Moderne kinderboeken

20-01-2010 -
Met rode oortjes en gloeiende konen leest Teuntje (10) Francien Oomens boekenreeks 'Hoe overleef ik...'

Zo nu en dan moet ze even stoppen, want dan wordt het haar te veel. Dan komt ze me vertellen wat er nu weer gebeurd is. Dan is hoofdpersoon Rosa haar vriendje kwijt geraakt/heeft een hartaanval gekregen door verkeerde drugs/is verstoten door haar familie etcetera.

Maartje kijkt het neerbuigend aan. Zij heeft Carry Slee's boeken al achter de kiezen, en weet alles over incest/loverboys/zelfmoord/anorexia/boulimia/ecstasy/ongewenste zwangerschappen/verkrachtingen en liegen en bedriegen in het algemeen. Om Francien Oomen moet ze glimlachen en Carry Slee vindt ze afgezaagd.

Liever leest Maartje de trieste liefdesgeschiedenis van de getormenteerde vampier Edward McCullen, en zijn grote liefde, chagerijnige Bella. Samen vormen zij een moderne Romeo en Julia.
'Dat is tenminste origineel,' aldus Maartje.
Ik juich haar voorkeur van harte toe, want Edward en Bella mogen geen sex hebben voor het huwelijk, en dus vallen incest, verkrachtingen, abortus, enge geslachtsziekten als druipers, en ongewenste zwangerschappen spontaan af als topics.

Wat rest zijn smeulende blikken. En de gedachte aan Edward brengt Maartje in extase zonder enige ecstacy.

Maar diep in mijn hart vraag ik me af, wat er gebeurd is met genres als De Vijf en De Dolle Tweeling.

Het gevaarlijkste wat die deden was sardientjes eten in de nacht.

26 opmerkingen

  1. Ja, af en toe klapper ik ook met mijn oren als ik oudste verhalen hoor vertellen over de boeken die ze leest.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, je snapt het soms niet hè waar ze onze kinderen tegenwoordig mee zoet houden in die boeken. Het ergste was nog dat onze dochter 2 jaar op een school heeft gezeten waar ze deze dingen iedere dag tegenkwam.
    En dat boek van de Tweeling: die heb ik! (riep ze blij..)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Anoniem4:41 p.m.

    Ik las alle boeken van de dolle tweeling! Yeah! Dat was leuk.

    Ja, soms is het best griezelig wat ze allemaal lezen, of nog erger mee te maken krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Anoniem4:51 p.m.

    Ik heb ze verslonden, de vijf en Patty. Ik wenste vurig ook op een kostschool geplaatst te worden. Helaas vonden me ouders het fijner dat ik thuis bleef.
    Ik beheer een schoolbibliotheek en kan je vermelden dat we wel de Vijf en de Olijke tweelinghebben, maar geen Twilightsaga. Ook hebben we niet alle boeken van Carry Slee. Puur vanwege de heftige onderwerpen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hmm ik las op 12 jarige leeftijd al de boeken van Stephen King, nee ik las niet ik verslond ze. Waren mijn ouders ook niet echt blij mee geloof ik :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Jaaaaa, de dolle tweeling!!! heb vroeger errug mn best gedaan om naar kostschool gestuurd te worden maar helaas; nie gelukt. Damn

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Karien5:37 p.m.

    Ja, de dolle tweeling! Geweldig.

    Mijn vriendin mocht naar kostschool, en ik bijna ook (ben expatkindje). Wat was ik teleurgesteld toen het niet doorging...

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mijn oudste (13) verslond ze ook: Carry Slee en Francine Oomen. Nu haar 9-jarige zusje ze wil lenen en lezen, roept oudste: nee, dat is veel te eng en te gevaarlijk en er gebeuren allemaal dingen die je niet wilt weten...
    Ik was meer van kleine huis op de prairie en sissi

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Lena lijstje is hier favoriet en de boeken over die gekke meester. Meester Jaap?

    Ik las vroeger de pockets van de vijf. Maar de kids kijken liever de filmeditie ervan.
    En witte ravenpockets, kennen jullie die? (van vroeger)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Já, de dolle tweeling. En Pitty en natuurlijk ook de vijf. Gewéldig vond ik ze. Maar ik geloof niet dat ik ze aan dochter hoef te geven. Nah, ik probeer het gewoon :-).

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Anoniem7:28 p.m.

    Ooooh, wat een sentiment! Die boeken heb ik ook allemaal.
    En ...
    ze zijn ook nog es ooit gelezen door mijn oudste die een heuse boekenwurm is (de rest waagt zich inderdaad liever aan Carry Slee)!

    Groetjes Sas

    BeantwoordenVerwijderen
  12. O ja, Enid Blyton!! :))))

    En ik las als twaalf-jarige ook boeken voor volwassenen, maar geen boeken voor 12-jarigen met de inhoud voor (eigenlijk) volwassenen. Dat zijn toch echt ander soort boeken, denk ik. Gelukkig hebben we die hier (nog) niet in huis.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ach, geef toe dat jij NA de dolle tweeling ook aan de Yes en de Viva bent begonnen (om alles te weten over .. nouja, vul maar in...)?? Toch?

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik zag de foto in je log en mijn hart maakte een sprongetje: ik heb ze letterlijk kapot gelezen die boeken. Olijke tweeling, dolle tweeling....oh VERSLINDEN die hap.

    De rest van je log wil ik nog niet weten. Dat komt over een poosje pas en ook dan ga ik blind in de ontkenning.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Alles gelezen van de dolle tweeling en Pitty, maar toen was ik wel een jaar of 10. Ik weet dat ik toen ik een jaar of 13 was met een stel vriendinnen een levendige ruil in bouquet-reeks boeken had. Ook niet echt literatuur. De onderwerpen van de boeken van Carry Slee zijn dan wel heftig, maar het doet ze wel nadenken.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Oh wat leuk, hier is Farah (11)ook begonnen aan haar eerste boek van hoe overleef ik ........ Het heeft lang geduurd maar eindelijk begint ze te lezen. Sahar (10) leest op dit moment Geronimo Stilton en ik las ook de boeken van Enid Blyton !
    Groet Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  17. 'De vijf' en 'De dolle tweeling', ik verslond ze, lang geleden, dat is ermee gebeurd.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. heerlijk vond ik die olijke tweeling of peggy gaat naar kostschool, ook ik droomde van een kostschool maar moest "helaas"thuis blijven. Als ik soms de boeken van de dames hier zie en de daaruit volgende vragen dan mis ik ze wel, die dolle meiden van vroeger, en helemaal niet te vergeten de jopopinokoukicio-club die hun haren lieten schuieren :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  19. henriette1:30 a.m.

    olijke tweeling heb ik ook wel gelezen, de dolle veel minder. Nog jaren heb ik moeten horen dat ik toen ik 12 was Anna Karenina heb gelezen in de zomer. Tja , alle boeken waren uit tijdens vacantie en ik moest toch wat. Daarna ook wel Angelique gelezen. Mijn dochters lezen iss ook van die heftige meidenboeken van nu ( zijn 12 en 14)

    BeantwoordenVerwijderen
  20. De dolle tweeling; dat was mijn favoriete reeks! Misschien moet ik blij zijn dat mijn zonen niet van lezen houden:-)

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Ooooo, hier ben ik dus echt nog niet klaar voor.
    Want ik lees zelf zo graag moderne kinderboeken. En kan me nog niet voorstellen dat Kobus die mag lezen voordat ze 18 is. Maar ach, dat is natuurlijk een ilusie.
    Dus ik steek nog even mijn kop in het zand.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Nicole (en andere moeders van tieners), ik weet nog een paar mooie boeken voor (jonge) tieners die niet zo zoet zijn als de Olijke Tweeling, maar ook zeker niet zo immoreel en gewelddadig als de boeken van tegenwoordig. Ze zijn van uitgeverij Lemniscaat en er staat een soort 8-je op de rug van de boeken. Allerlei verschillende schrijvers (o.a. Scandinavische hebben een boek in die serie geschreven. Als je interesse hebt, zoek ik de titels op, ik heb ze op zolder voor als mijn kroost vol hormonen schiet :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Nieuwe generatie heet dat... ;-) En wij? Ja, wij zijn van die tweeling generatie... Dolle tweeling, olijke tweeling... Voor die tijd ook erg spannend!!

    BeantwoordenVerwijderen
  24. jaaa, de dolle tweeling, ik heb dat zelfde boekje ( en de anderen uit de reeks) ook gelezen.
    ot: ik kan eindelijk weer reageren, het blijft tobben met de ver.code

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Ik was fan van de olijke tweeling. Mijn zoon van elf leest wel hele ingewikkelde verhalen met complottheorieën - gelukkig niet teveel sex en drugs. Wel veel spionages en dubbele agenda's.
    Wellicht vast op een wachtlijst zetten voor een therapietje over een aantal jaren... wanneer hij zijn achterdocht niet meer aankan... hahaha

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Pitty, De Dolle Tweeling. De vijf...en áltijd kwam er eten in voor...hele vrachten! En boeven en eh, kostschool toch? Ikbán die andere boeken strks gewoon! Pas heel dictatoriaal censuur toe. Bah, Enid Blyton in ere herstellen! Dat wordt mijn doel!

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een comment achterlaat! Bedankt!

Wil je op de hoogte blijven van alle comments? Vink dan eenvoudig het vakje aan met: Email follow-up comments!

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.