Maaltijdbeleid

30-06-2007 -
Mijn maaltijdbeleid* is tot de buurtkinderen door gedrongen. Met bezorgde gezichten informeren ze 's ochtends vroeg al wat wij die dag gaan eten. Bij het antwoord zie ik dan een calculerende blik in hun ogen verschijnen. Dezelfde blik die ik in de ogen van mijn kinderen zie, als ze hun kansen inschatten op een leeg gegeten bord.

En het vervult mij met onaangename verwondering en twijfel. Kook ik nou echt zo smerig? Dagelijks schotel ik de kinderen toch altijd aangename combinaties van groente, vlees en pasta/aardappels voor. Vers in de supermarkt gekocht, en thuis verwerkt tot een verantwoorde maaltijd. Wat is er mis met wortels, schnitzel en aardappels? Wat is er mis met Bami? Wat mijn kinderen betreft een heleboel. Ik heb mij, enigszins moedeloos, neer gelegd bij de algehele miskenning van mijn kookkunsten. Het zal er wel bij horen.

Zo draagt iedereen zijn kruis. Ik de hoon voor mijn kookkunsten en de kinderen mijn maaltijdbeleid.

* Als je er voor kiest je bord niet leeg te eten, kies je er blijkbaar voor om zes uur naar je kamer te gaan.

6 opmerkingen

  1. Anoniem1:30 p.m.

    Ik geloof niet zo in 'het moeten leeg eten van je bord' zo leer je (volgens mijn bescheiden mening) je kind(eren) al op jonge leeftijd het natuurlijke 'volzittende gevoel' te negeren. De kans op overgewicht op latere leeftijd, neemt hiermee toe.
    Als kinderen honger hebben, eten ze echt wel. En de ene dag eten ze nou eenmaal meer, dan de andere dag. Omkomen van de honger, zal niet zo snel gebeuren...:)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Anoniem8:08 p.m.

    nee das waar, zolang ze tussendoor niet in de snoep- en koekendoos gaan graaien

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Anoniem6:30 a.m.

    Bij mij is het "maaltijdbeleid" zo je bord niet leeg, dan de volgende dag geen koekjes en snoepjes, het werkt wel. Ik schep het minimale op en dat kunnen ze dan echt wel op. Als ze ipv warm eten brood mochten hebben of pannenkoeken, pizza op patat dan aten ze wel 3 keer de hoeveelheid van mijn gezonde maaltijd op. Dat ze het natuurlijke volzittende gevoel dan negeren geloof ik niet in mijn geval. Verder werk ik met een kookwekker erbij want anders zit ik de hele maaltijd te roepen van eet eens door, schiet eens op. Ik zet de wekker op 20 minuten. Bord niet leeg voor hij afgaat dan de volgende dag geen gesnaai. Het werkt hartstikke goed!

    Angel

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Anoniem12:15 p.m.

    Ik ben helemaal niet zo van de regels en "wetten" maar bij ons gaan er gerust dagen voorbij dat er niet gesnoept wordt dus die "straf" zou bij mij niet werken.
    De ene dag eten ze beter dan de andere, vroeger was ik ook geen fan van groente en nu ben ik er gek op dus je smaak verandert met de jaren. Trouwens hoor je niet bijna alle ouders over "eetproblemen", het zal er wel bij horen denk ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Anoniem1:38 p.m.

    Bij ons mogen ze zelf opscheppen, dan bepalen ze zelf hoeveel trek ze hebben... (vanaf dat ze n jaar of 4 waren).
    Bord niet leeg = niks lekkers in je toetje (wel gewoon en bekertje yoghurt, maar een schepje suiker, hagelslag of jam er in is toch lekkerder...)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Anoniem9:06 p.m.

    Niet eten vind ik minder erg dan voordat je hebt geproefd al brullen dat je het niet lust...

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een comment achterlaat! Bedankt!

Wil je op de hoogte blijven van alle comments? Vink dan eenvoudig het vakje aan met: Email follow-up comments!

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.