Verlicht!

02-05-2009 -
Er gaat niets boven die eerste paar weken van een nieuwe hobby! Als alles nog nieuw is, en er een hele wereld is om te ontdekken! Als elk boek nieuwe informatie brengt en iedere dag nieuwe inzichten en betere prestaties!

Ik heb namelijk besloten dat ik mediteren niet langer dodelijk vervelend en ten hemel schreiend saai vind, maar geweldig en rustgevend. En omdat het belangrijk is een doel te hebben, heb ik besloten dat ik Verlicht* wil worden.

En omdat bij een doel ook een tijdsspanne hoort heb ik besloten daar drie maanden voor uit te trekken. Dat werkte tenslotte ook voor hardlopen: door een schema te volgen kon ik na drie maanden een half uur hardlopen. Hetzelfde principe ga ik toepassen op Verlicht worden. Simpel!

In gedachten zie ik mezelf al met permanente, serene glimlach door het leven zweven, nimmer meer verontrust of ongeduldig. Ik zal bekend staan als Zen Mama, die moeder die zich nergens door van haar stuk laat brengen.

Ik heb al een handige website gevonden waarop gesproken meditaties staan, en zo gauw de kinderen weer naar school gaan ga ik beginnen. Aangezien we nu in mei zitten verwacht ik dan in augustus officieel Verlicht te zijn!

Er is maar één klein probleempje: ik geloof dat verlicht zijn betekent dat je vrij bent van verlangens, en meditatie dat je ze loslaat. En aangezien ik ga mediteren met het verlangen even Verlicht te worden, zie je vast mijn probleempje.

Ach ja, dat zijn zo van die kleine paradoxen waar je als moeder en would-be Zen Mama tegen aanloopt. Gelukkig laat ik mij niet zo maar uit het veld slaan.

Wat dat betreft ben ik eigenlijk al een beetje Verlicht.

* Iemand die verlicht is heeft het Nirwana bereikt, een staat waarin het 'vuur' van hartstocht, haat en verwarring uitgedoofd is, en werkelijk geluk bereikt.

6 opmerkingen

 1. Succes met het vinden van dat Nirwana. Als het gelukt is, stuur je dan een kaartje?
  Misschien dat het daar wel gaat vervelen na een tijdje. Wat denk jij?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jocelyne1:48 a.m.

  Als het je lukt, laat het me weten en dan ook de website want dan ga ik het ook proberen. Ik heb het ook zo nodig. Na 1 week vacantie hebben ze nog een hele week vacantie. Maar ik geniet me een ongeluk hoor!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wel ik hoop dat het lukt hoor :p

  BeantwoordenVerwijderen
 4. En welke site is dat dan wel? Mediteren staat immers al lang op mijn to do-lijstje, maar komt er niet van.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Anoniem10:49 a.m.

  Mijn lieve schoonzus, chant zich al maanden 'suf' ( ze begint al om 06.00 uur, tot groot 'vermaak' van haar man en twee zonen ). Heel snel herhaalt ze een zinnetje en dat een half uur lang. Ze is nu naar Japan om daar allerei gebedshuizen te bezoeken. Ik ken haar goed en ik weet dat het haar tot nu toe niet dát heeft gegeven wat ze zocht.
  Nicole, ik weet niet zeker of je het serieus meent, maar volgens mij kun je liever een boek pakken en een chocoladereep of koffie met appeltaart bij de Hema! En bovenal, accepteer je leven zoals het nu is. Je kunt je stress niet altijd ontvluchten ook al beweerd men anders.
  Ik ben gelovig, oftewel, ik geloof in Jezus, en dat niet van huis uit, maar ondanks dat is mijn leven af en toe een grote puinhoop, en dat ligt niet ( altijd ) aan mij, maar zo is het leven. Zelfs bidden is geen toverspreuk!
  Maar af en toe stil zijn kan nooit kwaad ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind mediteren vreselijk.
  Het lukt mij nooit om m'n gedachten stil te zetten of wat ik denk 'weer te laten gaan' zoals dat dan zo mooi heet.
  Dus het draait bij mij altijd uit op piekeren...
  Om gék van te worden.
  dus voor mij geen Nirwana ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een comment achterlaat! Bedankt!

Wil je op de hoogte blijven van alle comments? Vink dan eenvoudig het vakje aan met: Email follow-up comments!

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.