Berichten van het Moederfront: ID-kaart

25-02-2011

ID-kaart

Ik ging met Jan eindelijk zijn ID-kaart halen, gedreven door angst voor een geldboete, en toog naar het gemeentehuis dat in de steigers bleek te staan. Na veel zoeken vonden we een 'Tijdelijke ingang' waar we op een bel drukten waarna, na lang wachten, een wantrouwig kijkende man opendeed.

'Goedemiddag meneer, wij komen een ID-Kaart halen!' verklaarde ik opgewekt, want je moet mensen die bij de gemeente werken altijd positief benaderen, anders zetten ze meteen hun hakken in het zand.
'Dan moet je niet hier zijn, maar aan de overkant!' en hij wees naar de andere kant van de stad.
Braaf sukkelden we die kant op, en ik zei tegen Jan: 'Tot nu loopt het precies zo als ik verwacht had.'
'Maar het gaat toch niet zo goed,' vond Jan.
'Precies.'

Het tijdelijke gemeentehuis vonden we ingeklemd tussen de ABN/AMRO en de apotheek, en bij binnenkomst stond er een groot bord met daarop de woorden: 'Heeft u een afspraak? Anders kunnen wij u niet helpen!'
Ik onderdrukte het verlangen te gillen, en liep vastberaden naar de receptie.

'Goedemiddag mevrouw, wij komen een ID-kaart halen!'
'Maar natúúrlijk mevrouw, daar helpen wij u graag mee,' antwoordde de vriendelijke receptioniste. Oh nee, wacht, dat zei ze niet. Eigenlijk vroeg ze:'Heeft u een afspraak?'
'Nee,' moest ik toen bekennen.
'Dan kunnen wij u niet helpen!'
Na enige overweging bleek de receptioniste wel bereid een afspraak te máken, en het bleek dat Jan zijn ID-kaart zelfs zonder mij mocht aanvragen.

'Ik heb morgenochtend een gaatje om 9.10,' bood de receptioniste aan.
'Doet u die maar!' besloot ik meteen, want nu wilde ik wel eens spijkers met koppen slaan. Maar de receptioniste negeerde mij, en zei tegen Jan: 'Wil je die, of wil je liever later? Je wilt natuurlijk uitslapen.'
Jan keek verbluft.
'Wat is de alternatieve tijd?' wilde ik weten.
'Vijf voor elf,' zei ze tegen Jan, en ik voelde me net een Tijgermoeder: opdringerig en bazig.
'Doe die maar,' vond Jan.

'Wat kost tie eigenlijk?' ontdekte ik toen pienter, 'want ik moet hem dan natuurlijk geld meegeven.'
Nu het om geld ging, kreeg ik wel haar aandacht. 'Als u was gekomen toen hij dertien was, had het negen euro gekost, maar nu hij veertien is kost het drieënveertig euro.'

'Dat is knap balen!' vond ik, en Jan zei meelevend: 'Ik had ook gezegd dat we hem eerder hadden moeten halen.'

10 opmerkingen:

 1. Een afspraak maken? Huh? Dat hoefde vorige week nog niet toen manlief zijn paspoort én rijbewijs moest verlengen... En hahaha, ik ben ook 3 keer om het gemeentehuis heen gelopen voordat ik snapte dat het aan de overkant zit nu! Nu maar hopen dat de pasfoto's van Jan goedgekeurd worden...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik denk dat ik mijn kinderen laat adopteren voor ze de leeftijd bereiken waarop een id kaart nodig is..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zet nu in haar agenda dat ze over een jaar of twee een ID-kaart gaat halen met oudste.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Angela1:10 a.m.

  Mijn beide kinderen hebben zelf hun id-kaart aangevraagd en opgehaald. Wij kregen keurig 3 maanden voor hun verjaardag een brief thuis met alle info (waaronder de gereduceerde prijs). Omdat ze er makkelijk op de fiets naar toe konden, heb ik ze gestimuleerd om dat zelf te doen op een tijdstip dat hun uitkwam. Maar wij wonen in Den Haag en het stadsdeelkantoor is in de buurt. Ik kan me voorstellen dat het in een dorpje lastiger is, als je km's moet fietsen naar de grote stad. Het was voor hun een stap naar het volwassen worden, die past bij het bezit van een eigen id-kaart.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ga het ook al vast in mijn agenda zetten...
  Bedankt voor de tip.
  Wel balen voor jullie...
  Gr,
  NZ

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wees maar blij dat je niet in de gemeente Bronckhorst woont. Hoewel je daargeen afspraak hoeft te maken....... Maar wel 10keer terug moet voor een nieuwe foto of wat anders!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Lina, ik prijs me gelukkig dat ik niet in Bronckhorst woon.

  De foto's werden zo maar goedgekeurd, en dat terwijl we ze voor maar 5 euro bij de Videoland hadden laten schieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zeg, ben ik nu knettergek of is die ID-kaart dan niet ingevoerd om iedereen bij misdrijven in het openbaar meteen te identificeren? Ik meende dat de overheid, die tegenwoordig in elke rugzak een bom verwacht en onder elke hoofddoek een mitrailleur, die idenficatieplicht had ingevoerd. Maar om welke reden dan ook, het is een opgelegde maatregel (waar je dan ook nog zelf voor mag betalen), maar dat betekent niet dat kinderen nu vanaf hun 14e verantwoordelijk kunnen worden geacht, lijkt me.
  Net zo min als dat het verstandig is om op je 15e ouders te worden omdat de leeftijd waarop je voor de wet sex mag hebben, verlaagd wordt.
  Dit zeg ik niet om Angela persoonlijk aan te vallen, want dat je het zelf afhalen beschouwt als een stap onderweg naar het volwassen worden vind ik juist uitstekend, maar omdat het mij wel eens verbaast dat wanneer er van overheidswege een leeftijdsnorm naar beneden gaat , er zoveel mensen meegaan in die norm.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Overigens hebben onze basisschoolkinderen beiden een eigen ID-kaart. In moeders portemonnaie natuurlijk ;-)
  Leek mijn man toch handig als we naar het buitenland op vakantie gingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ok. Staat genoteerd: ik ga dat ding halen en tegen die tijd gaat Spelmaker mee met ducktape over zijn mond!

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een comment achterlaat! Bedankt!

Wil je op de hoogte blijven van alle comments? Vink dan eenvoudig het vakje aan met: Email follow-up comments!