Persoonlijk Verkoop Punt

01-10-2010 -
Met grote ogen luisterde ik naar een collega-moeder.

'Om half vier zet ik Kim bij gitaarles af, voor haar les van vijfentwintig minuten. Om vier uur moet ik met Tommie bij zwemles zijn, een kwartier rijden verderop. Dus ik rijd van de gitaarles meteen door naar het zwembad.

As ik Tommie heb afgezet, rijd ik de vijftien minuten terug naar de muziekschool, haal Kim op, en rijd weer terug naar de zwemles. Tommie is dan meestal net klaar. Als we thuiskomen breng ik eerst Tommie naar volleybal, en daarna heeft Kim volleybal. Dus dat kan ik mooi combineren: ik haal hém op, en zet háár af.'

'Hoe hou je dat in vredesnaam vol,' vroeg ik me hardop af. 'Ik zou helemaal niet goed worden van dat rondjakkeren.' En ik voelde mijn schouders buigen onder een hevige aanval van het Ik Ben Een Slechte Moeder Syndroom.
'Iedere moeder heeft haar eigen talenten, en doet het op haar manier,' zei ze, en keek me vriendelijk aan.
Ik knikte, en in de stilte die volgde, zocht ik driftig naar míjn unieke verkooppunt als moeder. Maar de stilte duurde voort, en uiteindelijk was het enige dat ik kon bedenken: 'Toen zweeg de spreker stil.' Dat, en het Teletubbie 'Uh-oh', maar dat vond ik niet gepast.

Want als ik geen knutselmoeder, voorleesmoeder en geen taximoeder ben, en geen fan van ouderparticipatie, wat is dan eigenlijk míjn unieke meerwaarde?

Het enige wat ik kon verzinnen was: ik blijf graag thuis.
Ik ben letterlijk en figuurlijk een Thuisblijfmoeder.

26 opmerkingen

 1. De hamvraag is of de betreffende kinderen dit heen en weder gesjouw wel zo prettig vinden of dat het louter en alleen tot meerdere eer en glorie voor de moeder en haar gevoel is. Ik heb een donkerbruin vermoeden dat ik het wel weet. Laat mij dan ook maar een thuisblijfmoeder zijn...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Anoniem5:31 p.m.

  Hahahahahaaaaaaa!
  Och lieve schat, na het lezen van dit stukje kreeg ik een heel meelevend gevoel voor je én ik moest óók lachen!
  Vergelijk je niet met een andere moeder, inderdaad, iedere moeder heeft haar talenten als moeder, punt.
  En kijk nou hoe jij vele moeders én vaders een kijkje gunt in jouw leven, in jouw gezin, waar ik heel veel aan heb en ik ben vast niet de enige.
  Kop op Nicole, het is vrijdag, het is oktober ( de mooiste maand van het jaar ) en morgen mag je uitslapen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. :-) k heb net een ode aan de het heerlijke vrije gevoel geschreven.
  hihihihi maar soms... fluisteren kwade tongen in mijn geest.... ze/ik dus, is gewoon lui....maar die probeer ik zoveel mogelijk te negeren

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nou ja, die is toch gewoon hysterisch! Jij niet hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Anoniem6:57 p.m.

  Mooi gezegd, iedere moeder heeft haar eigen talenten.

  Gr Deboor

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Was ik nou net een blogje aan het tikken over een soortgelijke collegamoeder die wel 100 activiteiten voor haar kinderen had de hele week. En als zoonlief dan een keer wilde spelen KON Dat niet want .. geen tijd! Brrr.... Of hij (en zij) daar nou gelukkig van worden?!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. nou ik wil wel wat voor je noemen?:
  -je geeft je kinderen zelfstandigheid en respect voor hun moeder, door ze dus niet als een dwaze van a naar b te transporteren en hun dat doodnormaal te laten vinden.
  -Je schrijft geweldige blogjes die je vast op een dag laat afdrukken en bundelen zodat ze later een geweldige terugblik hebben op hun leven (wel 12plus he, gezien flap en flip de beer hun wel en wee)
  -je leest HP de tijd (ben er nog van onder de indruk)

  need i say more?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je doet het goed, dat staat als een paal boven water - zeg dat ik het gezegd heb ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Anoniem7:37 p.m.

  Ik ben een `thuis blijf moeder`met part time baan.( ik ben kostwinner).
  En daar kun je geen auto van rijden, dus alles op de fiets. Is niks mis mee maar clubjes en sport alleen in onze eigen wijk. Gelukkig willen ze niet op voetbal of hockey. Maar het zou zo goed zijn om een team sport te doen...........
  Meer dan de helft van haar klasgenoten zitten op hockey en o wat heeft ze er een hekel aan.
  Ach ik ben ook groot geworden zonder team sport

  Hannah

  BeantwoordenVerwijderen
 10. O, dat eeuwige schuldgevoel,o, dat eeuwige gevoel van mislukking!!! Wanneer zullen wij vrouwen daar nou eens van af zijn? Jouw talent is dat je de (thuisblijf)moeder van een stel heerlijke kinderen bent, die je prachtig hebt afgebakken! Kinderen herinneren zich later heus niet dat ze niet lang hoefden te wachten op hun moeder die aan het rondracen was, kinderen herinneren zich gezellig thuiszijn en spelletjes doen met elkaar en/of met hun ouders.......

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Haha, je bent zo grappig.
  'Uh-oh,' had je wat mij betreft best kunnen zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Haar enige talent is waarschijnlijk een goed logistiek inzicht...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Waar gebeurd:

  Ik zat 2 weken geleden bij een arts in de spreekkamer, die vroeg mij: wat is ook alweer uw beroep?
  Ik : ik ben thuisblijfmoeder.
  Arts: wat is een thuisblijfmoeder?
  Ik: eh...een moeder die thuis blijft.

  Arts: ah dan schrijf ik dus gewoon "huisvrouw" op.

  Dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Nicole, jouw uniek selling point is dat jouw kids het niet zien zitten om op 3, 4 of 5 clubjes per week te zitten!
  En dat komt natuurlijk door jouw nuchterheid op dit gebied. En omdat hij bij jou thuis al zo gezellig is!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Nou als ikme moet vergelijken met andere moeders word ik depri dus dat doe ik niet , ik ben ik en ook liever thuis !

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik werk bijna fulltime en voed alleen een kind op. Ik doe helemaal niks op school of wat dan ook. Eens in de week zitten we samen een middagje op de manege en meer niet. En dat vind ik prima. Schuldig voelen, daar ben ik mee gestopt. Zet nl nul zoden aan de dijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Oooo het is soms net of ze tegen elkaar opbieden die collega-moeders! Ik heb er 1 met 1 clubje. Maar daar moet hij dan wel weer
  4 x per week naartoe. Ik vind het genoeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Oh, dat eeuwige vergelijken! Ik betrap mezelf er zo vaak op dat de stoom soms bijna uit mijn oren komt.
  Mijn zoon (9) heeft een continue rooster op school, heeft 10 extra vakken en reist ruim een uur per dag voor school, dus die is heel duidelijk: handen af van mijn vrije tijd!
  En hij is daarin volstrekt onverstoorbaar, en roept mij tot de orde als ik me bekritiseerd voel, of mee wil doen aan de mooie plaatjes. Geen betere therapeuten dan kinderen....

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Volgens mij heb jij ook nog tijd om jezelf te zijn en ben je niet alleen slaaf van de kinderen die zichzelf wegcijfert. en dat voorbeeld geef je je kinderen mee!

  En ondetussen: doen die kinderen niet een beetje veel te veel? Veul te veul? Mama mag ik spelen bij vriendje? Nee want je moet naar volleybal en gitaarles. Nou, lekker dan!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. geen idee waar zoveel clubs op 1 dag nou goed voor zijn hoor dus eigenlijk ben je juist ene goede moeder door dit juist niet te doen. jouw kids vermaken zich thuis vast wel.ik houd t voorlopig bij 1 sport.Kjell zit op gym sinds 7 weken. Hij moet nog 3 worden.. dus...1 ding is zat..en hopelijk blijft dat voorlopig zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Anoniem8:47 p.m.

  Soms kan ik zo blij worden als mijn zoon op het schoolplein naar mij toe komt om te vertellen dat hij de he-le middag bij een vriendje gaat spelen.
  Ik gooi de twee kleintjes dan thuis in bed en ga op de bank met heel veel chocola mijn ik-ben-un-slechte-moeder-gevoel bestrijden.

  Marije

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Anoniem10:05 p.m.

  Tsja, laat IK nou die moeder zijn....Het is heerlijk dat de kinderen alles op 1 dag hebben. Hoef ik maar 1 dag te racen en kunnen ze de andere dagen heerlijk spelen. En zwemles moet nou eenmaal, als het goed is zijn we daar voor de kerst doorheen en krijgen we weer wat meer lucht. En ik plan mezelf de rest van die dag vrij, zodat ik voor iedereen een heerlijke maaltijd tussen de middag kan koken. Ach, iedereen op haar manier. Leven en laten leven. En inderdaad vind ik dat iedereen haar eigen talent heeft. Ik lach me suf om Nicole's stukjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. uh o ik blijf ook liever thuis.Sommige ouders zijn echt knettergek waar ze al die kinderen heen brengen op de meest onmogelijke tijden. En ze weten je een levensgroot schuldgevoel aan te praten ook. Zo heb ik een veto op de avondvierdaagse. Ik trek dat niet. Hoon is mijn deel op het schoolplein.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Weet je, soms is het goed je kinderen de ruimte te geven om zichzelf eens bezig te houden.. in plaats van de tendens om kinderen bezig te houden. Wat is er gebeurd met thuis tenten bouwen, hele middagen spelen met je vriendjes en ´s avonds met pyjama en natte haartjes op de bank voor de TV?

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een comment achterlaat! Bedankt!

Wil je op de hoogte blijven van alle comments? Vink dan eenvoudig het vakje aan met: Email follow-up comments!

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.