Berichten van het Moederfront: Wie wat bewaart, die heeft zooi

15-02-2010

Wie wat bewaart, die heeft zooi

Floris' onverwachte vakantie tijdens de Voorjaarsvakantie leek mij een mooie gelegenheid voor hem om eens even flink op te ruimen. Achter de woonkamer hebben wij namelijk een ruimte die wij Het Hok noemen.

In Het Hok prijkt een grote diepvries waarin het varken van neef Henk verblijft. Tot zover niks aan de hand, maar in Het Hok staan ook twee uitpuilende stellingkasten met dozen vol spullen-die-je-misschien-ooit-nodig-kunt-hebben.

En die dozen zijn gevuld met allerlei spullen waarvan Floris geen afstand wil doen. En naast die kasten staan nog meer spullen die Floris wil houden. Het Hok kun je dan ook alleen betreden met een pikhouweel, een helm en een heel goede levensverzekering.

Maar ik heb visioenen van de zee aan ruimte als die stomme dozen met zijn spullen weg zouden zijn. En dus opperde ik nonchalant: 'Zeg, misschien is het wel een goed idee als je je spullen uit Het Hok haalt deze vakantie.' Onmiddellijk betrok Floris gezicht, dus ik voegde er snel op kruiperige toon aan toe: 'Als het je kan behagen natuurlijk, uwe doorluchtigheid.'
'Ik zal wel zien,' mompelde Floris, wat zoveel betekent als: 'Als de kinderen niet meer om de haverklap vrij hebben van school, vanwege studiedagen, calamiteitenverloven of simpelweg omdat ze 'te veel les hebben gehad.'

Dit soort zaken moet je diplomatiek aanpakken, dus trok ik mij elegant terug, in de hoop dat mijn suggestie zou ontkiemen in Floris' brein. Maar na een uurtje werd ik ongeduldig, en besloot het ontkiemen een beetje te helpen.
'En, heb je er al over nagedacht of je je spullen gaat opruimen?'
Een geërgerd 'Hmpf' was het antwoord.
'Ik zou het wel héél fijn vinden!' benadrukte ik.
'Ik zal wel eens zien,' kwam hetzelfde antwoord.

Toen had ik mij opnieuw elegant moeten terug trekken, maar vijftien jaar huwelijk hebben mij weinig geleerd, en dus begon ik aan te dringen.
'En wanneer weet je het dan?'
'Ik zal wel zien.'
'Over een kwartiertje? Dan kom ik over een kwartiertje vragen of je het doet? Ja? Ja? Ja?! Tot over een kwartiertje dan!'

Tien minuten later:

'En, weet je het al?!'
'Zeur toch niet zo, ik zal wel zien.'
'Zal ik het anders doen?! Ik doe het graag!'
'Nee, als je dat maar laat! Ik doe het zelf wel.'
Nu rook ik de overwinning, en met nauw verholen triomf riep ik: 'Oh fijn! Wanneer dan?'
'Ik zal wel zien.'

Feitelijk heb je voor het huwelijk ook een pikhouweel, helm en een goede levensverzekering nodig.

33 opmerkingen:

 1. Grmbl woest word ik er altijd van van dat uitstel gedrag ;-) En hier hebben ze volgende week pas vakantie...nog 1 weekje bikkelen en dan heerlijk relaxen :-D

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Anoniem6:53 p.m.

  Herkenbaar!!!!
  Marjan

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij hebben zo'n garage. Ik weiger er nog binnen te stappen. Grrr ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier ook dozen vol troep waar we misschien in 2016 nog eens iets kunnen gebruiken. Weg ermee !

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb een vader die zo is haha. Dit herken ik bij mijn eigen vent dus niet...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. tja gewoon een afspraak voor over een week maken met het grofvuil, zeggen dat ie alles moet uitzoeken en anders zet je alle dozen er zonder pardon bij.
  manlief had hier al 2 jaar spullen in de schuur om op marktplaats te zetten, na 3 keer vragen wanneer het ging gebeuren heb ik de kringloopwinkel gebeld.
  gemeen he?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oh zeg, da's ook wat, een man die niet aan te sporen is tot ook maar enige actie en opruimbereidheid. Helaas, of gelukkig, heb ik een vent die altijd álles aan het opruimen is, soms tot grote ergenis van mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. En is het inmiddels gebeurd?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. haha heel herkenbaar :-) tijdens de laatste verhuizing heb ik zijn domein opgeruimd omdat hij het te druk had....volle vuilniszakken verdwenen dichtgetapt met duktape..in de nacht met de auto van de schoonzoon :-))))en hij mist niets!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Anoniem8:46 p.m.

  een aantal maanden geleden kreeg ik de geest en heb ik geruimd wat in 8 jaar opsparen mijn schuld was. het kostte me 3 dagen.

  hij was onder de indruk en ik wees streng naar zijn deel: en rap wat.....

  en het ligt er nu nog steeds...

  je titel is briljant! die ga ik onthouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. O, wat herkenbaar allemaal! En zeker ook overal stapeltjes...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Haha. Ons "hok" wordt door man liefdevol onze "studeerkamer" genoemd. Vroeger waar zijn bureau stond, maar een kind of wat verder moest die van mij er ook bij. Plus ene paar hele grote verzamelingen, veel lege dozen, losse horloge wijzertjes en wat het is dat mannen zoal nuttig vinden om te bewaren.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. ik ben hier de verzamelaar van dienst, maar ik doe er ook effectief iets mee (en indien niet: heb ik geen moeite om iets weg te doen)

  Toen ik aan het kramen was van de jongste heeft mijn man, samen met zijn ma, onze kasten uitgekuist en echt hééééél veel spullen naar het containerpark gedaan. Plaats hadden we toen ineens wel, maar geen vazen meer onder andere (hij was toch niet van plan me bloemen te kopen ;-))

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hier heeft mijn mannetje ook een eehm ja rommelzoldertje...
  Ik kom er dus NOOIT, wat een bende is het daar dat weet ik wel...ben er ooit eens geweest. Maar goed als je vraagt of ie het opruimt krijg je hetzelfde resultaat als wat jij hier schrijft: '' Hmm ja ik zie wel...."
  Ze zijn toch allemaal hetzelfde he ;-)!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. ooooooooooooowwwwwwwwwww, wat herkenbaar! En waag het niet om stiekem wat weg te mikken! Ik weet er alles van. Het huis is vol! Maar er mag niets weg. Zucht.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. hmm wij zijn hier met zn allen ziekelijk behpt van het je weet maar nooit of je het kunt gebruiken zooi... snik
  het word nooit wat tenzij we de troef in huis halen...mijn moeder, die smijt alles hup huphup en moet je haar vastbinden op het juiste moment anders stopt ze nooit meer....

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Gewoon zelf doen en weggooien die zooi doet iet het voortaan meteen ! of alles in de woonkamer flikkeren in zijn stoel

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Anoniem8:31 a.m.

  Je weet maar nooit waar je het heel misschien wellicht waarschijnlijk ooit eens voor zou kunnen gebruiken ;-)! Bijna vier jaar terug verhuisden we naar het platteland en sindsdien heeft lief een dubbele garage als 'hok'. Hoe kun je dan nog ruimte tekort komen?!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Annemarie8:37 a.m.

  Mijn man krijg de kans niet voor zoveel rommel. Dat heb ik dan allàng weer opgeruimd ;) Gelukkig kan die er zelf ook slecht tegen.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Anoniem9:05 a.m.

  Ik ben gestopt met vragen...ik DOE het gewoon, heerlijk om te doen. Wat verkoopbaar is zet ik op Marktplaats ( en op Koninginnedag zit ik samen met mijn dochter spulletjes te verkopen ), en de rest verdwijnt naar de kringloopwinkel of prullebak.
  Niets vind ik zo heerlijk dan een 'leeg huis'. En weet je...mijn man weet niet eens dat het weg is, hij deed er nooit iets mee.
  Stop met vragen Nicole, want hij doet het toch niet, doe het gewoon lekker zelf of samen met je kinderen! :-) En als beloning krijgen ze wat lekker of een euro of een gehuurde film met popcorn ( ik zeg maat iets ).

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Anoniem9:07 a.m.

  lekker=lekkers
  maat=maar

  Oeps....

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wij hebben zo'n schuur...en ettelijke laden...regelmatig ga ik er langs met de vuilniszak(ken)....en schuif er alles in wat me in de weg ligt....en idd...het wordt niet gemist!

  Heerlijk..opgeruimd staat netjes...maar het is maar zo kort, want dan ligt er weer een nieuwe verzameling prut....

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Kwestie van 'kom schat, ik ga je even helpen'. En dan zelf alvast beginnen. Moet jij eens kijken hoe snel hij ook in Het Hok is om je te controleren ;-).

  Hier zo'n rommelkamer op zolder. Met allemaal zooi die op Marktplaats moet/weggegooid kan worden. De foto's voor MP zijn gemaakt, alleen dat plaatsen nog...

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Gewoon heel vaak verhuizen is de oplossing. Wij staan nu op 3 keer in 3 jaar. En weinig zooi dat we hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Maar soms ben ik zo verschrikkelijk blij als ik het bewaarde weer erg goed kan gebruiken bij het één of het ander...
  Verder denk ik altijd dat mijn zooi goed is georganiseerd en de zooi van de ander een zooitje is...
  Of hebben meer mensen dat???

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Arme, arme, arme Floris..

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Haha.

  Ik heb hier net een man die teveel opruimt en ik daardoor al heel wat spullen en de kinderen ook gewoon kwijt zijn! En daar krijg ik nou ook net de kriebels van. Als ik dan een halve dag zoek achter iets (want ik héb dat toch!)blijkt het naar het containerpark.

  Veel sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. lol, ik wacht gewoon tot ie uit werken gaat en ruim het op voor 'm. En als hij durft klagen over verdwenen items zeg ik 'm dat hij z'n spullen dan maar zelf weg moet leggen. Hij ruimt nu toch al nét iets meer op dan 5 jaar geleden...

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Wat herkenbaar, maar dan alleen bij mijn kinderen. Heb afgelopen zaterdag Joost de opdracht gegeven om de zwijnen uit zijn hok te zetten....hij is er nog steeds mee bezig....en mijn handen jeuken zo...raar is dat!! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Ik heb ook zón vent. Ben er klaar mee. Als ik denk 'hij gaat het toch niet missen' en het is voorzien van een dikke maar dan ook dikke laag stof dan gooi ik het stiekem in de kliko. Net voor dat ze hem komen legen. Maar ik vraag nooit meer maar dan ook nooit meer of hij het zelf wil opruimen.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Arme, arme, arme mannen van Nederland.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Ik pleur alles in zijn garage dat lijkt op gereedschap. Daar kun je de deur nauwelijks nog van open krijgen.
  Maaarrrr: hij heeft onlangs vier dozen met verzamelde bierglazen weggegeven. Hij heeft 8 jaar geprobeerd ze in de vitrinekast te krijgen.... Helaas!
  Maar hij heeft wel alles wat je zoal met klussen zou kunnen gebruiken. Zijn vader en opa gooiden ook niks weg. It's running in the family!

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een comment achterlaat! Bedankt!

Wil je op de hoogte blijven van alle comments? Vink dan eenvoudig het vakje aan met: Email follow-up comments!