Berichten van het Moederfront: Kunnen jongens nog jongen zijn?

12-03-2011

Kunnen jongens nog jongen zijn?

'Jan demonstreerde vandaag tijdens de Sova-les* een zeer ongeïnteresseerde houding. Sterker nog: hij deed zelfs stoer. Zo ken ik Jan niet,' las ik in Jans schoolschriftje, waarin zijn juf haar dagelijkse bevindingen rapporteert. Als moeder dien ik dit schriftje te lezen, en míjn persoonlijke ervaringen met Jan neer te pennen.

Onaangenaam getroffen door dit schrijven, ging ik naar Jan.
'Zeg Jan, jouw juf schrijft dat je heel vervelend was tijdens de Sova-les!'
'Huh?'
'De Sova-les!'
'Daar is ook geen zak aan.'

Ik zuchtte even, en ploegde toen dapper voort, want ik ben niet voor niets het braafste moedertje van de klas: 'Ik wil afspreken dat je dat niet meer doet Jan. Dat is niet netjes naar je juf toe. Die doet ook maar haar werk.'
Maar tegelijkertijd dacht ik: 'Boys will be boys,' en wat een getut van twee vrouwen. 'Straks maken we hem met z'n tweeën nog vleugellam als man.'

En ik moest denken aan hoogleraar Louis Taveccio die al enkele jaren roept dat jongens het slachtoffer zijn van de feminisering van onderwijs en kinderopvang. Taveccio: 'Vrouwen roepen jongens bijvoorbeeld te snel tot de orde als ze druk zijn, stoeien, rennen of onderzoekend gedrag vertonen.'

Toen Jan naar school ging riep ik hem nog na: 'En niet vervelend doen hè?'
'Nee, dat doe ik alleen op dinsdag en donderdag,' riep Jan terug.

En ik haalde opgelucht adem: gelukkig, de juf en ik hadden Jan niet gebroken.

*Sova-les, staat voor sociale vaardigheids training, en is een zeer vrouwelijke aangelegenheid. In een groep worden emoties besproken. Als ik boos ben op Floris heb ik altijd zin om hem daar heen te sturen. Als straf.

14 opmerkingen:

 1. hihihihi - nou, dat hebben we hier gelukkig nog niet. de wijze woorden van taveccio steek ik in mijn zak. mijn arme jochie met alleen maar vrouwen om zich heen in dit huis...... :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hmm ik ben het ook wel met hem eens, het is tegenwoordig vast niet makkelijk om jongen of man of iets daartussen te zijn :-)
  Ik wacht op de eMANcipatie golf van de echte mannen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. 'hij deed zelfs stoer. Zo ken ik Jan niet,' AUW!
  (Het feit dat Jan hier niet door geknakt is bewijst dat hij, ook al kent juf hem zo niet, toch wel echt een stoer jong is!)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je hebt het goed gedaan met die Jan van jullie! Wat een geweldige jongen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Onze jongens gingen naar een basisschool met veel meesters, voor jongens is dat echt een zegen! Die paar klassen dat ze juffen hadden was er vaak wat. Citaat van mijn Middelste:
  - en dan moet ik er over praten van juf, want dat helpt zegt ze, maar dat is helemaal niet waar, dat helpt helemaal niet!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, jongens zijn nou eenmaal anders dan meisjes en moeten, vind ik, daar ook wel de ruimte voor krijgen. Lijkt me prima als er meer meesters zijn, maar daarnaast dat de juffen zich er ook bewust van moeten (leren) zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Anoniem4:55 p.m.

  Er zijn mannelijke vrouwen en vrouwelijke mannen. Uiteindelijk zijn we allemaal gewoon mensen. Ieder handelt naar gevoel en dat is de ultieme vrijheid.
  Verplicht over gevoelens praten lijkt me echter niet zo'n briljant idee van de juf, maar het komt vast wel goed met je zoon.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Anoniem5:07 p.m.

  Hahaha, leuk stukkie.
  Een echte vent, die Jan...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Anoniem5:28 p.m.

  Volgens mij was die man die jij noemt vorige week nog op BNR radio. Hij zei inderdaad veel zinnige dingen over dit onderwerp. Dat alleen 'vrouwelijk' gedrag wordt beloond op school.

  Duim op voor Jan. Stoere vent.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. haha, volgens mij is ons meisje jongensachtiger dan onze jongen - haha ;-) die Jan toch

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heel goed Jan, gewoon doseren dat gedrag.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Na acht jaar moeder van een echte jongen ben ik het met je eens: wat nou sova, ga lekker op een vechtsport! Kom je trouwens ook leuke meisjes tegen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Zei hij dacht echt?
  Een geweldig kind (sorry, MAN).

  Super!
  Gr,
  NZ

  BeantwoordenVerwijderen
 14. In een heel ver verleden dacht ik nog dat jongens jongensgedrag vertoonden en meisjes meisjesgedrag vertoonden omdat ze zo opgevoed waren! Daar ben ik heel snel van teruggekomen toen ik na mijn keurige meisje (die een toren bouwde met de blokken en haar beertje in de broodmand legde en begon te wiegen) een jongen kreeg (die keek of hij dat ene blok met de andere blokken kon raken en de pop met haar kop tegen de grond sloeg net zo lang totdat het hoofd er bijna af lag). Niks aangeleerd gedrag! Jongens lossen een ruzie op door weer wat met elkaar te gaan doen en meisjes door erover te praten..... Als je het weet en respecteert gaat het best goed, maar als je de methode die voor jou als meisje werkt op iedereen wil gaan toepassen, heb je een probleem en de mensen om je heen ook. Je zon is inderdaad duidelijk niet geknakt door de vrouwelijke overmacht, good for him!

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een comment achterlaat! Bedankt!

Wil je op de hoogte blijven van alle comments? Vink dan eenvoudig het vakje aan met: Email follow-up comments!