Berichten van het Moederfront: Het leven is een schouwtoneel

28-07-2011

Het leven is een schouwtoneel

Toen ik als kind besefte dat mijn ouders een leven hadden voor mijn komst, was ik verbijsterd. In het egoïsme dat kinderen eigen is, was ik er vanuit gegaan dat hun leven pas begon toen ík mijn intrede deed: 'In den beginne was er ik!'

De realisatie dat mijn ouders de hoofdrolspelers waren in de film van hun leven, en ik daarin weliswaar een belangrijke rol vervulde, maar toch een bijfiguur was op hun toneel, kon ik nauwelijks bevatten.

Tot ik zelf kinderen kreeg, en voor de hoofdrol in mijn eigen leven moest vechten. Voeg daar nog een volwassen tegenspeler bij die graag de show steelt, en voor je het weet ben je de understudy.

Vooral in Zomervakanties voel ik me wel eens de coulissen in gedrongen, terwijl mijn collega spelers het toneel afbreken. Al die hoofdrolspelers op één toneel, dat valt niet mee! Soms vergeet ik dan wel eens wat de motivatie van mijn karakter ook al weer was.

Maar ik weet, het is een kwestie van geduld. Straks is het podium weer rustiger, en kan ik mij rustig op mijn karakter bezinnen.

En dan geef ik mezelf een open doekje.

5 opmerkingen:

 1. ik begrijp je volkomen, ook hier is het toneel overvol, de jongste speler heeft ook vreselijk last van sterallures en verwacht dat de andere spelers uiteraard zijn kleedkamer in orde maken en aan al zijn wensen voldoen.
  Vandaag ligt hij boven te mokken, het doek blijft dicht vandaag, de overige spelers hebben iets anders te doen en hij wil de coulissen niet opruimen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En tot die tijd niet vergeten wie je bent en wat je zo meteen gaat doen als je weer aan de beurt bent!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tijd voor jezelf zal er sneller zijn dan je denkt!

  Mijn (5) kinderen zijn nu tussen 16 en 23 en het is al stukken makkelijker en rustiger.

  Ze zitten vaak op hun eigen kamer.

  Er komen interessante gesprekken (ja zelfs voor mij als moeder ;-)) in plaats van de "fysieke" zorg.

  En je kan het koken als eens uitbesteden aan je kroost ;-) En je kan ze een avondje alleen thuislaten!

  Voorlopig is het nog even volhouden! (En binnenkort is de vakantie ook weer voorbij voor jullie)

  Gerd

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oudste is - na 2 jaar kamers - weer thuis komen wonen, middelste - normaal op kamers - heeft vakantie, en jongste - thuiswonend - ook vakantie: pfffffffffff Middelste heeft ook nog eens zijn huisdieren (oa leguaan) mee naar huis genomen .... nog eens pffffffff
  Ik las trouwens vandaag "al" de Libelle met jouw stukje: leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh Inge, ik leef met je mee...

  Hier zijn de kamerstudenten ook weer thuis (tijdelijk of definitief) maar gelukkig hebben ze ofwel stage ofwel werken ze.

  En gelukkig heeft geen van hen vreemde huisdieren, alleen 2 kippen en 2 katten en onlangs hééééél eventjes vlooien :-( dat was wel minder...

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een comment achterlaat! Bedankt!

Wil je op de hoogte blijven van alle comments? Vink dan eenvoudig het vakje aan met: Email follow-up comments!