Berichten van het Moederfront: Flip de Beer, daar komt ie weer

18-04-2007

Flip de Beer, daar komt ie weer

Flip de Beer logeert bij ons. Alweer. Tenminste 1 keer per schooljaar komt hij op bezoek. Flip de Beer is een ongenode gast. En ik zie hem ook niet graag.

Hij komt met een rode rugzak met daarin een schrift waarin hij een verslag van zijn verblijf verwacht: en dat moet ik dan schrijven. In dat schrift hebben eerdere gastvrouwen zijn vrolijke belevenissen neergepend, en de lat ligt hoog. Persoonlijk leg ik Flip het liefst meteen bij aankomst op een hoge kast, en haal hem er pas weer af als het tijd is voor zijn vertrek. Maar een bijdrage met daarin: "Flip heeft op de kast gelegen." steekt zo schril af bij alle dol-dwaze avonturen die hij in andere gezinnen heeft beleefd.

En Flip is naturist: hij komt zonder kleding. Dat vind ik als verlichte moeder natuurlijk geen enkel probleem, maar dan willen de kinderen Flip aankleden, en dat doen ze met harde hand. En in gedachten zie ik Flip vertrekken tussen 6 plankjes en in vele stukken. En drie keer raden wie z'n schuld dat dan is, en wie het stoffige overschot aan de juf mag overhandigen.

Voor Flips eigen bestwil ga ik hem daarom stiekem op de kast gooien, als de kinderen even niet opletten. En met het verslag in zijn schrift komt het wel goed: ooit van dichterlijke vrijheid gehoord?

"We waren allemaal erg blij dat Flip weer bij ons kwam logeren! Vooral omdat we van zijn eerdere logeerpartijen ook zo geweldig hebben genoten. Tjonge, jonge, jonge, wat was dat genieten zeg! Op dag 1 gingen we naar Eurodisney Parijs, en Flip vond de achtbaan aldaar geweldig. Op dag 2 gingen we survivalen en op dag 3 naar het circustheater in Scheveningen voor The Wizard of Oz. Het was dol! Wat ontzettend jammer dat Flip nu weer moet vertrekken! We laten hem node gaan, maar ja, aan alle goeds komt een eind.

Dag Flip!"

P.S. we gaan binnenkort verhuizen, en weten niet waarnaar toe.

25 opmerkingen:

 1. Anoniem7:57 p.m.

  Grappig, ook hier (USA) hebben we zo'n project lopen op Madu's daycare. 't Was geen beer, maar een pinguin...

  Ik vroeg me ook af wat ik daarmee moest... Uiteindelijk heeft de pinguin bij Madu geslapen en hebben we het over een 'sleepover' gehad. Waarom zadelen ze moeders toch met zoiets op?

  Vond je verslagje 'meesterlijk'... Benieuwd of de juf het slikt!

  Groetjes,

  Hilde
  www.hilde.verenigdestaten.info

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Anoniem9:52 a.m.

  Wat ben je toch een heerlijk mens. Het is zo fijn om je niet alleen te voelen met deze dingen. Bijna alle dingen die je aankaart zouden zo uit mijn mond kunnen komen ware het niet dat ik het niet zo bondig en grappig verwoordt. Als ik tegen collegamoeders mopper over bijvoorbeeld kerstdiners en paasontbijten op school kijken ze me aan van wat bedoel je? Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Anoniem12:47 p.m.

  Bij ons hebben ze een Ko,.dat is de oudere broer van Puk,.die bij de peuters woont. Ko gaat ook elk jaar met een juf mee op vakantie, en de meest bizare kiekjes komen dan in het nieuwe schooljaar in de hal te hangen,......ik ben zo blij met Ko,....Ko is de meest gewassen bewoner van school, bij elk huishouden waar die aan een puntje van zijn stoffe lichaam in huis word gehaald, beland hij meteen in de wasmachine.Hij heeft dan ook een weeige geur van robijntje,silan en huismerk door elkaar,..of is het toch het luchtje van de smoezlige klasvloer,schooltasjes,en sno....

  Wat ik zo leuk vind aan Ko,..en Puk natuurlijk,.......

  Is dat ie pas geboren is toen mijn kind in groep 3 kwam.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Anoniem9:43 a.m.

  Hallo, geweldig verhaal van je over Flip. Toevallig hadden wij vorige week vrijdag 20 april Flip mee gekregen van huis. Op de kast leggen hoefde ik niet want mijn zoon van 4 keek er maar weinig naar om. En nee, Flip hoefde van hem ook niet zo nodig mee naar bed of naar zijn kamer. Tja, wat zet je dan in zo'n schriftje. Dus toch maar neergezet dat het zóóó gezellig was. Ik had trouwens geen idee dat het zo'n schoolproject was totdat mijn zoon hem vandaag zag op school tv.
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Anoniem4:13 p.m.

  Hallo!
  Jammer dat u Flip niet leuk vindt. Ik ben zelf juf van een kleutergroep en daar is Flip helemaal het einde! Het is echt iets van de kinderen en die zijn daar dan ook dol op. Het liefst willen ze iedere dag wel kind van de dag zijn en Flip mee naar huis nemen. En dat is het belangrijkste vind ik: dat de kinderen enthousiast zijn! Eens in de tijd een bladzijde schrijven is toch niet zo erg???

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Anoniem10:04 p.m.

  helemaal mee eens flip mag van mij ook gewoon lekker op school blijven i.p.v. het verplicht leuk te hebben bij ons thuis. dag flip!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Anoniem4:55 p.m.

  Ik kende Flip al van schooltv en vond het heel gezellig dat hij eens langskwam. Ik heb een zoontje van 4 met ADHDgedrag en ik heb genoten dat hij eens "iets" met respect behandelde. Wellicht ook omdat ik een thuisblijfmoeder ben die de tijd heeft om met dit soort dingen aan te kloten en niet naar oma, opa, de buren, de beste vrienden, boodschappen halen in de stad, winkelen, naar de kerk en de verplichte zondagswandelingen niet te vergeten moet afdraaien... Ik weet dat het "not done" is dat ik Flip een leuke beer vind en dat ik eigenlijk de moedermafia hoor na te praten en Flip een ongenode gast hoor te vinden. Gotdank kan ik hier een anonieme reactie plaatsen en niet vervolgd worden wegens Flip-idolisatie.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Anoniem8:46 p.m.

  Wat ongelofelijk dit zo te lezen.
  Volgens mij zit er bij u een knopje niet helemaal juist. Kijk dat u het niet eens bent met alles wat er van u verwacht wordt op een school daar kan ik me misschien soms wel in vinden. Maar misschien moet u eens bij u zelf te rade gaan of u uw kinderen naar school brengt omdat ze dan lekker weg zijn of omdat ze daar wat kunnen leren. En misschien moet u eens nadenken waarom u kinderen heeft gekregen , want als dit u al te veel is dan vraag ik me af wat u kinderen wel van u mee krijgen. Het mee krijgen van flip is een super moment voor een kind. Hij of zij is trots dat flip bij hem of haar mag logeren en u legt hem gewoon op de kast.
  Ik verzeker u , deze dingen gaat uw kind zeker onthouden.

  Gaat u dat ook zo doen als er ter zijner tijd een schoondochter of schoonzoon binnen komt lopen!

  Succes

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Anoniem6:35 p.m.

  Wij herkennen hier helemaal niks in. We hebben dit weekend weer Flip te logeren en de kinderen vinden het geweldig.

  Iets speciaals hoeven we niet te doen, Flip gaat gewoon mee met de dingen die we dit weekend willen doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Anoniem9:20 a.m.

  Jammer, die negatieve reacties op Flip. Bij mijn zoontje op school zijn de kinderen allemaal erg enthousiast en wordt er druk gespeculeerd over 'wie vandaag Flip mee naar huis krijgt'. Dus toen Flip hier twee dagen geleden arriveerde werd hij direct eregast. Hij werd volop in het kinderspel betrokken, zat er ook bij aan tafel en op de rand van het bad. Enige minpuntje was dat er maar 1 flip was, dat leverde strijd met het jongere broertje van 3, die inmiddels op basis van alle verhalen Flip ook prima kent. Snel een Flip 2 gemaakt met een babysjaaltje. En ach, dat verhaaltje met wat foto's valt toch best mee. Als je de volgende dag dat blije kindergezicht ziet bij je creatie en hem het A4-tje vol trots aan z'n vriendjes ziet presenteren - dat is toch prachtig mooi!


  Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Anoniem4:24 p.m.

  ben het helemaal eens met de juf! wat een gezeur over een beetje crativiteit die van je gevraagd wordt. Je bent toch zo'n uitgesproken thuisblijfmoeder? Tijd genoeg lijkt me! Niet? Waarom heb ik er dan wel tijd voor om naast mijn baan klassemoeder te zijn en leuke stukjes te schrijven over Flip? Niet zo zeuren, maar je energie stoppen in dinegn die je kinderen leuk vinden!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Anoniem11:47 p.m.

  Hallo,

  Bij toeval las ik de berichtjes over Flip op uw site omdat ik voor mijn dochter, die Flip afgelopen weekend bij zich had, een kleurplaat van Flip zocht.
  Ik vind het jammer dat er zo negatief gepraat wordt over Flip.
  De meeste kinderen vinden het geweldig om voor Flip te zorgen. En daar gaat het om. Wat is het nou voor moeite om een stukje te schrijven en de beer en diens kleding even lekker te wassen. Thuisblijfmoeder en je dan niet in kunnen leven in beer Flip, terwijl Flip meestal een belangrijke rol speelt in het schoolleven van het kind. Toevallig ook zo'n moeder die het te druk heeft en/of zich te goed voelt en/of gewoon vindt dat het haar taak niet is om te helpen op school? En ook zo'n moeder die zich niet in kan leven in de opwinding van het kind op dagen als sinterklaasfeest, paasbrunch en de sportdag? Waarom zo negatief? Wordt het leven niet leuker als je positief en enthousiast bent over zaken die kinderen meemaken op school? En daar hoort Flip ook bij.
  Gr. Karin

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Anoniem3:45 p.m.

  Wat een negativiteit over zo'n onschuldige beer die kinderen ook nog eens erg leuk vinden.
  Ik geloof dat de zure-pruimen-tijd weer is aangebroken...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Anoniem9:03 p.m.

  Wij hebben gister Flip de beer mee naar huis gekregen. Onze dochter vind het helemaal te gek, de schoolbeer mag komen logeren. Wij genieten alleen al van het feit dat onze dochter er zo van geniet en zelf zijn we over deze onverwachte gast ook zeer te spreken.

  Ik heb 2 eigen zaken en werk dus fulltime, daarnaast werkt mijn man ook en draaien wij samen het huishouden en helpen beide op school. Ik kan dan ook niet begrijpen waarom een thuisblijf moeder een bezoek van Flip de beer of een andere schoolknuffel niet kan waarderen. Voor de kinderen is het toch helemaal te gek dat ze de zorg krijgen voor zo'n belangrijke gast. Flip speelt in de klassen een belangrijke rol en kinderen vechten bijna om wie hem te logeren mag hebben.

  Bovendien zit er ook nog een leerproces vast aan het meekrijgen van Flip. Het is een verantwoordelijke taak voor je kind want als Flip zoek zou raken of kapot gaat dan heeft je kind heel wat te verantwoorden tegenover zijn klasgenoten.En ach dat Flip zijn pyjama en sokjes misschien gewassen moeten worden (natuurlijk eet hij mee en dan word er wel eens wat vies) dat merk je toch niet op een draai was?

  En dat verhaaltje? Dat schrijft zich vanzelf. Dat is een kwestie van even naar je kind kijken en vertellen wat ze allemaal met Flip hebben ondernomen. En nee Flip verplicht niemand om extra uitgave te gaan doen of extreem veel te ondernemen. Alleen over het spel van je kind met Flip kan je al genoeg op papier zetten. En juist dan krijg je die mooie verhalen die dan voor de negatievelingen de lat zo hoog leggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Anoniem11:23 p.m.

  Nou, die Flip maakt wel wat los! Ook wij krijgen Flip van tijd tot tijd mee. Onze Flip heeft niet alleen een volledige garderobe en allerlei gebruiksvoorwerpen maar ook een eigen knuffel, voor wie hij dan weer mag zorgen. Flip komt natuurlijk het liefst mee wanneer je eigenlijk wat laat bent, een grote tas met boodschappen bij je hebt, een tas vol stukken van je werk en het moet regenen. Hongerig na een lange dag werken, vergaderingen uitgesneld om nog op tijd te zijn, kind moe van school en BSO, klimmen wij op de fiets met aan alle kanten tassen die tegen benen bungelen en op het stuur een grote plastic curverdoos met Flip en toebehoren. Eenmaal thuis moet er gekookt en gegeten en dan alweer tandenpoetsen en naar bed, ook flip moet eten en uitkleden en tandenpoetsen en een verhaaltje uitzoeken en er moet een bedje voor hem opgemaakt waar hij dan toch liever niet slaapt. Uiteindelijk beland kind met knuffel en Flip en Flips knuffel in het moederlijk bed. 's Ochtens is er de dagelijkse race tegen de klok, douchen, aankleden, tandenpoetsen, broodtrommels en drinkbekers prepareren, en flip moet ook de hele excersitie doormaken. Het voordeel van Flip is dat ik, wanneer ik weer te laat de school binnenrace en er wenkbrauwen worden opgetrokken en achter mijn rug wat hoofden naar elkaar schudden omdat het sommige moeders maar niet lukt om gewoon op tijd te komen, kan roepen dat Flip ook wel erg liep te treuzelen vanmorgen. Mijn zoon vind Flip leuk en die beer die is er nu eenmaal van tijd tot tijd, we maken er wel wat van. En als het niet uitkomt ligt flip een dagje halfaangekleed op tafel tussen onopgeruimde ontbijtborden te wachten tot er aan het einde van de dag zich weer eens iemand om hem bekommerd. Moeders, de één vind Flip leuk en belangrijk en een opening voor wat creativiteit, de ander zit er echt niet op te wachten omdat het leven van een (werkende) moeder al ingewikkeld genoeg is. En dat is toch allemaal prima. Maar laten we elkaar nou niet te hard veroordelen, en zeker niet op basis van onze gevoelens voor beer Flip. Er zijn belangrijker zaken om je druk over te maken. Als je geen zin hebt in Flip ben je geen slechte moeder, en als je Flip geweldig vindt hoef je je daarvoor niet te schamen. De kinderen zijn heerlijk flexibel en leven in het moment, daar kunnen we nog wel eens wat van leren. Zolang we Flip niet te lijf gaan vinden zij alles best, en als Flip een dagje op een kast of onder een bank doorbrengt wordt geen kind daar slechter van. Moeders, wees solidair, dat hebben we nodig!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Anoniem1:31 p.m.

  En wat dacht je van die luizen oorlog, telkens weer

  Die Flip is een "besmetting"

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Anoniem11:21 a.m.

  Jeetje, wat een treurige reacties op Flip de Beer. Misschien dat jullie eens moeten nadenken over wat jullie kinderen er van vinden. Kost het nou echt zoveel moeite om wat enthousiasme op te brengen ? En dan het geleuter over de kerst- en paasontbijtjes... Je HOEFT niet te helpen, het mag. De blije gezichtjes van de kinderen zou ook jullie, zeurende moeders, blij moeten maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Anoniem4:01 p.m.

  Wat grappig.
  Toevallig hebben wij vandaag Flip te gast en ik moet zeggen, ik vind het wel gezellig.
  Het is nu 16:00uur en mijn zoontje heeft hem al zijn pyjama aan gedaan. Hij gaat er erg leuk mee om moet ik zeggen. En ach, het is toch niet erg om een klein verslagje te schrijven van de gezellige logeerpartij.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Anoniem1:48 p.m.

  Volgens mij moet je niet alles geloven wat er allemaal in het schriftje staat geschreven. Toen mijn neefje Flip op bezoek kreeg, kwam mijn zus die zondagavond overstuur bij mij aan...of ik een verhaaltje wilde verzinnen. Zij zaten midden in een verbouwing en zo gezellig was het allemaal niet met die stomme beer erbij. Uiteindelijk hadden wij Flip vriendjes laten worden met Bob de Bouwer en ze "gezellig" op de foto gezet. Toen de juf het verhaal voorlas was zat mijn neefje helemaal te glunderen en ja te knikken (terwijl er helemaal niks van waar was!). Zo zie je maar weer. Dus schrijf je "hij lag op de kast" ben jij waarschijnlijk degene die eerlijk is geweest!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. N.a.v. jouw reactie op mijn PomPom verhaal heb ik je Flip de Beer blogs even opgezocht. Je hebt wel wat losgemaakt zeg! Ik ben blij dat ik niet het eerlijke verslag in het dagboek van PomPom heb geschreven. Dan had ik misschien niet eens meer zonder gevaar voor eigen leven over het schoolplein gekund! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Anoniem10:43 a.m.

  Beste ouders

  Voel u vooral ook vrij te kijken naar wat het kind vindt van de beer en er wel of niet iets mee doet. Kijkt het kind er niet naar om? Prima. Schrijf dat gerust in het schriftje. Het kind en u zijn toch niet verplicht er een uitgebreidt logeerweekeind van te maken. Van de andere kant.....U zou de gezichtjes eens moeten zien op maandagmorgen als juf voorleest dat Flip mee aan tafel mocht zitten - naast uw kind. Het is soms zó simpel.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Anoniem7:32 p.m.

  Inderdaad jammer dat moeders er zo over denken. Mijn dochter heeft n.a.v. het filmpje op tv zelf aan de juf voorgesteld Flip te laten komen en dat hij wel bij haar mag logeren. Nou, van mij mag hij! Dat ene weekend per jaar en mijn dochter vindt het helemaal geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Anoniem8:23 p.m.

  Ik ben juf bij een kleutergroep.
  Flip logeert ieder weekend bij een kleuter.
  Ze vinden het geweldig, kunnen het haast niet afwachten.
  Op maandagmorgen Flip weer mee terug nemen naar school is voor sommige kinderen best moeilijk. Ik heb tot nu toe altijd positieve reacties gekregen van de ouders en alle ouders schrijven in het dagboek een stukje.
  Zeggg....dit doe je och voor de kideren? en niet voor jezelf?
  Ik begrijp niet dat je je niet kunt inleven in notabene je eigen kind (die er zo'n lol aan beleeft)
  pppfffff....

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Anoniem9:04 a.m.

  Wat een geweldig stukje :-).

  Vanmorgen was ik een blije moeder die gelukkig weer 1 kind in huis heeft.
  Ik ben het eens met je grappige reactie.
  Een geweldig project....dat zeker....maar waarom doen ze die geweldige projecten niet OP SCHOOL????
  Gore beer mee naar huis, wie weet waar die allemaal al gelegen heeft ( aan de foto's te zien bij iedereen in bed).
  Een verhaal schrijven....toch maar 15 min eerder de wekker gezet. Voetballen met zoonlief....Flip moet mee...schoen kwijt, weer terug...sjaal kwijt, weer terug... Hoezo een leuk project???
  Ja voor de kinderen idd maar de ouders???
  Er wordt van alle kanten maar verwacht dat je je voegt naar de wensen van school....wanneer houdt school eens rekening met de ouders???
  Studiedagen, kerkdiensten, 10-min gesprekken ( altijd na schooltijd voor 17:00!!!) Kort gezegd zodra zoonlief naar school gaat is jouw leven "volg de regels en de projecten van school".
  Zoonlief vindt Flip leuk....khaal wel een eigen Flip zonder een dagboek!
  Zoon blij en mam blij.

  Kzie nu al uit naar volgend jaar.....de dag dat schoolFlip weer vertrekt.
  Hier werkt de methode op de kast gooien niet. Flip in huis.....is een kind erbij is inmiddels mijn ervaring!

  School zegt altijd "thuis is thuis en school is school".....laat Flip die op school hoort dan ook lekker op SCHOOL blijven!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Anoniem9:10 p.m.

  Wat een treffende beschrijving van weer zo'n schoolactie die toevallig weer buiten school gebeuren moet. Er zijn er zo veel van dat je er werkelijk gek van wordt. Het lijkt erop dat de scholen van mening zijn dat door de kwantiteit van de activiteiten waarbij ouder participatie plaats vindt automatisch verhoging van de kwaliteit van de onderwijs ontstaat.
  Onzin natuurlijk!!!
  Het zijn allemaal projectjes en onderzoekjes waarin een paar van de vooraanstaande pedagogen en toekomstige leerkrachten hun ego kwijt kunnen. En de hele wereld laten zien hoeveel wij in afgelopen honderden jaren tekort zijn gekomen. Dat er opvoeding en onderwijs niet deugden omdat er geen Flip was. Ik ben alleen bang dat Flip de problemen van devaluatie van het onderwijs niet gaat oplossen. Nu niet en over honderd jaar ook niet.


  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een comment achterlaat! Bedankt!

Wil je op de hoogte blijven van alle comments? Vink dan eenvoudig het vakje aan met: Email follow-up comments!