Vakantie overpeinzingen

28-04-2008 -
Het is de eerste dag van de meivakantie die maar liefst twee weken en een dag zal duren, en het regent pijpestelen. Op wat kleine schermutselingen na, over wie de chocopasta het eerst mag gebruiken, en wie naar wie kijkt, gedragen de kinderen zich heel behoorlijk. Momenteel zitten ze zelfs te monopolieën. En dus heb ik tijd om na te denken hoe ook ik, het beste vakantie kan vieren.

Ik heb het daarom maar eens in de Van Dale opgezocht. Van Dale definieert vakantie als 'rusttijd, vrije tijd;- 'het ledig, werkeloos, niet-actief zijn; tijd dat men ledig is.' De clou is duidelijk: ik moet 'ledig' zijn om succesvol vakantie te vieren.

Dus ben ik op de bank gaan zitten om 'ledig' te zijn. Maar dat valt nog niet mee. Afgezien van het feit dat het erg saai is, krijg ik ook voortdurend verzoeken van de kinderen binnen. En ik maak me ook zorgen over de stapel was.

Ook herinner ik me ineens het spreekwoord: 'Ledigheid is des duivels oorkussen.' Betekent dit dat vakantie dus ook des duivels oorkussen is?

Persoonlijk zou het me niets verbazen.

Kenmerkend voor vakantie is ook dat je er van moet genieten. Terwijl ik ledig zat te zijn heb ik dat ook maar even opgezocht. Genieten is 'aangename gewaarwordingen ondervinden, genot smaken.'

Hm, ik voel me eerder een beetje gestresst en gespannen. Ik vraag me af hoe lang ik ledig moet zijn voordat de aangename gewaarwordingen beginnen.

Wellicht aan het eind van de vakantie.

Ook dat zou me niets verbazen.

5 opmerkingen

  1. Anoniem3:22 p.m.

    Dat je aan het eind van de vakantie geheel ledig bent, dat staat in elk geval alvast vast.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Anoniem10:00 a.m.

    Ik zit hier stiekem achter de pc even mijn rust te pakken. Beneden hoor ik alleen maar: nee, ik had 'm!!! En: nee, niet, ikke hoor!!! En dan: ik ga het tegen mama zeggen hoor!!

    Nee, ze zijn geen 1 of 2, het betreffen hier kinderen van 4, 8 en bijna 13 jaar. Geen idee waar ze het over hebben, en ik wil het ook helemaal niet weten. Ik wil alleen maar even rustig mijn bakkie koffie opdrinken, want het is toch ook MIJN vakantie of wil ik er na al die jaren nog steeds niet aan dat dit de harde realiteit is die schoolvakantie heet?

    Ik denk echt iedere vakantie: en nu houden we het eens een keer gezellig en rustig, zoals in de Libelle en Margriet-reportages. Met van die schone, vrolijke kinderen en een opgewekte moeder zonder wallen onder haar ogen en in een kek jurkje ipv dat eeuwige grijze huispak. En dan loopt er ook altijd zo'n jonge strakke vader bij die ook blij is.

    Het enige wat klopt hier is die jonge - doch niet meer zo - strakke (sorry schat) maar oh zo opgewekte vader. Maar dat komt omdat die vanmorgen lekker naar zijn rustige kantoor mocht met de woorden: oh heerlijk, het is schoolvakantie, kan ik eindelijk eens de achterstallige rommel wegwerken op mijn gemak.....

    ... Twee weken he??... Nou, ja, effe doorbijten dan maar.

    Natascha

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Anoniem4:09 p.m.

    Zo zachtjes aan moet je toch weten dat het woord 'school-vakantie' betekent dat je als moeder helemaal los mag, -lees, dubbel zo hard aan het werk.
    Het woord klopt gewoon niet met het gevoel dat je er bij hebt.
    Als je eenmaal moeder bent betekent VAKANTIE gewoon WERK.
    Zoals mijn wijze moeder vroegûh al sprak: Mijn vakantie begint pas als jullie weer naar school gaan...

    Groet Erna
    (enneu.. zet 'm op)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Anoniem4:17 p.m.

    Maar het is toch ook een vakantie voor de kinderen? En niet voor de ouders? Maar, zet m op!

    groetjes, Sigrid

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Anoniem12:29 p.m.

    Vanochtend zei ik tegen mijn dochter van 12: "Lieverd, papa gaat vandaag het gras maaien en eten koken, mama werkt de kilo's was weg en stofzuigt de slaapkamer en ruimt de was weer op, wat wil jij doen..........of je kamer een goede beurt geven, of de w.c." Ik dacht dat ik heel veel protesten zou krijgen, maar zo waar:"Dan doe ik liever de w.c.". Geweldig he! Mijn zoon van 16 deed laatst zijn kamer en de w.c.
    Jong geleerd is blijkbaar toch oud gedaan.
    Tineke

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een comment achterlaat! Bedankt!

Wil je op de hoogte blijven van alle comments? Vink dan eenvoudig het vakje aan met: Email follow-up comments!

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.