Berichten van het Moederfront: 'Ik zou dat niet kunnen!'

26-10-2010

'Ik zou dat niet kunnen!'

'Met alle respect, maar ík zou dat niet kunnen hoor, zo de hele dag thuiszitten! Ik heb meer uitdaging nodig, dan ben ik een veel leuker mens!' hoort menig Thuisblijfmoeder.

Bij mij roept dit cliché een mengeling van verwondering en irritatie op. Verwondering over mensen die denken dat je de hele dag kúnt zitten als je kinderen hebt. Irritatie over de vrijheid die ze zich permitteren om te impliceren dat ik 'niets doe', en mijn dagen zonder uitdaging zijn alleen omdat ik geen baan buitenshuis heb.

Ik zeg immers ook niet: 'Met alle respect, maar ik zou dat niet kunnen, mijn hulpeloze babytje naar de crèche brengen,' of 'Ik zou dat niet kunnen: mijn vierjarige kleutertje meteen hele dagen naar school sturen, inclusief overblijf en bso.'

Ik vind zulke uitspraken namelijk niet kunnen. Met alle respect: ze getuigen van weinig respect.

39 opmerkingen:

 1. Psies, Nicole, psies! Ik kan trouwens helemaal niks...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Cynthia9:57 a.m.

  Nou inderdaad!! Helemaal met je eens!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Helemaal met je eens!!!En weet je misschien moeten we het maar eens gewoon zeggen, net zoals zij het zeggen, want in dit geval blijf je beleefd en netjes maar de ander is het niet. De spiegel voorhouden heet het toch ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo, en nu heb je het toch eens gezegd. ;) Mij vroeg iemand ooit wat ik toch de hele dag deed, thuis. Of ik me niet verveelde? Of ik soms elke dag het hele huis poetste en dat het bij mij vast ontzettend schoon was.... Zelf werkt ze in deeltijd... als poetshulp.... Je snapt, het kostte me enorme moeite om haar niet uit te lachen ;)
  Ach, als thuisblijfmoeder wijk je gewoon af van de hedendaagse norm, dan ben jij raar en dat wil de grote groep gewoon even helder hebben (voelen ze zich meteen een stuk beter over de opvang ed) Ik snap sowieso al dat egoisme van tegenwoordig niet zo goed als ik eerlijk mag zijn... ik voel een blog opkomen...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het zou idd anders gezegd kunnen worden. Maar vraag me af of het respectloos bedoeld is.

  Ik heb zelf 1,5 jaar thuisgezeten met mijn babydochter en werd er erg verdrietig van. Miste de uitdagingen, het geprikkeld worden, de contacten met collega's... dus ja: ik kon het niet.

  Eea impliceert dus niet dat ik geen respect zou hebben voor thuisblijfmoeders. Au contraire. Ik zou overspannen raken als ik jouw leven zou moeten leiden. petje af!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zo, dat mag ook weleens gezegd worden.

  Maak me best wel eens zorgen over al die overprikkelde kindjes die niet eens tijd meer hebben voor speelafspraken want 3 dagen bso, 1 dag zwemmen en 1 dag streetdance/judo/voetbal.

  Soms zou ik er zo een paar mee naar huis willen nemen als ze huilen dat ze niet naar de bso willen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gelukkig is er de bso, want al die kinderen met een sleutel om hun nek van zo'n pakweg 10 á 20 jaar geleden dat was echt helemaal niks.

  Maar jammer dat veel mensen niet kunnen kiezen of het zichzelf onmogelijk hebben gemaakt te kunnen kiezen, vanwege vergaande financiële verplichtingen, om zelf voor hun kinderen te zorgen, terwijl ze dat wel zouden willen. Ja dan is zo'n opmerking snel gemaakt. Hoef je ook lekker niet meer na te denken. Ik ben zelf ook thuis gebleven en mijn dochters zijn nu 28, 26 en 20. Ik heb er nooit een moment spijt van gehad. Toen de jongste 10 was ben ik weer gaan werken, onder de zeer luxe omstandigheden dat mijn werk en haar school in hetzelfde gebouw gevestigd waren (we hadden zelfs een tussendeur)en dat ze daar ten alle tijden binnen kon lopen.

  Ik ben onlangs weer gestopt met werken, omdat ik van werken niet gelukkig werd. Wel doe ik vrijwilligerswerk waar ik dan weer wel gelukkig van wordt.

  Natuurlijk zijn er wel mensen die gelukkig worden van werken, die moeten dat vooral doen. Maar als ze kinderen hebben, zullen ze toch ook soms concessies moeten doen.

  Liefs, Haagje

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Juist dat "met alle respect" geeft aan dat ze het idd niet zo bedoelen. Ik zou dat dus wél kunnen, de hele dag thuiszitten, maar heb een kind en een huishouden en van alles te doen dus zitten is er niet bij helaas...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Anoniem11:17 a.m.

  Nadat ik 11 jaar thuis voor mijn tweeling had gezorgd heb ik weer een baan gezocht. Na precies 1 jaar ben ik er begin dit jaar weer mee gestopt.
  NIEMAND in mijn gezin was er blij mee dat ik werkte, het was allemaal veel te veel gedoe en het huishouden werd een rommeltje en daar werd ik erg gestrest van. Nu loopt alles weer op rolletjes, de klusjes worden ook door mij gedaan,
  muren geverfd, vloertjes gelegd enz.en ik voel me er goed bij.
  If mama ain't happy, ain't nobody happy! Mijn tweeling zit nu in het 1e jaar van het voortgezet onderwijs en hebben me zeker nu ook nodig en dan is het fijn om thuis te zijn als ze uit school komen.

  Karin.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Nou ik denk dat die vrouwen zich dat zelf inprenten echt .
  Ik was thuisblijfmoeder en zat nooit op mijn gat , ik vroeg me af waar ik de tijd vandaan moest halen eens een boek te lezen ....toen viel ik en moest 8 weken met poot omhoog en operatie liggen ......manlief (ex) nam verlof de eerste weken en snapte er niks van .....die kon het niet aan.......en wat zei hij?
  Ik had dit niet verwacht dacht dat jij altijd gewoon op de bank zat AARRGGHHHHHHH
  Men heeft geen idee gewoon !

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Helemaal mee eens!!! Geweldig plaatje erbij ook....

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Anoniem11:48 a.m.

  Ik las ooit eens op deze site de opmerking van iemand "Niet iedereen kan thuisblijfmoeder zijn", je moet het a.h.w in je vingers hebben.
  Het is een talent!
  En ik vind het goed om iemand die zoiets durft te zeggen ( dat van dat thuiszitten de héle dag ), je best mag aanspreken, ook uit alle respect (-:
  Gunst, wij hebben hier nu herfstvakantie en ik heb nog niet 1 dag op de bank kunnen zitten met een boek! Maar nu ga ik een appeltaart bakken en die vanmiddag aansnijden en doe er een flinke dot slagroom op, mmmm en dan maar hopen dat er niemand aanbelt ( want dat gebeurt héél regelmatig tijdens mijn pauzes ).

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Nicole,
  Ik moet altijd enorm lachen om je stukjes, meestal zijn ze zo mooi "af" dat ik er niets aan toe te voegen heb en met een glimlach je blog weer verlaat. maar vandaag dus niet...
  Ik werk namelijk veel (volgens bijna ALLE moeders, ook de moeders die part-time werken) en ik kan je verzekeren dat de opmerkingen ook niet van de lucht zijn.
  Ik wil en ga mezelf niet verdedigen, zoals jij of een ander dat ook niet hoeft te doen. Laten we even voorop stellen dat we allemaal enorm van onze kinderen houden! En een veroordeling over een ander kun en mag je niet geven. Vanaf beide "kampen"(want zo voelt het dus voor iedereen!!) niet!!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Goed geschreven! Ik ben het ook met Tineke eens, je moet het talent maar hebben om je geheel aan je gezin te wijden. Ik heb dat niet, ik werk omdat ik het wil en niet omdat het moet. En ik kan heel slecht zonder mijn werk, maar ik ben het met je eens dat het respectloos is om te insinueren dat een thuisblijfmoeder de hele dag thuis "zit". Ik zit alleen op mijn werk haha!

  Ik vind dat deze discussie niet eens moet bestaan, alsof we als moeders onder elkaar het licht niet in de ogen gunnen. Bespottelijk toch!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Heel mooi geschreven! Ik zou het maar wat graag willen! Niet meer in het weekend poetsen omdat er door-de-weeks niets van komt. Dus gebeurt alles hier met de franse slag. Alles voor het oog he? Ik vind het heerlijk als ik op een vrije dag gewoon eens lekker de was kan doen zonder dat iedereen tegelijkertijd er alles in wil proppen op zondag. Tja, misschien over een paar jaar?
  Liefs, Gé

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik heb het van allebei de kanten mogen meemaken. 12 jaar geleden als carrière-vrouw, en nu als thuisblijfmoeder. En heb dus de "kritiek" van twee kanten gehad.
  Het ergste vind ik dat ik beide keren te horen heb gekregen dat mijn kinderen "zielig" zouden zijn. De eerste omdat ze te weinig moeder zou zien. De tweede omdat ze te veel moeder zou zien.
  Welke keuze je ook maakt, er zijn altijd wel muggenzifters die graag hun mening willen uiten....

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Anoniem12:58 p.m.

  Dat het uberhaupt nog zo is dat je voor lui wordt versleten! Ik snap dat niet. Werkende vrouwen, en ik ben er een, moeten nu veel laten en aan anderen overlaten om te gaan werken. En ik doe dat met pijn in mijn hart, ik benijd je echt. Als het kon, gin g ik niet meer. Mijn meid is veel belangrijker, evenals de stabiele thuisbasis die er gewoon WEL is als je thuis blijft. Maar wat ik dus wil zeggen: RESPECT voor je! Laat ze kletsen, doen ze sowieso wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Het één of het ander - commentaar krijg je altijd - doe waar JIJ je goed bij voelt - succes allemaal

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Nog even afgezien van de inhoud (kreeg ik ook pukkeltjes van maar ben inmiddels resistent, eh, geloof ik), dat die tekst letterlijk wordt overgenomen door de "tegenstanders". Ze denken er niet eens zelf eerst over na, het lijkt Feijenoord-PSV wel verd..

  BeantwoordenVerwijderen
 20. ik wil alleen mezelf zijn...
  met wel of niet werk...
  maar volgens mij kan dat ook al bijna niet meer....

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik ben het met je eens tot op zekere hoogte. Het is gewoon een teken van weinig inlevingsvermogen, zulke clichés.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. groot gelijk! ben nu bijna 1 jaar thuisblijfmama en ik heb zat te doen. verveel me nooit. voel me ook niet schuldig..en niemand hoeft tegen me te zeuren van joh werken is leuker....mag ik nou even genieten van mijn kind.. t gaat al zo snel

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Mijn motto is 'leven en laten leven'. Elkaar veroordelen is zo nutteloos!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ik denk dat de mensen zo hard roepen om hun eigen twijfels te overstemmen.
  Als ieder nou gewoon eens deed wat voor haar en haar gezin het beste lijkt, dan kan het toch nooit verkeerd zijn?
  Ikzelf vind het erg fijn om te werken, en kan de opvang op een voor ons aanvaardbare manier regelen, onze dochter gaat lekker, en wij ook heerlijk toch!
  Hoewel ik sommige keuzes niet kan begrijpen, ben ik er blij mee dat iedereen de vrijheid heeft om te doen wat er bij hem/haar past. Hoewel er natuurlijk altijd zaken meespelen waardoor je niet altijd de keuzevrijheid hebt die je zou wensen, zoals financien, het wel/niet hebben van een netwerk wat soms mee kan helpen etc.
  Nou goed, dit is een onderwerp waar ik nog een uur over door zou kunnen zwammen, zal het in mijn logjesideetjes lijst zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ik hanteer in alles maar de volgende filosofie; Zolang ik denk dat het goed is...is het goed. Wat een ander er ook van zegt of denkt. Ik oordeel dan ook niet over uithuiswerkers of thuisblijvers. Ieder het zijne!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Het zal wel niet zo bedoeld zijn, maar mij komt dit stukje en dan met name alle reacties juist erg respectloos over. Een en al commentaar op de werkende moeder en dat in deze tijd..bah! Leven en laten leven, een thuisblijfmoeder is geen garantie voor een goed-in-de-maatschappy-staand-kind en een werkende moeder...ach, waarom ga ik deze discussie eigenlijk weer aan...bodemloze put!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Bedankt voor je reactie! Het lijkt overigens of ik zomaar even langskom om commentaar te leveren, maar ik ben een lurker *schaam*. Ik ben het met je eens dat het belachelijk is om TBM-ers te bekritiseren zoals jij in je blog beschrijft. Ik vind alleen niet dat de verdediging moet bestaan uit beledigingen terug en die zie ik toch echt wel tussen de reacties staan. Groetjes Esther (die overigens niet werkt, niet buitenshuis tenminste ;-))

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Woeha, Nicole, wat goed & bedankt voor de suggestie! De eerstevolgende keer dat zo'n carrièremuts dat tegen mij zegt, zeg ik dat van de creche en de hulpeloze baby! Zeerrrrrrr goed :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Oh, ja, hier ook zo een die met haar mond vol tanden staat! En de suggesties die je aandroeg zijn zeer goed, maar ook ik laat anderen graag in hun waarde!

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Ieder zijn eigen mening...ik heb er respect voor. Maar ik ben dolgelukkig dat ik thuisblijfmoeder ben...al vind ik dat een beetje een respectloze benaming. Ik woon naast een BSO...en als ik zie dat de kinderen er voor 8 uur gebracht worden...en de laatste om 18.00 gehaald word, krullen mijn tenen om...
  Ik ben blij dat ik de mogelijkheid heb om zelf voor mijn kinderen te zorgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. @Irene: carrieremuts?? TBM is dan zeker thuisblijfmuts?? En nu laat ik me niet meer verleiden (wat is dat moeilijk!)

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Anoniem4:37 p.m.

  Tja, ik zit ook de hele dag thuis... waar ik me naast mijn gezin bezighoud met een universitaire studie. Toch begin ik wel even te twijfelen hoor. Had ik toch niet beter aan de lopende band kunnen gaan staan? Dan had ik mij tenminste een werkende moeder mogen noemen. Dat blijkt namelijk toch een wereld van verschil te zijn, als je zo de berichtgeving en fora moet geloven.

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Tja, zij kan dat niet. Haar probleem...
  Ik moet trouwens eerlijk toegeven dat ik er als nieuwbakken thuisblijfmoeder ook wel eens problemen mee heb, dan komen de muren af en toe op mij af en wil ik even kinderloos met volwassenen zijn. Ik vind het best zwaar, lichamelijk en geestelijk. Toch zou ik zo'n opmerking nooit maken, ja, in vertrouwen mijn hart uitstorten bij een vriendin. Waar ik respect voor heb zijn mensen die kiezen voor een bepaalde manier van leven en daar gelukkig mee zijn. Ik moet alleen de mijne nog vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Anoniem5:46 p.m.

  Hi Nicole,

  Helemaal gelijk!
  Eigen keus en geen verantwoording naar anderen nodig.

  Groetjes,
  Loonlijstmama,

  PS lees je blog met enige regelmaat en veel plezier

  BeantwoordenVerwijderen
 35. zo herkenbaar en waar ik me dan soms ook enorm aan erger is dat ze (hun) taken in jouw schoenen schuiven want jij bent toch thuis. dus kunt wel rijden naar.. of opassen op... of ... je kent het vast wel.
  groetjes kronova
  met 15 jaar thuisblijf ervaring :)

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Heb de afgelopen maanden een enquete onder thuisblijfmoeders gehouden voor mijn boek. Toen ik vroeg wat je een nadeel vond van het TBM zijn, gaf 15% aan "dat er op je neergekeken wordt". 'Je moet je keuze altijd verdedigen, je krijgt weinig waardering, er zijn veel vooroordelen...' Ik had het zelf ook al wel ervaren (laatst nog een blog over geschreven), maar dat zoveel TBM's dit zo ervaren, vond ik toch wel erg.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een comment achterlaat! Bedankt!

Wil je op de hoogte blijven van alle comments? Vink dan eenvoudig het vakje aan met: Email follow-up comments!