Berichten van het Moederfront: Rugzakje aanvragen

19-01-2010

Rugzakje aanvragen

Onwillig betreed ik opnieuw de arena van rugzakjes en pgb's, en buig mij weer over formulieren met vragen als 'Speelt uw kind met zijn ontlasting?' en 'Speelt uw kind met zijn geslachtsdelen in het openbaar?'

Want nu we halverwege het schooljaar zijn, dient zich opnieuw het vraagstuk aan waar Jan zijn schoolcarrière zal vervolgen.

In naïever tijden stelde ik me bij een rugzakje zo'n olijke Bob de Bouwer rugzak voor. Maar nu weet ik dat Het Rugzakje staat voor een som geld, waarmee een school extra hulp voor een kind inkoopt. Die hulp kan in extreme gevallen wel oplopen tot één uur per week! Tevens biedt zo'n rugzakje toegang tot het speciaal onderwijs.

Het is dus zaak zo'n rugzakje te bemachtigen, en daarbij wordt overdrijving sterk aanbevolen. Als je kind een keer zenuwachtig knippert met zijn ogen, zeg dan gerust dat hij een ernstige zenuwtrek heeft. Viel hij een keer uit naar zijn jongere broertje? Scoor dan maximaal op de vraag 'Bedreigt uw kind vaak andere mensen?'

Aan het eind van deze lijst met gruwelijkheden volgt een geruststellend open vierkant, waarin je als ouder eventuele afwijkende gedragingen die nog niet genoemd zijn kunt neerpennen.

Persoonlijk vond ik de lijst erg volledig.

Het enige wat ik miste was de vraag: 'Schrikt u zich wild van deze lijst, en vindt u dat hij geheel niet van toepassing is op uw kind?'

15 opmerkingen:

 1. Dus zelfs een reeds gestelde diagnose is niet voldoende om automatisch in aanmerking te komen voor een rugzakje? Tsss.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. denk je nooit eens dingen als ehmmmm wellicht zou je zelf voor dat geld ook wel ehm wat hulp voor je zoon kunnen inkopen?(ipv school?)vooral als ik steeds door je blogs het idee krijg dat er vrij weinig(positiefs?) vanuit school komt?En dat je dan zelf eens kunt kiezen wat jij dnekt dat behulpzaam voor jouw kind zou kunnen zijn? Of ehmmm is dat nu juist weer helemaal NIET de bedoeling....ik zit zelf niet in de rugzakjesbisnis dus wellicht spreek ik wartaal.( maar een vriendin van mij is daar voor haar eigen gecompliceerde zoon wel mee bezig)
  gr sillie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Succes. Het zal wel weer lukken denk ik?
  Ik vond het een heel gedoe bij onze zoon. Moet je het opnieuw doen dan? Na hoeveel jaar?

  Groetjes: Aritha

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Anoniem6:39 p.m.

  Ik snap de inhoud en toon van je blog volledig -oudste heeft bij ons ruim twee jaar een rugzak-; hij en wij hebben wél baat bij zijn LGF: hij heeft een fantastische begeleider op school en ook de ambulant begeleider vanuit het REC ervaren we als super! Ze zijn er dus wel, de positieve ervaringen ;-)!

  De vragenlijst maakt echter wel dat je denkt: OMG, laat maar zitten!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Pffft, succes dan maar. Je zult het nodig hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nou lekker dan. Genoeg om je als ouder zelf ook maar direct een rugzakje te laten aanvragen denk ik?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. de vraag : heeft uw kind sexuele dwanggedachte en dan moet je de lijst invullen voor een vrolijke 5 jarige ......

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Tja, alleen de allerernstigste gevallen krijgen wat extra en dan is het nog maar de vraag wat de school daarmee doet. Als ouder zijnde mag je niet bepalen hoe en waaraan dat geld ten goede komt. School zou gerust kunnen kiezen voor extra speelmateriaal voor de helft - en dan de andere helft een stagiaire (die niets kost) die iets individueels met je kind doet. Het blijft een beetje een vage toestand - die rugzakjes. Wanneer je in aanmerking komt voor een PGB of PVB ben je als ouder zijnde (en dan natuurlijk ook als kind zijnde) veel beter af. Maarja, dat is nog ingewikkelder om aan te vragen -:)
  Succes ermee,
  Anneke.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Moest erg lachen om de reactie van Willy. LGF, REC, OMG.
  Maar ja, vragenlijsten.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Sillie: zo werkt een rugzakje niet. Om als ouder geld te krijgen moet je een pgb aanvragen, maar dat vind ik helemaal niet nodig. Zo ingewikkeld is Jan niet.

  Hij is blijkbaar vooral te gecompliceerd voor het moderne onderwijssysteem, dat sterk gericht is op zelfstandig werken, plannen en organiseren en Jezelf Laten Zien.

  Willy: goed om zo'n positief geluid te horen!

  Artitha: De aanvraag is vorig jaar afgewezen. Wat mij betreft terecht, maar de gevolgen waren ernstig. Door de afwijzing kon Jan niet naar het regulier onderwijs en niet naar het speciaal onderwijs, en kwam op een soort orthopedagogisch instituut terecht. Dit keer probeer ik het spel beter mee te spelen....

  En Mammalien: ik ben er van overtuigd dat ik voor een rugzak in aanmerking kom!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik voel helemaal met jullie mee! Ook wij zitten weer middenin de aanvraag van een herindicatie.
  Dat je zo moet overdrijven, dat vind ik inderdaad ook zo erg. Bovendien: je weet nooit hoe dat nog tegen je kan werken, later ooit nog eens.(misschien zie ik spoken, maar toch..)Maar je moet wel, anders vis je achter het net.
  Hoe dan ook, succes ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Heb ik "De" zorg gewerkt en herinner me spontaan waarom ik daar ook al weer mee opgehouden ben. Overdreven bureaucratisch getut waardoor de plank vaak totaal mis geslagen wordt (er komt al weer rook uit mijn oren)

  Succes Nicole; neem ze te pakken!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Anoniem3:37 p.m.

  Ik zou wel een beetje uitkijken met overdrijven.
  Zo'n dossier heeft de neiging je te achtervolgen, en er zijn momenten waarbij je die overdrijving dan misschien niet zo prettig vindt.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een comment achterlaat! Bedankt!

Wil je op de hoogte blijven van alle comments? Vink dan eenvoudig het vakje aan met: Email follow-up comments!