Berichten van het Moederfront: Het Woord

16-07-2010

Het Woord

Om ze te doordringen van hun culturele erfgoed, en mijn ongeduld over hun langzame eettempo in te tomen, lees ik de kinderen dagelijks voor uit het woord van God. Menige kinderbijbel heb ik er al door heen gejast, want ik lees bijna nog sneller dan ik eet.

Momenteel worstelen we ons door Karel Eykmans 'Woord voor Woord', voor drie euro gekocht bij de Kringloop. Met argusogen houd ik in de gaten of ze wel opletten, want ik zit natuurlijk niet voor mijn lol voor te lezen! Dus eindig ik menige zin met een plotselinge vraag, of roep ijdel hun naam aan, om te testen of ze nog wel opletten.

Om één en ander in modern perspectief te plaatsen trek ik graag parallellen met hun dagelijkse besognes. Vandaag meende ik dat het verhaal relevant was voor Maartje en Jan die nog wel eens kampen met losse handjes. Dus toen ik las: 'Maar God merkte dat er steeds meer mensen waren die sterk wilden zijn door anderen te slaan,' voegde ik er op betekenisvolle toon aan toe: 'Jahaa, Maartje en Jan!'

'Hmpf!' reageerden ze zwaar beledigd, maar dat kon mij niet deren, en zelfingenomen over mijn pedagogisch vernuft las ik verder: 'Er waren ook steeds meer mensen die rijk wilden zijn door anderen arm te maken.'

Maar voor ik zelfs maar naar lucht kon happen, om Piet van dieverij te beschuldigen, riep Jan: 'Jahaa, mama!' en keek met een blik vol stil verwijt naar hun rij zilveren spaarpotjes, waaruit ik in geval van hoge nood, wel eens een lening doe.

Over oplettendheid had ik vandaag dus niet te klagen.

6 opmerkingen:

 1. Het zijn in ieder geval snelle leerlingen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wie kaatst enzo. ;-)
  Nooit vergeten dat ze jouw genen hebben, wat jij kan, kunnen zij nog sneller! :-(

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Haha ;-)
  En het is mel wallis de vries die deze boeken schrijft, waarover ik blogde ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. tja wat een wijsheden, daar in die bijbel...
  Mijn opa las ook altijd voor uit de bijbel en bij moeilijk uitsprekende woorden zei hij "moeilijk woord" en las gewoon door..
  eerst hadden wij dat niet zo door, totdat ik eens opmerkte waarom dat moeilijk woord steeds voorbij kwam..
  Lachen natuurlijk, en een leuke herinnering...
  succes met verder lezen en toevoegen van nieuwe wijsheden..
  cobi

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik lees ook voor uit een kinderbijbel, maar het is telkens een gezoek om een mooie te vinden, die aansluit bij deze tijd. Kids hebben rake opmerkingen.

  Door af en toe iets geks te zeggen kijk ik of ze het snappen of mee luisteren. En ja...dan krijgen ze de slappe lach.
  Bijvoorbeeld: 'Abaham stapte op zijn brommer en reed naar de put...' Als ze dan niet reageren weet ik dat ze er niet bij zijn.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een comment achterlaat! Bedankt!

Wil je op de hoogte blijven van alle comments? Vink dan eenvoudig het vakje aan met: Email follow-up comments!