Berichten van het Moederfront: Sinterklaas stress

03-12-2009

Sinterklaas stress

Nog bezeerd van de reprimande van vorig jaar dat Jans schoolsurprise van een zekere nonchalance getuigde, ja misschien zelfs wel 'laksheid', schrok ik op toen ik Teuntjes surprise zag.

Teuntje had een prachtige Sinterklaas-op-een-skateboard gemaakt, waarbij de skateboard het cadeau herbergde. Maar toen ik in haar kamer keek, was de skatende Sint verdwenen en had plaats gemaakt voor twee schoenendozen die samen een toilet moesten voorstellen.

De twee schoenendozen waren beplakt met witte A4-tjes, waar het Birkenstocklabel nog olijk doorheen schemerde, en bovenop stond met blauwe balpen, de naam van de gelukkige krijger gepend.

'Wat is er met je leuke Sinterklaassurprise gebeurd?!' kreet ik.
'Oh, die vond ik niet zo leuk,' antwoordde Teuntje nonchalant.
'Ja, maar hij was prachtig!'

'Ja, maar hij zag er niet uit alsof ik er twee uur aan bezig was geweest,' zei Teuntje op bezorgde toon. 'En de juf heeft gezegd dat het een mooie surpise moet worden. Anders gaat ze met je 'praten' en moet je uitleggen waarom de jouwe niet zo mooi is, en dan krijg je straf.'

Paniekerig keek ik nog eens naar Teuntje's wc, waar ik de verplichte twee uur handwerk niet van af zag. Moest ik zelf dan maar eventjes een porseleinen wc-pot kleien? Of er misschien één bij de kringloop scoren? Ik wierp nog eens een blik op Teuntjes kartonnen dozen en kreeg een ingeving: van zwart karton knipte ik een cirkel, en voila, plotseling leek het een toilet!

Maar eigenlijk ben ik tegen ouderbemoeienis: het tast de artistieke integriteit van het kind aan, en legt de surpriselat op volwassen hoogte. Welk kind kan nou opboksen tegen een handgemaakt houten boek, dat opent met scharnieren? Of een heuse houten gitaar van één meter zeventig?

Maar dat principe heb ik tijdelijk even door Teuntjes zelfgemaakte toilet gespoeld. Bovendien: de wc-bril kan niet scharnieren, want is kinderlijk vastgeplakt met prittstift.


17 opmerkingen:

 1. Op wat voor school zitten jouw kinderen??? Ik vind iets wat uit het kind zelf komt vele malen leuker en mooier dan al die door handige vaders of moeders geknutselde moeilijkheden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nou ja zeg, haal die kinderen eens van die school af zeg wat is dat?
  Ik bemoei me nergens mee met geen enkele surprise, mijn kids die doen dat zelf en het ziet er idd niet uit maar what the fuck? het gaat toch gewoon om lekker bezig zijn en niet over wie maakt de mooiste surprise ? Ik vind het gewoon zielig , zielig voor je kind die dan ineens gaat twijfelen aan zichzelf , die juf wat een tang zeg...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beetje jammer zeg zo'n juf !! Ik zie het al helemaal gebeuren dat een non creatief kind 4 uur zijn stinkende best doet op een surprise en dan even een gesprekje met de juf krijgt, terwijl een creatieve geest ws in 10 minuten wat af heeft.....Gelijk de laan uit sturen dat mens !!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Anoniem12:26 p.m.

  tja mag ik dan toch ook even zeggen dat ik het ook wel weer zielig vind voor het kind dat een wc krijgt als suprise?

  femke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Er komt ineens een herinnering naar boven die ik kennelijk verdrongen had en dat is dat ik altijd retedruk was met de suprises voor de kinderen die geen knutseltalent hebben en ik ze niet met een lullige suprise die nergens op leek naar school wilde sturen. Levert je dochter er wel wcpapier bij en waar verstopt ze het cadeau? Moet je daar naar graaien enzo?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Annemarie2:05 p.m.

  Wij zijn dus een moeder èn vader die helpen bj het maken hoor! (lees: het meeste uiteindelijk alleen doen) Omdat mijn jongens echt een hekel aan knutselen hebben, en de papa het handigst is en de mama de meeste ideeën ;) En dat werkt prìma! Gewoon al leuk om met zn allen bezig te zijn. Waarom zou je het niet doen?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Anoniem2:20 p.m.

  ah goed idee Madelief, graaien naar een kado.

  dus hop een vuilniszak in de wc, daarin een mengsel van ontbijtkoek met water en graaien maar, ieeeeewwww.

  :)
  femke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Pfff, wat een juf, zeg. Toch jammer dat het zo moet. Zou ze het nou werkelijk niet begrijpen? Nee, waarschijnlijk niet. Gelukkig is de moeder dan wel weer heel relaxed :D Dat maakt een hoop goed. En de wc ziet er cool uit, zover een wc er dan cool uit kan zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. haha, mijn handen jeukten ook altijd wanneer ik de surprises zag.
  gelukkig kwamen ze altijd thuis met nog grotere misbaksels.
  tegenwoordige ben ik het die meewarige blikken krijg:
  'leuk geprobeerd mam.'

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Anoniem3:06 p.m.

  Er is toch niets mis met het helpen van de surprise? En hij ziet er leuk uit, dankzij jouw w.c.bril!
  Wel raar om kinderen aan te spreken over hun surprise, vreemd hoor.
  Idee ( als dat al mag van school ), plak op het witte gedeelte van de bril, wat pepernoten, zijn dat de drolletjes. En die w.c.rol, is een goed idee van Madelief!
  Lijkt me leuk, een w.c.pot krijgen, ik vind dat heel orgineel!!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik vind het al heel wat dat er suprises gemaakt worden....het zou de eerste keer niet zijn dat er kinderen in een klas zitten die alleen maar een cadeautje krijgen zonder suprise! Dan nog maar niet te spreken over de juf als de suprise haar niet bevalt???? Jammer, en het feest is nog niet eens begonnen!

  Fijne dag verder hoor!
  Groetjes van Inge

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Zou voor de juf ook iets maken.Van ontbijtkoek en water!!!!Het kind heeft n prachtige wc gemaakt helemaal leuk met mama's wc bril er als extraatje bij.Niks mis met deze knutsel hoor!Fijne sinterklaas,Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hahaha, ik herken het, maar.... ik heb me er nooit mee bemoeid! Ik vond (en vind) dat überhaupt iedere inspanning laat zien dat je met iets bezig bent geweest! Bovendien.... tegenwoordig 'moeten' die kinderen soms wel 8 surprises maken! (school, voetbal, hockey, vrienden thuis, bij zichzelf thuis, etc...) ik zou van minder gek worden!!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hier heeft oudste haar twee surprises (een keer bij club, vanavond gehad trouwens, en een keer tijdens pakjesavond) helemaal zelf gemaakt. Ze zien er eerlijk gezegd niet uit en de gedichten rammelen, maar ik vind het geweldig dat ze ze helemaal zelf gemaakt heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. O,o, dilemma... helpen of niet helpen....

  Gelukkig wat 5 december betreft hier nog geen enkel probleem. Morgen komt er WEER een andere sint en ze geloven heilig.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Anoniem11:49 p.m.

  Het is een kinderlijk mooi toilet geworden!
  Vele mooie verhalen op je blog.
  En dank voor je comment op mijn schrijfsels

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik ben zo blij dat ik dat niet meer heb; dat geneuzel met surprises voor school.
  En echt? zou er met je gepraat gaan worden als het niet mooi genoeg zou zijn? Wat een onzin!

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een comment achterlaat! Bedankt!

Wil je op de hoogte blijven van alle comments? Vink dan eenvoudig het vakje aan met: Email follow-up comments!