond het stukje reuze grappig.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vond het een opmerkelijk maar grappig blog (omdat je gelovig bent). Maar hey, velen vonden het wel leuk volgens mij. En jij hebt zoveel lezeressen inmiddels, je ligt toch niet wakker van één volger meer of minder.
  En verder; het is een compleet onmogelijke taak om door iedereen aardig gevonden te worden. Ik heb hier recent een eye-opener over gehad ;)
  En je schrijft natuurlijk tegen de keer in (over vrijwillig thuisblijfmoederen) dus dan kun je commentaar verwachten. En dat is ook heel goed, zo hoort het!
  Ik vind je stukjes meestal opmerkelijk zachtaardig. Ik ben veel harder. Ook dat heeft al tot commentaar geleid en verwijdering van de favorietenlijst werd me medegedeeld. Deze persoon had niet eens een blog. Makkelijk praten...

  Maar het leven gaat niet over rozen, ook niet in blogland. Daarom een virtueel bloemetje van mij.

  Ik volg je al jaren en je bent de absolute blog-topper voor mij!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Anoniem10:40 a.m.

  Wat hierboven ook staat :) Haha, lekker kinderachtig. Blogger A, weet jij wat blogger B voor stouts deed?

  Dat gedrag verwacht je meer van groep 3 kindjes dan van volwassen vrouwen.

  Jij schrijft leuk en ik zit er regelmatig hardop om te lachen :) Houwen zo hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Tjonge... waar je je allemaal al niet druk om kunt maken.

  Die ander bedoel ik dus, niet jij! lol!

  Maar ja, het zij zo... je mag blijkbaar absoluut niet vloeken en je niet inlaten met mensen die het doen/schrijven... maar wél achter de rug om klagen, kwebbelen en achterbaks doen...

  Goddelijke rechtvaardigheid...

  Laat het van je afglijden Nicole. Het heeft weinig zin om je er druk over te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. K zou proberen om me er helemaaaaal niet druk om te maken (in het kader van Zinloos-Geweld ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Nee, uiteraard niet. Iemand zou het wel heel erg bont moeten maken zou ik dat doen.

  Maar ik speelde ooit in een toneelstuk, en ik had een enigszins pikante tekst. Ja echt waar ik had het over neuken op de planken. De echtgenoot van een medespeelster had daar commentaar op, en wilde dat zijn vrouw zou stoppen met spelen of dat de tekst verandert zou worden. Want naar dit stuk kon hij zijn collega' niet meenemen. De man is docent engels aan een christelijke scholengemeenschap. Na enige weken, stemde de regisseur ermee in. De tekst werd niet verandert maar voor de helft ingekort. Ik was het er niet mee eens, maar blijkbaar had ik niets te vertellen. Ik ben uit het stuk gestapt tot ongenoegen van mijn collega's. Toen ik toch naar het stuk ging kijken, kon ik haar man of zijn collega's nergens ontdekken.

  Ik had haar nog gevraagd of haar man literatuur las. Wat ze volmondig bevestigde. Nu vraag ik me af hoe hij met zulke benamingen in literatuur omgaat. Ik vind het heel triest zulke dingen en het steun zoeken bij elkaar, zo mogelijk nog triester. Trek je er niks van aan Nicole, permitteer je een redelijk portie dichterlijke vrijheid.

  Liefs, Haagje

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een onzin Nicole, je stukjes zijn "politiek correct"en dragen een onderliggende boodschap, net als bij tv kijken of lezen in een tijdschrift, als het je niet aanstaat zap je weg of sla je het over. En dat achter de ellebogen gedoe past in mijn bevooroordeelde mind ;-))) in een bepaald straatje

  maar vrede zij met u ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik ben vorige maand 'ondergedoken' en schrijf nu dus onder een andere naam. Niet vanwege dit soort taferelen maar om sowieso minder kwetsbaar te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Het is toch godverdomme niet te geloven ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Anoniem1:10 p.m.

  Wat jouw bloggen zo goed maakt, is juist je manier van omgaan met onderwerpen, je eerlijkheid die soms, net als iedereen weet, zeer doet. Zeer moet doen. Je eerlijkheid waardoor ik soms echt zomaar in de lach schiet. Of moet huilen. Of die me ontroert. Of wakker schudt. En dat houdt jouw blog ook echt boeiend en interessant en leuk en ...gewoon supergoed !
  Ik ben je fan !

  Groetjes Margreet

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Het wordt alsmaar zotter ;)
  Laat je niet kennen, meid, en schrijf lekker op dezelfde manier verder!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Anoniem1:19 p.m.

  Ik denk dat de Farizeeër in kwestie nog niet in de gaten heeft dat de balk in haar eigen oog ietwat groter is dan de splinter in die van jou. Maar ja, zo zijn ze hè, die Farizeeërs, geniepig tot en met, wat dat betreft is er in die 2000 jaar niet veel veranderd. Helaas.

  Groetjes, Madelief

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Tja, Nicole, het gaat eigenlijk om twee dingen:
  Ten eerste heb je in je blog gevloekt. Als iemand die heel gelovig is, op haar blog een verwijzing heeft naar jouw blog, dan kan ik me voorstellen, dat ze dat niet prettig vindt, en die link weg haalt.
  Het tweede is iets, wat ik NIET begrijp (en zelfs heel erg griezelig en akelig vind), namelijk dat een bloglezeres gaat lopen klikken. Als ze jou erop aan had gesproken was het nog wat anders, maar dit ...brrrrr.... :-(

  Ik blijf verder gewoon je blog lezen hoor. Voor wat het waard is.
  keep steady and running :-)
  groetjes, Arianne

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Nah, wat een rare actie weer. Van zulke dingen begrijp ik dus helemaal niets. Jammer hoor, maar laat het je plezier niet vergallen meid!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. O, die aandoening heb ik ook. Daarom vloek ik op mijn blog veeeeel minder dan in real life (real life heeft helaas geen backspace)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. En voor het geval je een serieuze reactie van me verwachtte: wat een onzin. Als iemand niet door de kunstzinnigheid heen kan lezen en de bedoeling achter het stukje niet begrijpt (en je bedoelt alles altijd goed toch?!) dan lezen ze maar lekker niet meer mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ik lees je blog nu alweer een paar jaar met erg veel plezier. Hoewel ik niet altijd op ieder stukje reageer, herken ik me er erg vaak in en/of lig volslagen in een deuk om je beeldende stukjes.
  Dat je een vloek op het net gooit, so what?
  Ik blijf in ieder geval hier lekker lezen en geloof dat er met mij vele zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Nee ik verwijder niemand van mijn linklijst.
  En sorry hoor ik vind het allemaal kleuterschoolniveau.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Jocelyne4:11 p.m.

  Als ik jou was zou ik me er niets van aantrekken wat zo een schijnheilig figuur uit Staphorst van je denkt. Als de gordijnen gesloten zijn vloekt ze waarschijnlijk nog veel grover dan jij verzinnnen kan.
  Vooral doorgaan hoor. En geen blad voor de mond!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. ik vind het eg jammer dat mensen zo kort door de bocht reageren.
  het zou wat anders zijn als er de hele tijd gevloekt zou worden, dan zou ik ook de keuze maken de link weg te laten, had ik die link vast en zeker ook nooit geplaatst.
  de lezeres had je er in een persoonlijke mail op kunnen wijzen dat ze het eg vervelend vond, maar hé het is jouw blog en ze kent je inmddels toch wel beter?
  jammer voor haar.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Anoniem5:18 p.m.

  Wat is dit nou voor een gePIEP. Ga er bijna spontaan van vloeken. * loopt snel naar de pot Groene Zeep *
  Ga vooral zo door met schrijven, ik geniet er énorm van!

  Groeten, Lotje

  BeantwoordenVerwijderen
 27. dankzij jouw blog bezig ik tegenwoordig om de haverklap 'potjandoppie' en 'vrede zij met u' - kortom er wordt minder gevloekt in de wereld dankzij jou. kijken of je link nou weer hersteld wordt.... :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Triest! Meer woorden maak ik er niet aan vuil...
  Dat hebben alle blogdames voor mij al gedaan en nee ik pas geen censuur toe!
  Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Hier spreekt de schijnheilige figuur uit Staphorst. Ik ben degene die Nicole van mijn leeslijst haalde. Inderdaad, ik was geschokt door de grove vloek waar een klaagster me op wees. En met mijn grieperige brein wist ik gewoon even niet goed wat ik ermee aan moest en heb Nicole verwijderd. Dat heb ik echter NIET stiekum gedaan. Ik heb Nicole daar gewoon over gemaild en zij had er zelfs nog wel begrip voor. Achteraf heb ik er spijt van. Ik ga Nicole ook gewoon terug zetten. Ik had beter de bal kunnen terugleggen bij de klaagster en haar moeten zeggen, dat ze het zélf bij Nicole moest aankaarten. En dan had ik op mijn beurt ook wel privé naar Nicole gemaild over de vloek. Ik vind dat ik het fout heb gedaan. Alhoewel ik zelf nooit een vloek zou willen en kunnen schrijven vanwege de kunst. Maar goed, ik ben dan ook geen kunstenaar ;-). Ik hoop dat dit een storm in een glas water was en dat die nu gaat liggen. Trouwens wel schokkend (vind ik dan) hoe fel sommigen reageren en hoe iedereen maar meteen met een oordeel klaarstaat. Maar dat lijkt gewoon in blogland :-( En ook vind ik het heel erg, dat sommigen het nodig vinden om nog eens hard te vloeken. Al met al wat het een schokkend dagje voor me en hopelijk heb ik er weer wat bijgeleerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Jij ook al. Het schijnt wel erg hot te zijn op dit moment in blogland. Laat waaien, laat waaien. Maar ga vooral door met je leuke stukjes, ik vind ze heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 31. en laten we nu weer over gaan tot de orde van de dag en leuke stukjes lezen en schrijven met of zonder vloek.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Volgens mij schrijf je stukjes voor mensen die het willen lezen. En mensen die het NIET willen lezen? Die lezen het maar niet. 'isse simpel' toch??
  (ps: ik geniet van je stukjes!!!!)

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een comment achterlaat! Bedankt!

Wil je op de hoogte blijven van alle comments? Vink dan eenvoudig het vakje aan met: Email follow-up comments!