Volwassen kleurboeken en ik

28-12-2014 -
'Urenlang ontspannen kleuren,' stond er op de voorkant.

En op de achterkant verleidelijk: 'Heb je zin om even te ontspannen bij te komen van alle drukte?'

Ik heb het over het Dutchbook kleurboek voor volwassenen. Het lag bij de Action, dus duur was het niet.

En aangezien ik soms best gestresst ben besloot ik het mee te nemen. Want ik heb veel lovende verhalen gelezen over de ontspannen werking van kleurboeken. Kleuren schijnt meditatief te werken!

Maar eenmaal thuis slingerde het kleurboek eerst een paar weken rond. Tot ik op een dag besloot: 'En nú moet ik in vredesnaam dan maar gaan kleuren, want anders schiet het niet op.'

Ik pakte mijn mooiste viltstiften, en maakte me op voor totale ontspanning.

Maar ik had buiten mijn Innerlijke Calvinist gerekend. Terwijl ik zorgvuldig begon een bloemetje in te kleuren voerde hij het hoogste woord.

'Wat een totale onzin is dit zeg. Waar gáát dit over?!' vroeg hij zich op luidruchtige wijze af. 'Over zinloos gesproken!' voegde hij er aan toe, terwijl ik met geel een klein randje trachtte in te kleuren.

Ik probeerd hem te negeren. Maar allengs werd mijn kleurtechniek nonchalanter. En al snel besloot ik dat vakjes een beetje arceren ook prima was.

Na nog eens tien minuten pakte ik een zwarte stift. En zorgvuldig kleurde ik met een zwarte permanent marker:

Fuck This!

Nee, volwassen kleurboeken ik zijn geen goede match.

16 opmerkingen

 1. Hahahahha, ik heb er ook nog een rond slingeren. Met stift bracht niet het gewenste resultaat, met potlood vond ik het teveel werk en toen zag ik een artistiek verantwoord en geweldig creatief ingevuld exemplaar op internet en toen was ik er helemáál klaar mee.

  Laat mij maar lekker tekenen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik wist zelfs niet dat dit bestond! Is dit voor mensen met teveel tijd ofzo? Ik zou het in ieder geval ook vrij nutteloos vinden om mij daarmee bezig te houden, dan werk ik nog liever een mand strijk weg denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. […] Lees mijn conclusie over kleurboeken voor volwassenen hier. […]

  BeantwoordenVerwijderen
 4. VeggieMo3:29 p.m.

  Ik vind het juist heerlijk om te zitten kleuren. Ik heb het door een topic van Martine (Min of Meer) weer herontdekt. Ik heb al jaren een heel mooie set kleurpotloden in huis en heb destijds mandalakaarten gekocht. Maar heb er de laatste jaren niet veel meer aan gedaan.
  Tot gisteren dus. Ik heb het boek 'We doen het wat zuiniger aan' gepakt en heb de kaft nu bijna klaar met inkleuren. Kleuren in een boek vind ik laagdrempeliger dan die mandalakaarten. Helemaal met een kunstenaar hier in huis. Daar word ik toch perfectionistischer van. Wat zoonlief wel begrijpt, maar van hem hoor ik geen kritiek. Hij vindt het alleen maar leuk en zo kletsen we samen over kleurgebruik.
  Echt goede potloden zijn wel een voorwaarde. Goedkope potloden hebben zo weinig pigment dat het resultaat niet mooi wordt.
  Ik tekende vroeger heel veel en kleuren deed ik als kind al graag. Misschien dat het daarom een hobby voor mij is. En ik blijk nog jaren vooruit te kunnen met boeken uit mijn kast. Een boek over bachbloesemtherapie levert me ook nog prima kleurplaten.
  Ach, iedereen zijn hobby, ik doe weer geen spelletjes online. En ik heb best veel vrije tijd.
  Maar kan me zo goed voorstellen dat je het in een hoek gegooid hebt :D

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bespaarzuinig3:32 p.m.

  Mij leek zoiets wel een leuke optie om 'mee' te kleuren met DS.

  Maar eerlijk gezegd vond ik kleurboeken als kind ook al suf (teken liever zelf) + dat ik in de winkel zag dat het allemaal van dat supergepiechel was. Dat leek me voor mezelf een te vergaande vorm van zelfpesterij.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind de kleurboeken er niet mooi uitzien. een aantal jaren geleden kleurde en tekende ik zelf mandala's , dat heeft me toen door een moeilijke tijd geholpen.
  Wel had iedere mandala een thema. Altijd verrassend om het eindproduct te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nicole3:56 p.m.

  Spelletjes online doe ik ook niet.

  Leuk dat je met je zoon over kleurgebruik kunt kletsen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nicole3:56 p.m.

  Ik hoor wel vaker dat mandala's een therapeutische werking kunnen hebben. Fijn dat het je door een moeilijke tijd heeft geholpen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ..ik kreeg vroeger altijd te horen dat ik binnen de lijntjes moest kleuren: daarom heb ik er nooit plezier aan heb gehad!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Janneke6:38 p.m.

  Ik kleur samen met de kinderen. Ik heb dan wel mijn eigen kleurboek en potloden waar hun niet aan mogen komen. Ik heb de Mandala boekjes van de Action. Ik vind het heerlijk, maar je moet wel goed inkleur materiaal hebben. Beetje duurder vandaar dat de kinderen er ook niet aan mogen. En vind het dus zo nu en an heerlijk. Een ander haakt of kijkt tv dus het is niet voor mensen met te weinig tijd zoals hierboven werd genoemd. Maar om goed te zorgen voor een ander heb je ook tijd voor jezelf nodig. En daar zijn hobby's voor uitgevonden. En huishoudelijk werk is geen hobby maar noodzakelijk kwaad:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Janneke6:41 p.m.

  Ik vind de volwassen kleurboeken ook niet leuk. Te veel gepriegel en de platen vind ik er niet mooi uit zien. Vandaar de mandala, ik heb er zes gekocht dus kan vooruit en anders kunnen ze naar de dochter.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wel, misschien moet je die innerlijke Calvijn vragen om zijn mond te houden, ongezellig mannetje hoor. Ik vind je tekening trouwens wel een enorm grote grijns achter mijn computertje waard, hehe. Maar misschien een tip: tekenen met goede potloden. Van Caran d'Ache bijvoorbeeld. Echt een genot <3

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik denk dat de niet zo positieve feedback, van het Calvinistje binnen in, je plezier in het kleuren totaal ontnam.
  Ik heb het nog niet uitgeprobeerd, daar ik andere hobby's heb, maar het lijkt me heerlijk ontspannen.
  Jammer dat het zo mis ging.
  Groetjes
  Wil

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hahaha Ik kan me ook niet voorstellen dat kleuren voor iedereen ontspannend werkt. Ik bijvoorbeeld heb er sinds jongs af aan al een hekel aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Lachtherapie! Hebben we volgens de televisie ook nodig, zo hoorde ik van de week, want: we lachen te weinig. De meeste gezichten die je tegenkomt op straat kijken chagrijnig. ):-( De remedie? Geforceerd gaan lopen schateren met wildvreemden. Waar je natuurlijk verplacht van moet genieten :-p

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Je interne calvinist had gelijk. Je kunt beter stukjes schrijven.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een comment achterlaat! Bedankt!

Wil je op de hoogte blijven van alle comments? Vink dan eenvoudig het vakje aan met: Email follow-up comments!

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.