Vèrzorgd of bèzorgd, dat is de vraag

04-01-2008 -
Voor de kerstdagen ging ik met veel succes naar de kapper. Overal waar ik binnenkwam was een aangename cocktail van verbazing en bewondering mijn deel. Verbazing over het feit dat ik er plotseling zo 'verzorgd' en 'eigentijds' uit zag, en bewondering voor de kapper die mijn bruine tressen zo succesvol had getransformeerd.

Inmiddels zit mijn haar weer op de vertrouwde manier: met een bruine Zenner haarbeugel lukraak er in geduwd. Zo voel ik me het prettigst. Want de waarheid is dat ik me niet op mijn gemak voel met 'verzorgd'. Bij 'verzorgd' denk ik aan iemand die elke ochtend heur haar wast, het droogföhnt en stylingproducten gebruikt. Iemand met keurig gelakte nagels die meerdere kledingstukken draagt met, oh horror, accessoires.

Mijn basis uitrusting bestaat uit een rok en een truitje, met een paar nonchalante cowboyboots, zonder hak uiteraard, want anders loopt het niet lekker. Als ik een ketting om doe voel ik me al 'overdressed', en op de zeldzame momenten dat ik oorbellen draag voel ik me net een kerstboom. Mijn kledingcode is 'zo min mogelijk als de lokale fatsoensnormen toestaan'. Begrijp me niet verkeerd: het is niet dat ik er niet leuk wil uitzien, ik wil er alleen niets voor doen.

De term 'verzorgd' associeer ik dan ook beslist niet met mezelf. Maar nou las ik ergens dat uitgebreide persoonlijke verzorging betekent dat je jezelf waardeert, en nu vraag ik me af of mijn beperkte persoonlijke onderhoud een reflectie is van gebrek aan zelfwaardering! Want dat vind ik dan zo sneu voor mezelf. Zorg ik voor iedereen, behalve mezelf?

Dus nu ben ik weliswaar niet 'verzorgd', maar wel 'bezorgd'. Een term die me op het onverzorgde lijf is geschreven.

4 opmerkingen

  1. Anoniem4:08 p.m.

    Weet je dar er vrouwen zijn die 's ochtends de deur niet openen voordat ze hun gezicht onder de make up hebben zitten.Dat vind ik nou sneu. Geef mij maar: wat je ziet is echt !!! Houen zo dus !!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Anoniem9:15 a.m.

    Kom iedere ochtend op het schoolplein moeders tegen waarvan ik denk dat ze om vijf uur zijn opgestaan; haar in de krul, gezicht volledig dichtgestuct, een walm van dure parfum om zich heen en geheel gekleed in prada en burberry.... Ik word al moe als ik er aan denk. Moet er niet aan denken. En die dure kleding: moeten die vrouwen niet stofzuigen of zo?! Als ik in mijn nette kleren beneden kom met een lipglosje op, dan vragen ze thuis stevast naar welk feestje ik moet!

    Natascha

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Anoniem11:17 a.m.

    Burberry en Prada gaat mij ook te ver maar er is toch niets mis met er verzorgd uit willen zien? Voor de 1 is dat mèt make-up en voor de ander zonder. Ik sta zeker niet om 5 uur 's ochtends op maar neem wel 5 minuutjes om me even op te maken, al is het soms alleen lippenstift. Je hoeft er toch niet als een sloof uit te zien al heb je een heel gezin. Er is ook nog een tussenweg.
    Dorothea

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Anoniem9:57 a.m.

    De reactie van Natascha komt mij heel bekent voor. Verzorgd betekend voor mij "schoon" en verder ziet iedereen eruit zoals hij/zij wil. Daar waar jij je prettig bij voelt is het beste. Ach...en af en toe opschmukken is ook best leuk voor de verandering.

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een comment achterlaat! Bedankt!

Wil je op de hoogte blijven van alle comments? Vink dan eenvoudig het vakje aan met: Email follow-up comments!

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.