Kramp aan 't handje

22-12-2009 -
Langzaam maar zeker vallen de kerstkaarten ons huis binnen. Die open ik dan, en doe ze na een korte blik in de kerstboom.

Zelden staat op zo'n kaart meer dan de naam van de verzender, en de bijbehorende kerstwensen zijn voorgedrukt. Soms is zelfs de naam gestempeld met zo'n handige zelfinktende Vistaprint stempel. De moderne afzender hoeft niet bang te zijn voor kramp aan 't handje.

Heeft iemand de moeite genomen wat handgeschreven overwegingen en persoonlijke wensen neer te pennen, dan is het wat anders. In dat geval druk ik zo'n kaart teder aan mijn boezem en leg hem op mijn bureau voor nadere beschouwing. Na rijp beraad neem ik dan zelf ook de pen ter hand, om de zender te verblijden met míjn persoonlijke kerstbeschouwingen.

Want kerstkaarten zonder persoonlijkheid zijn net als de krant vandaag: uiteindelijk belanden ze bij het oud papier van morgen.

Of in de kerstboom.

10 opmerkingen

 1. Dat is toch ook wat! Stel dat een kerstkaartenstuurder hier zijn kerstkaar achteloos in jouw boom geflikkerd ziet! Dan is zijn/haar kerst bij voorbaat verknald! Maar ja, dan moet je ook maar niet zo'n achteloze kaart sturen met een stempeltje. Mijn kaart was vast en zeker ingelijst door je, want ik heb dit jaar een gedichtje getypt, uitgeprint en opgeplakt én m'n naam erbij geschréven!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb dit jaar extra mijn best gedaan en bij de meesten iets persoonlijks geschreven. Kleine moeite, groot plezier en dan beland mijn kaart tenminste nog aan iemands boezem en niet in de kerstboom. Jammer dat ik je adres niet heb, anders had je een persoonlijk geschreven kerstkaart van mij gehad!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Anoniem4:34 p.m.

  Je boom ziet er wel heel mooi uit vind ik! En er zitten mooie kaarten tussen.
  Je hebt ze er goed 'tussen geflikkerd', Nicole ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Onze halve huiskamer hangt vol met mooie kerstkaarten voor m'n moeder. Van collega's en leerlingen. Allemaal stuk voor stuk met een mooie handgeschreven boodschap.
  Zo veel hebben we hier nog nooit gehad en het maakt ons huis veel meer kerstachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik schrijf alle kaarten zelf met persoonlijke boodschap en zelfs de enveloppen zijn handgeschreven. Zou dat persoonlijk genoeg zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. jij krijgt tenminste nog post :-D

  BeantwoordenVerwijderen
 7. En zo zie ik het ook. 90% van de kaarten zijn plichtplegingen. Meningloos, gevoelloos. Ik ken zelfs plenty mensen die een lijstje bijhouden: niet gekregen is volgend jaar niet verstuurd.

  Ik stuur geen kaarten....ik meen wat ik zeg als ik het de mensen wens.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. kregen dit jaar kerstkaartjes binnen met een etikét nota bene, met daar dan naam en kerstwens op....zucht. Pen paier en een persoonlijk woord. Je kunt veel van me zeggen maar anders; inderdaad: pud papier!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nicole, wat leuk dat je een reactie bij me achter liet. Wat schrijf je geweldig haha. Ik link je blog aan de mijne hoor. Ik vond de film (Anubis) behoorlijk spannend. De dames vonden hem prachtig. Ik ben blij dat manlief niet meegegaan is, hij had het waarschijnlijk ook niet zo kunnen waarderen.

  Over de kerstkaarten. Dit jaar heb ik voor het eerst een fotokaart (van de voltallige familie) verstuurd. Achterkant handgeschreven, evenals de namen en de wensen. Veel werk, maar erg leuk vind ik zelf.

  Dus ik kan de boom in :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Anoniem4:48 p.m.

  Wat een goed idee zeg! ga ik volgend jaar ook doen.
  Marjan

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een comment achterlaat! Bedankt!

Wil je op de hoogte blijven van alle comments? Vink dan eenvoudig het vakje aan met: Email follow-up comments!

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.