Berichten van het Moederfront: Citotoets

01-02-2011

Citotoets

Vandaag begint de Cito-toets. Die stelt helemaal níéts voor, dus je hoeft je er helemáál niet druk om te maken. Echt niet. Dat doet mama ook niet. Het is maar een formaliteit! Heus waar. De mensen van het Cito moeten toch ook wat te doen hebben? Nou dan!

Maar om je op je gemak te voelen, mag je meenemen naar school wat je maar wilt. Eten en drinken, een mascotte, een broek die lekker zit, een kussentje voor op je stoel. Het is net een schoolreisje! En vanmiddag hoeven jullie natuurlijk niet te werken op school. Gaan jullie lekker een filmpje kijken of relaxen. En daarna gezellig een polonaise lopen door de hele school.

En naast je citotoets leg je een wit A4-tje en schrijft daarop álles wat je niet zo lekker zit. Bijvoorbeeld dat papa vanochtend zo vervelend deed tegen mama! Of dat mama gisteren weer zo vies gekookt had. Schrijf het maar lekker op, want uit onderzoek is gebleken dat kinderen die hun zorgen opschrijven 4% hoger scoren!

Niet dat de score er toe doet natuurlijk.
Welnee.

14 opmerkingen:

 1. Yep, helemaal mee eens.

  Hoe leggen we zoveel mogelijk druk op een kind?

  Zo dus.

  Zucht.

  Hele diepe.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Anoniem10:20 a.m.

  ooo, hier ook CITO de komende 3 dagen. Eens kijken hoe hij er door heen rolt...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn oudste dochter doet vandaag ook de cito, en ze maakt zich nergens druk om !
  Groet Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jaaaaa, de cito, de cito, hier ook een slachtoffertje. Met een brede grijns op zijn mikkes en een rol mentos in zijn zak. Het wordt een feestweek!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Manlief wérkt bij Cito...jawel. En gelukkig doet Cito nog véél en véél meer dan alleen die toets maken. ;-)
  En echt, ze rollen er wel door heen. Zo scoorde onze oudste 'heel onverwacht' (voor de leerkracht ja) veel hoger dan ze dachten dat ie kon... Daardoor heeft ie wel de HAVO gedaan en zit nu op het HBO. Dus het heeft echt ook voordelen hoor, die toets.
  Andere kant van de toets: dochterlief heeft hem niet gedaan omdat ze waarschijnlijk totaal zou uitvallen op rekenen en haar score niet te meten zou zijn....met alle ellende en gevolgen van dien waar ze op de mid.school doorheen moest..

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bij ons op school was de cito vorige week al. Het is een mix van cito en nio. Onze 2e is volgend jaar aan de beurt. Omdat de klassen zo klein zijn eten ze elke dag gebak. Dat wordt dan door een leerling meegenomen( zelf gebakken).

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dacht dat dit nog ver van mijn bed was tot ik er vorig jaar achterkwam dat kleuters ook al cito krijgen. Dat is op zich niet zo erg maar ik leerde ook dat doordat zoonlief in groep 1 twee keer A scoorde de verwachting dan is dat dat zich doorzet tm groep 8 en hij DUS een VWO leerling wordt in de toekomst, over....7 jaar.
  Hoe bedoel je hoge verwachtingen scheppen en druk neerleggen.
  Hoeveel waarde wordt er voor het schooladvies gehecht aan zo'n toets? Ik ga er nog steeds vanuit dat de leerkracht het zwaarstwegende oordeel heeft, of is dat erg naïef?
  Pfffff en mijn zoon is pas 5. Dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Anoniem12:46 p.m.

  AAAAHHH, die vervloekte Cito! Is idd. totáál niet belangrijk bladiebla, maar hoor erover op radio, lees het in de krant en hier dus.

  Ik heb een bloedhekel aan de Cito en het hele gebeuren er omheen. Hier mogen de kinderen een grote pot snoep meenemen om op hun tafel te zetten (en zich ongans te vreten natuurlijk). Pff, waar gaat dit over?

  Cito voor kleuters is de waanzin ten top. Kinderen van 4 en 5 jaar die al aan hun eerste toets zitten. Nee hoor, ook hierin zijn we doorgeschoten.

  Maarre, een fijne dag verder. Ik zit me hier ook helemaal niet op te vreten hoor.

  Groetjes, Pleuntje

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Volgens mij is de cito toets stiekum gewoon bedoeld als eerste kennismaking met zinloze stress.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oja, inderdaad, in groep 2 en groep4 doen ze bij ons ook aan cito, volgens de directie dan. De kinderen hebben geen idee, neem hoor, hebben zij niet gedaan. Gelukkig maar. Nu is het alleen moeder die vol spanning de resultaten afwacht. Volkomen onbelangrijke resultaten, want eigenlijk weet ik toch wel wat ze kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Anoniem7:38 p.m.

  mijn kleuters mochten vandaag ook uit een boekje werken. De een met groep 1 en de ander met groep 2. Ze vonden het hartstikke leuk
  groetjes Liesbeth

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Het wordt wel enorm opgeklopt allemaal vind ik. We proberen er zo min mogelijk 'praat over te maken' hier in huis, maar worden er continu mee geconfronteerd.
  Ach, oudste vond het vandaag wel meevallen allemaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik heb nog even, maar heb wel het idee dat er tegenwoordig veel meer drukte om wordt gemaakt. Kan me niet herinneren dat dat in mijn tijd al zo was. Nou is dat ook wel errug lang geleden hoor :)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Gelukkig hebben onze kids steeds op scholen gezeten waar ze niet meededen aan de cito toets.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een comment achterlaat! Bedankt!

Wil je op de hoogte blijven van alle comments? Vink dan eenvoudig het vakje aan met: Email follow-up comments!