Berichten van het Moederfront: De schande des moeders

26-03-2011

De schande des moeders

Tussen de middag kwam Teuntje (12) thuis met het onheilsbericht: 'De hele school is luizenvrij, behalve ik. Ik had veel zin om te gillen, want in mijn luizen bestrijden actie heb ik geen middel geschuwd, en ik was er nog wel zo van overtuigd dat we eindelijk 'luizenvrij' waren.

Een beetje wanhopig belde ik de school, om toelichting te vragen.
'Teuntje heeft geen luizen, maar dode neten,' wist de leerkracht me te vertellen.
Verbijsterd vroeg ik: 'Ja, en?' en ik had een onplezierig gevoel van déjà vue.
'Die moeten er uit.'
'Maar ze zijn toch dood?'
'Ja maar er hoeft er maar één tussen te zitten en het begint weer opnieuw.'
Ik viel even stil, onder de indruk van deze Jezusachtige luizen, die blijkbaar uit de dood kunnen herrijzen.

'Als die nou weg zijn dan is de hele school luizenvrij, en kunnen alle luizenzakken weg,' vertelde de leerkracht. Ik voelde een golf van gène, dat de hele school zit te wachten tot mijn kinderen eindelijk luizenvrij zijn. Maar op weg naar mijn pek en veren besefte ik: 'Maar ze zíjn luizenvrij! Ze hebben alleen 'dode neten'. Ben ik nou gek?'

En toen googelde ik: Dode neten: waarom verwijderen?' en vond op de website van Milliumshampoo:

'Dode, lege, uitgegroeide neten, die grijzer van kleur zijn, worden helaas vaak ten onrechte voor levende neten aangezien. Deze niet-actieve neten kunnen volstrekt geen kwaad en worden vanzelf geleidelijk uitgewassen.'

Maar ik ga toch maar even de haren van de kinderen met azijn bewerken, want daar schijnen dode neten van los te laten, ook al zie ik er totaal het nut niet van in.

Want mijn schande is groot, en ik was altijd al het braafste meisje van de klas.

Zou je dit blog wel in boekvorm op je nachtkastje willen hebben? Help dan mee, en word aandeelhouder van dit blog!

13 opmerkingen:

 1. Zo'n momentje waarop je het liefst door de grond zakt?!?!?!?!?!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ach, iemand moet de laatste zijn ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik snap je punt wel, maar aan de andere kant zou ik zelf niet met dode neten willen rondlopen, vindt het een smerig idee dat dat in mijn haar zou zitten.
  Brrrr heb meteen jeuk...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Iemand moet het inderdaad zijn... Vind wel netjes van jou dat jij op je neemt zodat de rest niet hoeft...
  Lief, hoor!
  Gr,
  NZ

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Femke, als je zoveel met luizen gestreden hebt als ik, dan draag je die lijken met trots.
  Als oorlogstrofeeën.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. HEEL VEEL HEMA conditioner in het haar en ze vliegen eruit !
  En die luizenzakken kunnen ze beter hele jaar doen is altijd beter ! doen ze bij ons op school ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ach, de beste luizenaanpak is nog altijd niet ontdekt. Op de school waar ik werk zijn luizenzakken juist weer taboe, omdat luizen toch wel overlopen. En het gedoe met die zakken is zoooo vervelend...

  Troost je, ik had vroeger een nóg raardere juf. Die kwam bij ons thuis (!) de neten uit mijn haren knippen!!!! En ik hád dus hele lange haren, maar daarna waren er hele happen uit...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. hmm k heb ergens gelezen dat er onderzoek gedaanw as naar het overspringen/lopen van luizen en een school onder luizenzakkenw erd onder zocht en negrens een luis/neet op d egrond gevonden terwijl er wel diverse kindjes luis hadden ....
  ik geloof dus niet in luizenzakken....ik zou alleen elf de dode neten wel verwijderen omdat ik zelf nooit geloof dat ze echt echt echt dood zijn en dan kan ik opnieuw de hele anti-luis behandeling beginnen.
  ot mijn antwoord staat niet in je poll, ik heb het wel of niet kopen van een aandeel in je ten pages op mijn 30 dagen lijstje staan en neem dan dus een besluit .

  BeantwoordenVerwijderen
 9. sorry hoor maar dit vind ik zooo dom! "als alle kinderen luisvrij zijn, dan kunnen de zakken weg". Bij ons begint het hele gedoe weer na elke, langere, vakantie...dus heb ik bedacht dat kinderen ze oplopen op het vakantie-adres. Je bent als school nooit luizenvrij. Probeer trouwens eens een mix van olijfolie en azijn.
  Sterkte!!! en niet alleen met de luizen...die zijn soms slimmer dan sommige leerkrachten ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik moet lachen om de laatste zin die katja schrijft ;)

  Hier ook een braaf meisje...lange tijd. Luizen zijn me nog bespaard gebleven, maar wat te denken van wratten en waterwratten. Mijn kind word ermee geplaagd zelfs en ik heb alles al geprobeerd. Echt. Helaas. Vieze dingen zijn het@!!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Anoniem9:15 p.m.

  Hoi, Wij hebben na elke vakantie luizencontrole op school, dan gaat er een legertje moeders de hele school nakijken op luizen en op die manier zijn we al 3 jaar luizenvrij!!!!We praten hier wel van een school van ongeveer 420 leerlingen en ik ben daar best wel trots op.Gr. Yvonne.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. na 15 jaar deed er hier toch ook een luizenleger zijn intrede.
  En waar kwamen ze vandaan? van de middelbare school waar de jassen in een eigen kluisje liggen.
  We zijn nu zeker 4 maanden verder en af en toe vis ik nog een dode neet uit het haar. We hebben een maand lang hun lange haren met een speciale kam dagelijks gekamt. (1 uur per dag kammen als ik er aan denk krijg ik weer een lamme arm.) En met azijn en allerlei conditioners gewassen. Maar hier wilde de kapper ook liever niet knippen als er nog dode neten in het haar zaten. De mop is alleen dat er nog honderden in zaten en ze ze niet gezien heeft. Zo zie je maar.

  groetjes kronova

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een comment achterlaat! Bedankt!

Wil je op de hoogte blijven van alle comments? Vink dan eenvoudig het vakje aan met: Email follow-up comments!