Moeder op retraite

05-08-2007 -
Als een soort petemoei voor mezelf in de toekomst, had ik in mei mezelf een kleine vakantie cadeau gedaan en een kamer geboekt voor twee nachten in een hotel net over de grens. Ik dacht destijds dat ik na twee weken fulltime alleen met de kinderen best toe zou zijn aan een kort retraite. En omdat het op fietsafstand van huis lag, zou heimwee geen issue zijn. Bovendien zou ik helemaal alleen gaan, en dus niet afgeleid worden van een hernieuwde kennismaking met niemand minder dan mezelf. Mensen zeggen soms op donkere toon: "Pas maar op, dan kom je jezelf tegen!", maar persoonlijk keek ik er naar uit.

En hoewel ik afgelopen vrijdag weliswaar met een brok in mijn keel en dat bekende weeë gevoel ter hoogte van mijn maag huis en haard verliet, was ik toch blij met mijn eigen cadeau. Want na twee weken alleen thuis met vijf kinderen had ik het gevoel dat ik de afstand van veertig kilometer ook wel even zou kunnen jumpen i.p.v. fietsen, zo gespannen voelde ik me. Van het schoolse leven was ik pardoes in de vakantie gestort, zonder enige bezinning of adempauze. Voeg daarbij een flinke portie stress door gebrek aan telefoon en internet en de telefonische non-hulpdienst van Tele2 en je hebt een giftige cocktail die garant staat voor een overdosis adrenaline op alle verkeerde momenten. Bijvoorbeeld 's avonds als je wilt gaan slapen.

Twee hele dagen was er niemand die wat aan me vroeg of die aan me trok, behalve dan "Haben Sie genug, Frau Orriëns?". En langzaam maar zeker voelde ik mijn nekharen zich weer neervleien in mijn hals. Nu ben ik weer thuis, en loop enigszins verwezen rond, met een "Wat nu?" gevoel, want Floris is met alle kinderen naar een verjaardag.

Dus zeg ik vriendelijk tegen mezelf: "Möchten Sie eine Tasse Kaffee mit Kuchen, Frau Orriëns?", en neem dat dankbaar aan.

Want het is weliswaar zaliger te geven dan te ontvangen, maar waarom niet gewoon allebei.
En soms ben jezelf de aangewezen persoon om dat te doen.

5 opmerkingen

 1. Anoniem11:37 a.m.

  Zeg Nicole,

  Gaan jullie nog op vakantie of heeft jouw man helemaal geen vrij?? Hier in het westen hebben we nog 2 weken voordat de school weer begint. Als je net 3 weken weg geweest bent zoals wij dan is dat toch nog wel lekker.
  Sterkte daar,
  groet,
  Dorothea

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hai Dorothea,

  vanaf morgen heeft Floris drie weken vrij, waarvan we een week naar de sprookjescamping in Hardenberg gaan!

  groetjes,
  Nicole

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is wel een super idee zeg, zo'n retraite! Moet ik ook eens proberen.... lijkt me heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Anoniem9:35 a.m.

  Gelukkig!
  Heel veel plezier daar.
  Voor ons zit het er helaas al op, wij waren iets verder weg, Florida om precies te zijn..
  Groet,
  Dorothea

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Anoniem11:54 a.m.

  Hallo Nicole,
  Wat een fantastisch idee, even alleen weg! Zeker weten dat talloze moeders -ik in elk geval wel- al vaak hebben gefantaseerd over eens een paar daagjes er alleen tussenuit! Mooi hotelletje ook en niet zo duur!
  Ik denk dat ik nog maar es een paar dagen met mijn boezemvriend (homo dus geen bedreiging)naar een waddeneiland ga, kunnen we gratis een caravan lenen van zijn vader.

  Ik zag, toen wij afgelopen bloedhete zaterdag -4/8- op het strand aan St. Maartenszee waren ineens een vrouw lopen die me veel aan jou deed denken. Maar da's onmogelijk zeker -daar waren jullie niet?
  Hartelijke groetjes, Irene

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een comment achterlaat! Bedankt!

Wil je op de hoogte blijven van alle comments? Vink dan eenvoudig het vakje aan met: Email follow-up comments!

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.