Opvoeden anno 2011 is pionierswerk!

18-08-2011 -
Mijn virtuele, Amerikaanse would-be schoondochter blijkt een langer leven beschoren dan haar voorgangster, de Zweedse Sigrid.

Maar ze is wat je noemt 'troubled', en dat troubleert mij dan weer als moeder. Om de haverklap verschijnen op haar Facebook account berichten dat ze zichzelf heeft gesneden, en haar verhaal is er één van ellende en droefenis. Een afwezige moeder, en een dronken vader die haar slaat.

Regelmatig bezoek ik Jan dan ook op zijn kamer, en vraag indringend: 'Jan, wat dóét dat nou met je?'
Dan kijkt hij mij glazig aan, en vraagt: 'Wat?'
'Dat gedoe met Beverly!'
'Gewoon,' schokschoudert Jan, die mij elke weer weet te verbazen met zijn 'Het is wat het is' attitude.

Maar toen Ot (10) plotseling 'verkering' kreeg met Beverly's zusje, Kimberley van negen, verkondigde ik ferm: 'Ot je bent veels te jong! Ik hef je Facebook account op. Sterker nog: Ik snap niet eens dat je een account hébt!'
En 's avonds verzuchtte ik tegen Floris: 'Opvoeden anno 2011 is net pionieren! Het valt niet mee mijn weg te vinden tussen de voetangels, landmijnen en sociale netwerken. Ik hoop maar dat ik het allemaal goed doe!'

Maar vanochtend vond ik het volgende bericht in mijn mailbox van Beverly:

'Hi Mom. Long time no speak. Can you do me a favor? I know the answer is probably no, but i have a very sad little sister here and i was wondering if there was any chance you could please let Ot have his facebook back? You could get Jan to make it so the people Ot could talk to is your family members, and me, my brother Tom, and Kimberley. Kimberley's been in tears since Ot had to deactivate. Anyway, please reconsider. You'd be making a little 9 year old very happy.'

Wat moet ik daar nou weer van pionieren…

12 opmerkingen

 1. Anoniem12:45 p.m.

  Oei, dat is nog niet zo eenvoudig.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zeg ban alle sociale netwerken en laat ze weer ouderwets op zaterdagavond naar de disco gaan (Jan he ;-)dan heb je schoondochters in de buurt en kan Ot weer lekker kind zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tjonge.. IK zou haar vertellen dat jij 9 jaar te jong vindt voor facebook en 'verkering'. En dat is dan dat. Jammer, so sorry.. I hope your sister will be okay... etc..

  Maar ja, dat ben ik. Ik kan jou niet vertellen wat jij met je kind moet doen. Jij kent het kind tenslotte. Maar kan Ot genoeg Engels om met haar te praten dan?

  En Jan in de gaten houden. Ineens lange mouwen? Onbestemde wondjes op armen en handen?..
  Zelf mutilatie is heel heftig en moeilijk te stoppen als ze er eenmaal mee beginnen...
  succes! Ik vind het ook niet meevallen hoor, opvoeden in het sociale media tijdperk..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. oef ... Ik dat dat 't al moeilijk genoeg was toen mijn jongens zich op 't msn en hyvespad begaven .... Maar zij waren toen al iets ouder en de contacten bleven beperkt tot klas/straat/school. Ik persoonlijk ben 't met eerdere sprekers eens: ik zou 't niet goed vinden dat Ot 'n facebook account heeft. Jammer dan voor 't kleine zusje ... En inderdaad: hou pubers die veranderen in de gaten ...
  Groetjes, moeder van 3 volwassen zonen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. 't Klinkt als pure manipulatie van de madam uit de USA en ik zou er maar eens goed over denken voordat ie z'n account terug krijgt.
  En 't is toch pure drama als een kind van 9 uit Amerika uitgerekend zit te wachten op contact met Ot. Dan klopt er iets niet, denk ik dan.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ai, da's een lastige, 'k denk 't eens te zijn met Mw. Wiliams. Eventueel voor verdere contacten de ouwerwesse telefoon in ere herstellen??
  Groet

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Anoniem10:14 p.m.

  Ach, het is in ieder geval goed voor zijn Engels.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat 14. zegt.
  Super goed voor zijn Engels en zolang ze elkaar maar niet willen bezoeken...

  Bovendien blijf JIJ op deze manier ook bij!
  Zowel virtueel als intellectueel als up-to-date!

  Gr,
  Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik zou het gewoon doen. En dan wel gecontroleerd. Goed voor zijn Engels, en dit lijkt me nu typische een strijdpunt om NIET te kiezen.
  Mijn jongste (nu 18) heeft nog altijd contact met meisjes, die ze op haar 9e op deze manier heeft leren kennen. Dat was dan wel geen Facebook maar Kindertent, en geen Amerika, maar toch....
  Ze bleek daarin verstandiger, dan ik dacht. In een heleboel anderen dingen bleek ze dan niet, maar dat is dan weer een ander verhaal :-o

  BeantwoordenVerwijderen
 10. zoals zij zelf als zei: je antwoord is ws nee :-)
  als jij Ot te jong vind dan ehmm is dat jouw besluit.
  Aan de andere kant ehm waar ben je nu precies bang voor?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik vind het dus ook erg manipulatief van dat "meisje". Wie weet is het wel een enge man die graag met jongetjes van 10 praat. brrrrr.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik ben niet zo thuis in facebook, maar ik weet dat msn de functie gespreksgeschiedenis bekijken heeft.....
  Misschien een compromis om de facebook account te deleten en een msn account aan te maken voor je jongste waar jij het wachtwoord ook van weet. dan kun je s avonds als ze op bed liggen steekproefs gewijs kijken waar ze het over hebben. Op die manier hou je toch een oogje in het zeil. Klinkt misschien paranoia, maar 9 jaar is erg jong en op interenet gebeurd meer dan je denkt

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een comment achterlaat! Bedankt!

Wil je op de hoogte blijven van alle comments? Vink dan eenvoudig het vakje aan met: Email follow-up comments!

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.