Tweede Fase Moederschap

21-06-2007 -
Na twaalf jaar moederen en modderen bevind ik mijn plotseling op nieuw terrein, en ik voel me alsof ik in een tweede fase van het moederschap kom. Het is alsof ik begonnen ben aan een nieuwe opleiding, en zojuist de nieuwe boeken het thuisgekregen. Ik heb ze ingekeken, en het moet gezegd: Help!!!!!!!!!!!

De stof is harstikke moeilijk, de vraagstukken ingewikkeld en de eisen hoog. En bij mezelf denk ik: "Ja maar, hier had ik me niet voor opgegeven! Ik heb me opgegeven voor dat schattige babytje, die koddige peuter, de lieve kleuter, en het slungelige schoolkind. Hiervoor ben ik helemaal niet toegerust!"

Het eerste signaal dat ik mij op nieuw terrein bevond was toen Maartje thuiskwam en blij aankondigde: "Mam, ik heb verkering! Hij komt vanmiddag en dan gaan we gezellig op mijn kamer zitten!". Onmiddelijk zag ik mij voor ontelbare vraagstukken geplaatst, waarop ieder antwoord ontbrak. Is het bijvoorbeeld in orde dat ze samen op haar kamer gaan zitten? Het lijkt me wel, het zijn immers nog maar kinderen. En je moet zo'n kinderverkering niet bezoedelen met de blik van een volwassene. Maar tegelijkertijd: je hoort de laatste tijd van die vreemde verhalen, over kinderen die op hun tiende al seksueel actief worden. Daar ga ik daar niet van uit, maar toch. Of ben ik gewoon paranoide, achterdochtig en in het algemeen overbezorgd? Nog een vraag waarop ik het antwoord weliswaar vermoed, maar niet weet.

En wat voor boodschap geef ik Maartje mee op het gebied van seksualiteit? Met veel genoegen las ik op een Amerikaanse site over tieners die hun ouders beloven sex uit te stellen tot het huwelijk. Dit, in een reactie op de huidige cultuur, van videoclips waarin 'gangsta's' vrouwen praktisch verkrachten in videoclips, en meisjes met ontblote navels met hun heupen kronkelen. De gedachte achter de belofte is een minder emotioneel gecompliceerde puberteit. Klinkt goed!

Zoals je ziet ben ik mij flink aan het inlezen voor de tweede fase van het moederschap.

Over zes jaar hopen Maartje en ik deze fase beide succesvol af te ronden.

Geen opmerkingen

Leuk dat je een comment achterlaat! Bedankt!

Wil je op de hoogte blijven van alle comments? Vink dan eenvoudig het vakje aan met: Email follow-up comments!

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.