Oeps.

14-06-2007 -
Als moeder wil ik mijn kinderen graag veel zelfvertrouwen meegeven. In dat kader juich ik ze altijd enthousiast toe bij hun activiteiten, onder de motto's 'Beter niet verlegen, dan wel verlegen' en 'Beter teveel, dan te weinig'. Wanstaltige tekeningen, architectonisch onverantwoorde duplobouwsels, verbrande koekjes, gymnastische laagstandjes: ze kunnen allemaal op mijn moederlijke waardering rekenen.

Het is niet vaak dat je als moeder al zo vroeg de vruchten van je opvoeding kunt plukken. In het algemeen is het een kwestie van een lange adem. Maar mijn opvoedingsbeleid 'ter bevordering en stimulering van zelfvertrouwen' werpt nu al zijn vruchten af. Helaas smaken ze wat zuur.

Volgens de experts lijden namelijk zowel Jan als Ot aan Zelfoverschatting. "Makkie", zei Ot tegen de logopedist, "heb je niets moeilijkers?". Waarna hij een score haalde van een vijfjarige, terwijl hij zes is. En Jan trakteerde mij op enthousiaste verhalen over zijn rekenwerk, dat hij altijd als allereerste van de klas af had. Handenwrijvend ging ik naar de rapportbespreking, vol vreugdevolle anticipatie over de verwachte positieve feedback. Helaas wemelde Jans werk van de fouten, veroorzaakt door, jawel, Zelfoverschatting.

Blijkbaar moet ik mijn moederlijke krachten niet onderschatten.

2 opmerkingen

  1. Anoniem10:14 p.m.

    Toevallig staat er deze maand een stuk in de J/M over het overladen met complimenten.
    Moet je maar eens lezen.

    Met m'n complimenten voor jou site ;-)

    Groet, Erna

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Anoniem9:29 p.m.

    Maken hoogbegaafde kinderen niet expres fouten als het te makkelijk is? Gr. Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een comment achterlaat! Bedankt!

Wil je op de hoogte blijven van alle comments? Vink dan eenvoudig het vakje aan met: Email follow-up comments!

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.