Berichten van het Moederfront: Morele uitdaging

13-06-2011

Morele uitdaging

Ik steek nooit over bij rood licht, ik houd me aan de maximumsnelheid, en ik steek netjes mijn hand uit op de fiets als ik afsla. Maar de geplande sportdag aanstaande vrijdag maakt de crimineel in mij wakker.

Het onfortuinlijke geval wil namelijk dat de sportdag in twee stukken is gehakt: de ochtend is voor de onderbouw (Piet) en de middag voor de bovenbouw (Ot). Om er echt een uitdaging van te maken, wordt de dag bovendien gehouden op een locatie ver van de school.

En voor nét dat beetje extra fratsen, eindigt de sportdag een kwartier vroeger dan de normale schooltijd. Dit betekent niet alleen dat de kinderen niet zelfstandig naar school kunnen, ik moet ze ook nog eens vroeger dan normaal weer ophalen. En had ik al gezegd dat ze het andere dagdeel vrij hebben?

Dus toen Ot begon te lobbyen dat ik hem ziek moest melden, zei ik weliswaar: 'Ot, dat hoort niet!' maar stiekem dacht ik: 'Dát zou een boel gejojo schelen!'
Nu zijn mijn geweten, en mijn verlangen naar wat rust, in een hevige strijd verwikkeld. Mijn geweten redeneert: 'Als moeder heb je een voorbeeldfunctie! Door hem zogenaamd ziek te melden geef je de boodschap dat je mag liegen.' Daar kan mijn verlangen naar rust weinig tegenin brengen behalve een sputterend: 'Maar de sportdag is nota bene door de ouderraad georganiseerd, en Ot doet waarschijnlijk toch niks die middag.'

Zo vechten in mijn hoofd mijn geweten, en mijn verlangen naar minder fratsen, een titanenstrijd. Het is mijn hoogst persoonlijke sportdag, met als inzet: een klein beetje rust.

22 opmerkingen:

 1. Ik doe het wél.... ahum, als mijn dochter oververmoeid is tijdens de toetsweek en écht niet meer weet hoe ze het allemaal redden moet, meld ik haar ziek. Dan kan ze met de inhaaltoetsen mee doen en die vallen meestal na het weekend. Zo krijgt ze nét dat beetje ruimte dat ze nodig heeft. Ze vraagt daar zelf nooit om. Ook niet met een omweg of hint. Onze jongste is een stuk makkelijker, dus bij hem gebeurt zoiets niet. En in jouw geval... soms moet je jezelf eens iets gunnen hoor... Sterkte met je strijd!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hum, das inderdaad een moeilijke!
  Daar zou ik ook last mee hebben...maar begrijp je wel hoor!
  pfff..
  moeilijke beslissing...
  Veel sterkte ermee :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zou een slechte moeder zijn en ziek melden. Zeker als mijn kind er zelf geen zin in heeft.
  Dat zou het meteen een stuk makkelijker maken. Slecht he? :D

  BeantwoordenVerwijderen
 4. moeilijk hé! ik zou zeggen: foert met die moedervoorbeeldfunctie, ze moeten het voor de moeders maar niet zo ingewikkeld maken! moeders zijn ook maar mensen hé en geen 'supervrouwen';)))

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik ga met de billen bloot..vorige week had mijn dochter een atletiekdag/sportdag, ze kan geweldig goed dansen en veel meer maar atletiek...zucht dat is totaal niet haar ding.
  In de brief van school stond dat als de kinderen niet mee konden doen ze moesten jureren en toen heb ik voor haar een brief geschreven dat ze vreselijke last had van haar allergie dus helaas niet mee kon doen...maar ik vind dat best wel moeilijk (ik praat mezelf altijd goed dat mijn moeder het ook wel eens deed....)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben ook altijd heel erg van de normen en waarden en ook nooit een kind ziek melden als ze dat niet zijn.
  Maar om het mezelf of het kind iets gemakkelijker te maken vind ik dat een leugentje om bestwil best geoorloofd is.
  Ik ben blij dat ze bij ons op school geen sportdag organiseren !
  Groet Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik zou gewoon ziek melden, heb ik ook wel eens gedaan. Gewoon voor de rust voor mij en het kind. Vaak wil het kind niet alles wat hem wordt opgedragen en ach een sportdag, ik kijk daar aardig luchtig tegen aan.
  Dus ik zou het wel weten :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat is slecht ? Kiezen tussen twee kwaden is altijd moeilijk ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuk blog :)

  En ja dit is idd best wel een lastig dilemma en het is begrijpelijk hoor dat je last van je geweten krijgt bij het denken aan "ziekmelden". Aan de andere kant is het ook niet echt practisch van de school om een sportdag op twee verschillende dagdelen voor onder- en bovenbouw te realiseren en dan dus ook twee verschillende dagdelen vrij (tja, voor school wss wel praktisch, maar voor de moeders niet). Daar is niet uitgebreid over nagedacht wat dit voor sommige moeders betekend...dus denk er zelf maar ook niet te uitgebreid over na --> gewoon ziekmelden :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oh, ik zou dat dus niet doen. Ziekmelden of zo. Vind het inderdaad geen goed voorbeeld. Maar goed, wie ben ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Misschien kun je jezelf ziekmelden en lekker met een boek/ laptop in bed gaan liggen de hele ochtend? Kun je helaas niet brengen en halen...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Anoniem1:16 p.m.

  Normen en waarden zijn zeer zeker belangrijk..

  Maar tussen droom en werkelijkheid staan wetten in de weg en prktische bezwaren ;-)

  merytonsfinestcupcakes

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Het is zelfs nog nooit bij me op gekomen om ze ziek te melden op sportdag. Waarschijnlijk omdat ze het zelf ook altijd erg leuk vonden. Maar ziekmelden terwijl ze in werkelijkheid zo gezond als wat zijn... Ja, ik heb me er wel eens schuldig aan gemaakt. Nooit zomaar, maar inderdaad om dingen kloppend te krijgen of als een kind uitgeput is. Heel vroeger ook wel eens wanneer ik zelf ziek of uitgeput was. Dan was het naar school brengen me al te veel. Kinderen of schoolresultaten hebben er iig nooit onder geleden. Ik zou het schuldgevoel maar snel in de kast zetten, want niemand lijdt onder een beslissing als dit en er valt gelijk een last van je schouders.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Dan ben ik echt een slechte moeder, want ik zou het wel weten!

  Ik kan het akelige hoestje vanaf hier zelfs horen!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Anoniem6:55 p.m.

  Ik heb toen mijn kinderen klein waren hen talloze keren (onterecht) ziek gemeld. En dan? daar wordt niemand slechter van, en er zijn ergere slechte voorbeelden van ouderschap dan dit te bedenken.

  Ik heb me er ook nooit schuldig om gevoeld, noch het beschouwd als een moreel dilemma :-P Slecht he? Maar de kinderen zijn gelukkig desondanks (of dankzij) goed terecht gekomen.

  Gerd

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Anoniem8:26 p.m.

  School activiteiten afzeggen omdat je zelf geen zin hebt vind ik wel ver gaan. Ik verbaas me ook over zoveel instemmende reacties.

  Regel je eigenlijk wel eens wat met andere ouders, bv. de een brengt de ander haalt, maakt het wel zo relaxt.

  Groet, Erna

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Kom hier spontaan even aanwaaien via google terwijl ik zocht op trampoline en bekkenbodem, hahaha. Ben blijven hangen, omdat ik je avatar helemaal geweldig vind. En ben nu benieuwd waar je uiteindelijk voor hebt gekozen....

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik voel me gesterkt door de meelevende reacties! Dank daarvoor. Mijn geweten heeft nog steeds een voorsprong.
  Balen.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik vind het ook echt niet kunnen ondanks dat ik het wel met je eens ben dat het beter gepland had kunnen worden.
  Het is zo'n slecht voorbeeld.
  Het eerder genoemde idee van met andere ouders iets regelen lijkt me een prima oplossing.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. ik zou ook niet ziek melden,maar voorstellen om samen of te brengen/halen.Opper brengen,ben je verder vrij.
  Succes.
  Groet, Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Mijn geweten en mijn verlangen naar rust hebben de handen inéén geslagen en een oplossing gevonden waar ze zich beide in kunnen vinden: mijn oudste dochter, die langdurig vakantie heeft na haar eindexamen, doet de 'middagdienst'.

  Zo los ik ook de logistieke puzzel op, waarbij ik om half vier op twee plekken tegelijk moet zijn: op het sportveld om Ot op te halen en op de judoles om Piet te brengen.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Anoniem2:32 p.m.

  Hoi
  Ben alleenstaande moeder met 3 kinderen, 1 zit er op de basischool 1 specaal onderwijs en de jongste peuterspeelzaal en allemaal hebben ze de meest ingewikkelde uitjes zeker nu aan het eind van het jaar.Daarbij werk ik 28 uur en heb geen auto,dus als ik het niet geregeld krijg bel ik de school met de mededeling dat ze vandaag niet komen ik meld dus niet ziek.Is niks aan gelogen,en niemand heeft ooit gevraagd waarom ze niet komen.

  Groetjes christel

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een comment achterlaat! Bedankt!

Wil je op de hoogte blijven van alle comments? Vink dan eenvoudig het vakje aan met: Email follow-up comments!