Liedje van verlangen

23-11-2010 -
Na de rapportbesprekingen van Ot en Piet liep ik, ondanks mijn goede voornemens en ijzeren pantser, aangeslagen naar huis.
'Ik sta er hier ook altijd helemaal alleen voor,' dacht ik vol zelfmedelijden, terwijl ik mijzelf kastijdde met takken en twijgen, voor mijn nalatige moederschap.

Want bij de opgewekte vraag: 'En, hoe vindt Piet het op school,' kwam ik niet verder dan: 'Wel goed, geloof ik'. En bij dezelfde vraag over Ot wist ik geen ander antwoord dan een hartgrondig: 'Saai!' In een plotseling herkennen besefte ik: 'Zo voelen de kinderen zich dus altijd, als ik vraag hoe het op school was!'

Maar terwijl ik vriendelijk mijn schouders ophaal bij zo'n antwoord, willen juffen meer weten. Zoals waaróm zo'n kind het saai vindt, en meer nog, hoe ze het minder saai kunnen maken zodat hij beter oplet. Want school moet immers 'leuk' zijn, een premisse die ik geheel niet onderschrijf, maar dit terzijde.

'Kunnen jullie Ot anders niet gewoon bij het oor pakken, en zeggen: 'En nú moet je beter opletten?!' opperde ik hoopvol, want van al die psychologisch verantwoorde aanpakken word ik soms zo ontzettend moe. En ik dacht verlangend aan mijn juf in de eerste klas, die op onverhoedse momenten plotsklaps keihard met haar vuist op tafel sloeg, waardoor iedereen acuut, rechtop in de stoel zat van de schrik.

Maar helaas, ik ging naar huis met een ander plan van aanpak.
Niet langer zal ik Ot vragen: 'Hoe was het op school?' maar voortaan zal ik aankondigen: 'Ot, over een kwartier gaat mama jou vragen wat je op school hebt gedaan.'
Dit om te voorkomen dat Ot de kans krijgt om een negatief antwoord te geven, terwijl ik hem tegelijkertijd de gelegenheid bied een positief antwoord te formuleren.

En diep in mij welde een verlangen op om eventjes 'uit de wind' te zitten. En zachtjes neuriede ik een liedje van verlangen, dat Paul van Vliet zo prachtig vertolkt.

Veilig achterop

Ik heb soms van die akelige dagen,
Dat alles me te groot wordt en te veel,
En wat ik aangehaald heb, kan ik slecht verdragen,
En alles wat ik nog moet doen, dat grijpt me naar de keel.

Ik word al zenuwachtig wakker,
Dat wordt alleen maar erger door dat driftige gejakker,
En een koffer vol verantwoordelijkheid waaraan ik me vertil,
En honderdduizend dingen die ik eigenlijk niet wil.

En ik moet nog zo veel doen, ik moet nog zo veel doen
Kan ik nou vandaag niet weer eens even net als toen.

Veilig achterop bij vader op de fiets,
Vader weet de weg en ik weet nog van niets,
Veilig achterop, ik ben niet alleen,
Vader weet de weg, vader weet waarheen.

Ik weet nog hoe het rook, ik weet nog hoe het was,
Met m'n armen om 'm heen, m'n wang tegen z'n jas,
Vader weet de weg en ik weet nog van niets,
Veilig achterop bij vader op de fiets.




Maar vanavond als Floris thuis komt van zijn werk, zal ik dreigend zeggen: over vijftien minuten ga ik je vragen om iets liefs tegen me te zeggen! Je tijd gaat in!'

9 opmerkingen

  1. prachtig geschreven!
    het leven is soms knap vermoeiend. dus neem een lekkere kop koffie (in de hema?) en een taartje. Want als je zelf de slingers ophangt wil t best wel een feestje zijn soms,.t leven.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. oh ja, DAAROM stuur ik dus altijd de vent met het ijzeren pantser naar de rapportbesprekingen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Anoniem12:45 p.m.

    Goed dat ik dat nu al weet. Dan heb ik wat meer tijd om na te denken. Mijn hoofd wordt al spontaan leeg.

    Floris

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Sandra3:43 p.m.

    Ach, wat een feest van herkenning Nicole! Mijn zieltje doet ook nog zer. Vorige week 10-minutengesprek gehad. Ons jochie van 4 (!!!) heeft wat aanpassingsproblemen op school . In 10 minuten krijg je een plan van aanpak mee en wordt hij bijna als mogelijk ADHD'er gelabeled. Woest ben ik. Om onze school die "drukke" kinderen in een hokje duwt, om onze maatschappij waarin we mee moeten lopen. Nee, het is normaal om de dag naar Sint-Maartne al lekker over te schakelen naar Sinterklaas, en alle klasen overhoop te gooien en te versieren en Sinterklaas in alle werkjes terug te laten komen..enz. Ik zou vroeger ook vast ADHD'err zijn gelabeled met al die prikkels! IK ben het met je ees: laat school alsjeblieft weer gewoon school zijn met les en niet teveel gedoe! Volgens mij veel beter voor alle kindertjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Die juf had je mooi tuk!!
    Voor de volgende keer een blaadje meenemen met wat tegenopmerkingen:
    1. Jij bent hier de juf!!
    2. Moet ik gaan zitten verzinnen hoe jij je werk zou moeten doen?
    3. Als mijn kind het saai vindt, zou ik maar wat aan je lessen veranderen.
    Moet ik nog even doorgaan? Of is dit wat te hard??
    Die juffen van tegenwoordig.....

    BeantwoordenVerwijderen
  6. hihi!! ik had in de zesde klas lagere school een leraar die door de klas rondliep & met zijn aanwijsstok op de grond hamerde om zijn woorden kracht bij te zetten: 'tucht, orde en discipline moet er zijn'! Heel streng. Maar op vrijdagmiddag las hij voor uit Kruimeltje. Dat was de enige voor wie ik topografie uit m'n kop leerde. Tucht, orde & discipline moet er zijn! Al dat slappe gewauwel. hmpf.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat heb je dit prachtig geschreven, ik ben ontroerd....ik stel ook altijd diezlefde stomme vragen waarop ze alleen maar stomme antwoorden kunnen geven....

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Anoniem1:01 p.m.

    Echt vre-se-lijk! Dat noem ik dan pedagoogelen. Het ergste is nog dat die dames in hun privéleven ook zo zijn. Ik heb er zo één in de familie. Haar man mag 10 minuten boos zijn (ze zet er bijna de kookwekker voor) en dan moeten ze het uitpraten. Nicole

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mooi geschreven!
    Dat liedje kende ik niet eens, tot op nu.
    Je hebt, hoe dan ook, enorm véle taken!
    Tè vele vaak, geloof ik...

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een comment achterlaat! Bedankt!

Wil je op de hoogte blijven van alle comments? Vink dan eenvoudig het vakje aan met: Email follow-up comments!

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.