Deugden

12-11-2007 -
Teuntje had vorige week afgesproken met een klasgenootje, maar vandaag zei plotseling datzelfde klasgenootje: 'Hihi, dat is een vergissinkje geworden, want ik heb al met Ilse afgesproken.' Daar sta je dan met een zwaar teleurgestelde dochter en een asociaal klasgenootje. Waar zijn de tijden gebleven dat een afspraak een afspraak was?

In de jungle van de basisschool worden afspraken net zo gemakkelijk gemaakt als verbroken. En hoewel ik dat bij de kleuters nog wel kan begrijpen zo niet waarderen, vind ik dit gedrag in groep vijf zeer onaangenaam. Met zoveel aandacht in het schoolcurriculum voor Sociale Talenten zou je verwachten dat het talent Je Aan Je Afspraak Houden hoger in het vaandel stond.

Zelf houd ik me strict aan mijn afspraken, en tenzij er een kleine aardbeving is, ben ik stipt op tijd, omdat ik altijd overal een half uur te vroeg ben.

Wat mij betreft verdienen ouderwetse deugden als Betrouwbaarheid een grotere plek in onze maatschappij.
En in de sociale jungle die basisschool heet.

3 opmerkingen

 1. Anoniem10:21 a.m.

  Ben met je eens als dit continue gebeurt dat het vervelend is maar ik ben ook van mening dat een kind in groep 5 (nog maar 3e klas lagere school)soms 's ochtends zin heeft om te spelen en 's middags niet meer. Nogmaals ook ik vind dat je je aan je afspraken moet houden maar op deze jonge leeftijd mag het toch best nog wel flexibel zijn, we MOETEN ons al de rest van ons leven continue aan afspraken houden!!
  Groet,
  Dorothea

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, kinderen beseffen de consequenties van hun beslissingen helaas niet altijd... tot ze zelf ook eens in zo'n situatie terecht komen. Mss waren de ouders ook niet echt op de hoogte van de 'gastvrijheid' van hun kind. Indien wel, dan is het aan hen om het kind er op te wijzen, vind ik. Ik zeg ook de hele tijd tegen mijn kroost: 'Stel je eens in zijn/haar plaats!' en dan zie ik ze wel denken, maar of het echt steeds doordringt... Het betert met ouder worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Anoniem10:28 p.m.

  ik ben ook van: wat je belooft dat moet je doen, maar ook mijn kinderen houden zich er niet altijd aan en dan zeg ik ook altijd: hoe zou jij het vinden, helaas maakt dat vooralsnog weinig indruk.
  maar het is altijd nog beter dan dat de kinderen wel de afspraak door willen laten gaan, maar dat de moeders er als een speer vandoor gaan met hun kids omdat ze geen zin hebben ze op te halen na afloop (en dat terwijl ik ze best terug wil brengen aan 't eind van de middag, graag zelfs soms, haha)

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een comment achterlaat! Bedankt!

Wil je op de hoogte blijven van alle comments? Vink dan eenvoudig het vakje aan met: Email follow-up comments!

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.