Klappen krijgen

14-12-2011 -
Vanochtend fietste ik door de stromende regen met mijn oudste zoon Jan naar school. Niet omdat ik zo'n zin had om tot op het bot nat te regenen, maar omdat hij al maandenlang 'klappen krijgt' op weg naar school. Dat kwam toevallig ter sprake, toen hij vertelde dat er sinds maandag twee onverlaten op hem spúgen.
'Normaal krijg ik alleen klappen,' wist Jan te vertellen.

Als ik dit soort dingen hoor, tolt mijn wereld om zijn as. Wat zijn dat voor rare lui die het nodig vinden anderen lastig te vallen, en wat doen ze met mijn zoon?! Na krijgsraad met Floris, besloten we dat ik, gewapend met mijn camera, met Jan zou meefietsen om de etterbakjes op heterdaad te betrappen en op de gevoelige plaat vast te leggen.

Maar de camera vergat ik in mijn consternatie, en ik zag niks door de stromende regen, en het feit dat de ruitewissertjes voor mijn bril nog steeds niet zijn uitgevonden. Kippig fietste ik vlak achter Jan, als een soort blinde bodyguard. Een zorgvuldig uitgedachte positie: om de onverlaten niet te waarschuwen dat Ik er bij was, maar dichtbij genoeg om Jan te beschermen.

'Ze zijn er niet,' constateerde Jan.
Dit soort kliertjes zijn blijkbaar erg weergevoelig.
En nu zit ik thuis, met nieuwe, droge kleren, terwijl mijn oude uitdruipen, en een gevoel van hulpeloosheid.

Want ook al heeft Nederland een slechte naam wat het weer betreft, het regent niet elke dag pijpestelen. En ook al ben ik een indrukwekkende verschijning met mijn 1 meter 70 en 59 kilo, ik ben er niet altijd bij om mijn zoon te beschermen.

En dat is een rotgevoel.

26 opmerkingen

 1. Van je kinderen moeten ze af blijven! Zitten ze op dezelfde school als Jan of weet je op welke school ze zitten? Want dan zou ik zeker naar de directie gaan. Pestgedrag wordt tegenwoordig behoorlijk serieus genomen.
  En arme jij daar in de regen. Maar ik snap het wel, hoor. Ik denk dat ik ook op de fiets was gestapt. Ik hoop dat er snel een oplossing komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja dat is een rotgevoel! Sterkte!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Aj, dat doet pijn.
  Fijn dat je er voor hem bent.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gelijk heb je..erachteraan. Van je kinderen moeten ze afblijven. Bah zeg, wat een narigheid toch. (en dan ook nog regen..)
  sterkte ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja, dat begrijp ik. Machteloosheid tot in de tenen. Maarrrr....bereid tot actie!! Supermoeder dus!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Pak ze, Nicole!
  Zulke berichten zouden in mijn geval ook de tijgermoeder doen ontwaken.
  Moed en droog weer gewenst voor jou en Jan.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Anoniem11:04 a.m.

  En daar kom je dan toevallig achter... shit Nicole! maar goeie actie van jou en dit lossen jullie gewoon even op. Wel bij droog weer ;-) Anoeska

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Anoniem11:08 a.m.

  Wat een rotzakjes. Kinderen kunnen toch zo hard zijn hé.
  Goeie aanpak!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Anoniem11:09 a.m.

  Nou, dat is zeker een rotgevoel. Ik zou ze op school inderdaad alvast waarschuwen. Dan kunnen ze extra op hem letten.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. wat een rotzakken.... maar ja idd kun je niet altijd bij hem( of wie ook van je kinderen) in de buurt zijn om m te beschermen...zijn er wellicht andere mogelijkheden voor jan? bv samen fietsen met andere (leuke) klas/schoolgenoten?( in het kader van samen sta je toch sterker ?)
  k zou er zeker wat mee doen, idd kwa school of anders wellicht melding bij politie? mogelijk zijn er meer meldingen als ze nog andere kinderen ook pesten?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Bedankt voor de meelevende reacties. Dat doet een moederhart goed.

  Ik heb inderdaad de school bericht, en wil de politie op de hoogte stellen. Wellicht kunnen ze in de struiken gaan liggen, en de boel in de gaten houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wát gemeen! En dat ie daar al zo lang mee rond liep...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een stelletje pestkoppen, daarvan zou ik ook het zuur krijgen en vooral de neiging om terug te slaan. (natuurlijk mag dat niet, niettemin de neiging is er wel)
  Sterkte, voor jullie beide

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Nicole, ik lees je blog geregeld en reageer niet gauw maar nu moet ik het gewoon doen want hier kan ik zo pissed van worden. Ik zou een afspraak maken bij de wijkagent en miss weet Jan ook wie t zijn? Al is t er maar 1!!
  Heb hier ook t nodige afgezien met bullebakken en gelukkig bijt de oudste sinds gr 7 van zichzelf af. De jongste is helaas ergens anders slachtoffer van geworden waar we nog steeds de vruchten van plukken zeg maar. Maak er werk van, miss is het iets voor Jan om op n vechtsport te gaan? Zit t net ff terug te lezen en ik kom wel heel bemoeizuchtig over maar zo bedoel ik t niet. Het doet me gewoon verdriet dat er zoveel kinderen zijn die niet van andere kinderen af kunnen blijven ....
  Je mag mn reactie ook verwijderen als je wil :))
  Heel veel sterkte voor Jan en voor jou net zo goed..ik weet hoe t voelt
  lieve groet Brigitte

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Mooi dat hij zo'n stoere bodyguard heeft, maar wel treurig dat dit gebeurt... Bah.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Brigitte, ik stel je reactie erg op prijs.

  En ik heb inmiddels gebeld met de politie, en zij geven het door aan het 'wijkteam' en die nemen contact met ons op. Aan de wijkagent, had ik nog niet eens aan gedacht! Bedankt voor de tip.

  En jij ook sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Graag gedaan, is wel het minste wat ik kan doen. :))

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Nou, gelukkig heb je al een heleboel reacties gehad en er werk van gemaakt, want voor pesten moet je echt een nultolerantie hebben. Zijn ze gek geworden? Het is ook vooral belangrijk dt je aan je kinderen een sein afgeeft dat dit echt niet getolereerd wordtJe voelt je zo machteloos als je gepest wordt (en als je kleddernat regent, maar dat is een ander verhaal..).

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wordt er verdrietig van. Mijn zoon van zes kwam vrijdag thuis met het verhaal dat op de wc zijn keel was dichtgeknepen. Hij had het wel tegen juf gezegd en andere kind moest als straf apart werken???? Zowel ik als zijn moeder zijn niet op de hoogte gebracht. Ik heb dat jongetje ook zelf even - rustig- aangesproken waar zijn moeder bij was. Toen ik juf er op aansprak zei ze dat m ook wel een kind is wat heel snel schrikt van zulke dingen. Ken jij mensen die niet schrikken als je ze de keel dichtknijpt?

  BeantwoordenVerwijderen
 20. En gelijk heb je! Gewoon nog een keer meefietsen als het droog is. Ik heb er nooit spijt van gehad dat ik geprobeerd heb om m'n dochter te beschermen als ze weer eens gepest werd, want als je het als moeder niet doet: wie neemt het dan wel voor jouw kind op?

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Normaalgesproken is de wijkagent onderdeel van het wijkteam en wordt 'ie dus ook op de hoogte gesteld. Gos, ik hoop dat Jan inderdaad weet wie het zijn of op welke school ze zitten. Te triest voor woorden, zeker ook omdat het al langer speelt. Hoop dat het snel opgelost wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. kan begrijpen dat dit je raakt, hier hebben wij ook het eea in meegemaakt en is idd vreselijk!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Anoniem7:29 a.m.

  Ik vind je er wel zooo stoer uitzien op de foto dat ik ook stiekem zou doorfietsen ...

  BeantwoordenVerwijderen
 24. ook hier herkenning,..helaas. wij hebben t gemeld bij de politie die zeker vaker is gaan surveilleren,. niet dat dat veel uithaalt maar toch.
  het haalde het allerkoudste in mij naar boven,. ik vind t ZO erg! ( hier werd er gespuugd, blikjes gegooid of opzettelijk de weg verspert). mijn dochter rijd sindsdien alleen routes waar ze van t fietspad af kan ( andere pad was langs onbewoonde wereld). Sterke nicole en jan! en meld t op de school waar die etterbakken vandaan komen!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Niet normaal die kinderen die dat met je zoon doen! Zeker nogmaals meefietsen, je camera niet vergeten en hiermee verder gaan! In wat voor een wereld leven wij toch soms!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Aargh Femke! Dat is ook afschuwelijk zeg, dat je zoons keel wordt dichtgeknepen! Wat gebeuren er toch rare dingen?!

  De reactie van de juf vind ik niet adequaat!!!!

  Iedereen heel erg bedank voor de fijne reacties!

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een comment achterlaat! Bedankt!

Wil je op de hoogte blijven van alle comments? Vink dan eenvoudig het vakje aan met: Email follow-up comments!

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.