Kind van deze tijd?

17-06-2009 -
Zwartbruine dropvegen en beduimelde pagina's zijn de stille getuigen van mijn kinderhartstocht voor de boeken van Enid Blython. Gretig las ik de avonturen van de Dolle Tweeling die op kostschool om de haverklap slaapfeestjes hield, waarbij dan vooral veel sardientjes uit blik genuttigd werden.

Toen ik de Dolle Tweeling reeks tot mijn spijt uit had, schoof ik moeiteloos door naar de Pitty reeks, waarin Pitty op kostschool om de haverklap slaapfeestjes hield waarbij dan vooral veel sardientjes uit blik genuttigd werden.

Enid Blython toonde zich een groot kenner van groepsprocessen, en in ieder boekje was er minstens één meisje dat maar niet wilde deugen. Dan werden de messen geslepen tot het onderling venijn tot een climax kwam waarna de lucht geklaard was, het boekje uit en mijn zak Venco Boerderijdrop leeg.

Tot mijn vreugde blijkt Teuntje mijn liefde voor deze boekenreeksen te delen. De Dolle Tweeling heeft ze al uit en ze leest nu het laatste deel van Pitty. Geregeld komt ze hoofdschuddend naar beneden en vertelt dan op bezorgde toon: 'Wat Eline nou toch weer heeft gedaan mama! Ze heeft stiekem de sardientjes opgegeten en Alice de schuld gegegven!'

Maar er is een ding dat mij een beetje zorgen baart. Terwijl mijn andere kinderen zich bedienen van het vocabulaire van deze tijd en kreten slaken als 'vet!' en 'loser', zegt Teuntje dingen als 'Jofel', 'Dolletjes' en 'Komt voor de bakker!'

Het is maar goed dat ze bij het lezen moderne Dropbijters en Salmiakrondo's nuttigt.

13 opmerkingen

 1. O ja, Pitty en de Dolle Tweeling! Bloos, schaam, had het al verdrongen, maar het was inderdaad wel heerlijk zwelgen en balen(afkicken) toen het laatste deel uit was.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik las die boeken ook en had ook nog Claudia en al die boeken staan hier in de boekenkast en ik wil zo graag dat dochterlief ze leest maar nee hoor die wil er gewoon niet aan aan die "ouderwetse" boeken. Ik baal er echt van want ik vond/vind ze geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ook hier werd de Dolle Tweeling en Pitty versleten! Ook had ik de hele Bianca serie en natuurlijk floortje bellefleur. Het leuke is dat mijn eigen dochter ze nu idd ook leest. Ze leest ook het "modernere" spul maar het blijft leuk om haar te zien genieten van boeken waar ik 20 jaar geleden ook zoveel plezier van had.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De vijf! De vijf! George, Julian, Dick, Annie! En Timmy!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jahaa! Pitty, De Vijf, De Dolle Tweeling... Jeugdsentiment!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik kan me van die boeken dus helemaal niets herinneren, maar ik zal ze vast wel gelezen hebben. Ik was helemaal gek van de boeken van Beckman en Terlouw en zo. Die vond ik dolletjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oooh ja, De Dolle Tweeling en Pitty. En De Vijf! Die vond ik ook gewéldig. En was er niet ook een Billy Bradley? Of was die van een andere schrijfster.

  Goh, ik heb er menig schoolvakantie mee versleten, met Enid Blyton.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Anoniem3:02 p.m.

  Voor iedereen die opnieuw wil genieten... De dolle tweeling en Pitty zijn opnieuw uitgegeven. Alle delen in één heel dik boek met een schat van een voorkant. Echt ik zou er zo weer in beginnen.

  Marian

  BeantwoordenVerwijderen
 9. oh nee het zegt me niks.
  ik las tardi serie over een hondje woonachtig( net als ik) op de ned antillen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oooh ja! Ik heb ze allemaal gelezen en m'n dochter heeft al die oude boekjes weer uit een doos gehaald en ook gelezen. Héérlijk gewoon. Ik weet zelfs nog hoe ik me voelde als ik het las.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Anoniem9:00 p.m.

  En 'Marjoleintje van het pleintje'! En natuurlijk de boeken over 'Joop ter Heul', 'Marijke', 'Een zomerzotheid' van Cissy van Marxveldt, heerlijk!
  Maar ik heb alle boeken van 'Hoe overleef ik ....' ook gelezen, best wel leuk hoor!
  Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mijn hele jeugd kwam in eens helemaal even terug. Al die boeken volgens mij meerdere keren gelezen. Drop, ik kan niet wachten het water loopt uit mijn mond. Nog even dan zijn we weer in Nederland

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Een eigen dolle tweeling heb ik inmiddels zelf. Maar ik geloof inderdaad dat ik ook nog ergens op zolder een boek heb van de dolle tweeling. Ik herinner mij vooral van die tijd Saskia en Jeroen en Mark en Mieke. Van de laatste had ik meerdere boekjes.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een comment achterlaat! Bedankt!

Wil je op de hoogte blijven van alle comments? Vink dan eenvoudig het vakje aan met: Email follow-up comments!

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.