Berichten van het Moederfront: Geen getreur, kusje bij de deur

16-06-2009

Geen getreur, kusje bij de deur

'Geen getreur, kusje bij de deur' staat er bij de overbevolkte lokalen van de kleuters. Een alleszins redelijk verzoek, dat niettemin met voeten wordt getreden, want de kleuterlokalen staan vol met dampende, ik-ben-een-betrokken-ouder vaders en moeders.

Mij kan het verzoek wel bekoren. Mijn acht jaar basisschool zitten er immers op, en je moet weten wanneer je plaats moet maken voor de volgende generatie. Bovendien stel ik mij zo voor, dat het als nieuwbakken kleutertje erg intimiderend is als je je juf niet kunt vinden omdat er allemaal volwassenen voor staan.

Wat mij betreft verdient het verzoek 'Geen getreur, kusje bij de deur' zelfs een meer centrale plek. Het schoolplein bijvoorbeeld.

Dan wordt de school weer voor de kinderen, en is het probleem van de ouderparticipatie ook meteen opgelost.

17 opmerkingen:

 1. Zeg, je had dit blogje ook direct in aansluiting op de verhitte discussie over moederparticipatie kunnen plaatsen hoor! ;o)
  Had een hoop heen en weer 'geschreeuw' gescheeld, hoewel het wel ff lekker was. Dat dan weer wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nou ik hoef hier natuurlijk mijn mening niet over ventileren die is denk ik inmiddels wel duidelijk denk je niet?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Op de kleuterschool van Grote Pruts is dit al zo. Alleen de eerste schooldag (of bij een verjaardag, om de tractatie te brengen) mogen de kleuters tot bij de juf gebracht worden. Hierna mogen er geen ouders meer op de speelplaats. Voor de kleintjes duurt het een paar dagen voor ze hieraan gewoon zijn, maar de traantjes die volgen zouden anders ook gekomen zijn als de mama of papa in de klas vertrekt. Die kleintjes worden trouwens door de 'juf van dienst' die aan de poort staat tot bij hun juf gebracht, als de ouders dit willen. Systeem werkt perfect.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze kreet had ik 11 jaar eerder moeten weten! Ook in de lokalen van de jongens was het altijd dringen: voor de kinderen om hun stoel te vinden (waar soms gewoon een andere rand-debiele moeder op zat!) en voor mij om de deur van het kleuterlokaal terug te vinden.
  Over 5 weken sluiten de basisschooldeuren voorgoed achter mij...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hear, hear!
  *Soes print nú het logje uit voor de juf*

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Anoniem8:12 p.m.

  het wordt hier met de dag beschaafder, dat taalgebruik van sommige mensen hier. * zucht*
  fijn dat we elkaar als moeders bij de naam noemen hoor.

  ik vind dit een goed idee vanaf groep 3.

  femke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Tja, het maakt zoonlief weinig uit, die laat mij op "inloop" dagen toch gewoon voor jan-l*l als betrokken moeder helemaal in mijn uppie staan (zodat ik doelwit word van andere moeders die even hun verhalen kwijt moeten) Dat kusje krijg ik altijd nog wel, maar dan pas als ik echt wegga.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Anoniem10:27 p.m.

  en hebben jullie ook al eens bedacht dat wat jullie vervelende betrokken ouders vinden misschien mensen zijn die het fijn vinden om hun kind even op gang te helpen om de dag te beginnen? en weten dat hun kind dat ook waardeert.
  als ik jullie zo hoor/lees dan lijkt het wel of je niet weet hoe snel je ze op school moet dumpen.

  niet om vrolijk van te worden.

  femke

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nee, Femke, zo moet je dat niet zien. Ik zie het zo: dat iedereen moet doen wat ie fijn vindt en zich geen schuldgevoel aan moet laten praten door de andere partij.
  Iedereen moet doen wat hij/zij fijn vindt en de ander moet dat niet veroordelen.
  Maar ik denk dat de ouders die hun kind niet willen voorlezen om 8.15 uur 's ochtends (ik noem maar wat) zich al snel veroordeeld voelen als 'niet betrokken'. Wat natuurlijk onzin is.
  Ik geef mijn kinderen heel veel aandacht, maar ik ben wel blij om ze even los te mogen laten zodra we op school komen. Ik heb die tijd even nodig voor mezelf, om me daarna, als ze weer thuis zijn voor de volle 100% te geven.
  Maar misschien dat iemand anders daar anders over denkt. Iedereen is daar vrij in, in mijn opinie.

  Ik moet je wel zeggen, dat ik me soms overweldigd voel door het aantal ouders/opa's en oma's dat 's ochtends in de klas staat.
  En dan denk ik: geef die aandacht gewoon thuis, dan hoef je nu niet zo je best te doen.
  En dat is weer een vooroordeel, ik weet het.
  Maar ik spreek soms met de juf, en die voelt hetzelfde.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat ik eigenlijk wil zeggen: door het gedrag van de ouders, wordt soms het gevoel bij de kinderen bevestigd.
  Snap je wat ik wil zeggen?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Anoniem9:05 a.m.

  is heel duidelijk soes, op de school van mijn zoontje breng je de kinderen naar hun stoeltje in de kring en dan ga je weg. dat gedoe met voorlezen enzo deden we wel op de peuterspeelzaal maar dat vind ik vanaf de basisschool ook een beetje onzin.
  ik heb er ook geen moeite mee als een ander het anders doet maar voel me door de reacties hier een enorme muts dat ik mijn zoon even naar zijn stoeltje breng en een dikke kus geef en veel plezier wens om vervolgens weg te gaan.
  als ik hem binnen het hek parkeer en zeg loop maar naar je klas dan heb ik enorme drama's hoor. ik denk ook nooit dat een school op die manier de veiligheid van de leerlingen kan waarborgen. de juf weet immers niet welke kinderen er wel of niet of op school zijn. nu is het zo dat als ze een hand hebben gegeven de juf vanaf dat moment de verantwoordelijkheid draagt en andersom weer met ophalen.

  als jullie me nu willen excuseren, ik moet weer terug naar school om mee te gaan als hulpmoeder ;)

  fijne dag
  femke

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Anoniem9:11 a.m.

  Haha.)ik moest wel even glimlachen. Een typisch Nederlands probleem(pje) vind ik dit. In Zwitserland gaan de kinderen vanaf de 2 e kleuterschoolweek alleen naar school. Te voet, zonder ouders, zonder fietsen, zonder auto.
  En het kusje bij de deur krijgen de kinderen bij de voordeur van hun huis:)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @Femke, zoals jij het doet, zo doe ik het ook.

  @Scrapothekering, nou dat gaat mij veel te ver. Ze zijn dan nog maar 4! Er kan onderweg vanalles gebeuren. Tenzij je in een dorp met 5 huizen woont?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik had hetzelfde gedacht bij de peuterklas, daar worden kindjes ook in de klas gebracht door de ouders (maar die zijn dan wel pas 2.5). Vanaf de eerste kleuterklas worden ze afgezet in de speelzaal en dat is idd veel rustiger en duidelijker ook voor de kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Anoniem7:03 p.m.

  @Soes: Hier gaan ze tussen 4 en 5 voor het eerst naar de kleuterschool. De kinderen moeten nooit langer dan 10 minuten te voet lopen voor de kleuterschool. De weg wordt lang voor begin van de school geleerd. Er kan altijd iets gebeuren, of met 5 of met 15. Goed voorbereide kinderen hoeven niet bang te zijn en kunnen zo een weg goed zelfstandig lopen. Tenslotte moeten ze met 4 of 5 ook eens naar de winkel, naar de speeltuin ed kunnen lopen. Zo zie ik dat, zo is dat hier gewoon en zo zijn onze 3 kinderen hier ook groot geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. @Scrapothekerin, nou dat ben ik dan niet met je eens.
  Het verkeer is toch veel te gevaarlijk (tenzij ze maar op 1 stoep hoeven te lopen). En een 4- of 5-jarige zou van mij ook niet naar de winkel hoeven. Wat hebben ze daar te zoeken? Naar een speeltuin kan alleen als die in je straat is.

  Het is mooi als het goed gaat, maar wat als er wat gebeurt?
  Daarbij: er lopen ook genoeg gekken rond die zo'n kleintje gemakkelijk kunnen meenemen. De wereld is niet meer zo lief.
  Ik zou het in ieder geval niet doen.
  Ik moet er niet aan denken wat er allemaal kan gebeuren... en die verantwoording op de schouders van zo'n kleintje vind ik teveel.

  Maar da's mijn bescheiden mening. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Anoniem11:36 a.m.

  Een late reactie, maar ben echt onthutst! Noem mij maar ouderwets, maar mijn kind gaat echt niet op z'n 4e alleen naar school! De gedachte alleen al... Ben het eens, je moet ze een keer loslaten, maar dan wel binnen de perken. Net wat Soes zegt: de wereld is (helaas) lang zo lief niet meer. Pff... ben absoluut een betrokken ouder, maar niet op "stalk" niveau.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een comment achterlaat! Bedankt!

Wil je op de hoogte blijven van alle comments? Vink dan eenvoudig het vakje aan met: Email follow-up comments!