Thuisblijfmoeders zijn geen wandelende vrijwilligersschijven, waar iedereen naar believen op kan schieten!

02-02-2011 -

Woordeloze Woensdag

32 opmerkingen

 1. Incidenteel wil ik wel helpen, mits er geen vergadering bij hoort!! En dan vooral iets dat zoonlief ziet ;)
  Poetsen doe ik niet meer sinds ik weet dat de stichting van onze school 3 mln in kas heeft!! Dat ze er maar iemand eerlijk voor betalen die het goed kan gebruiken!! Dat weet ik dankzij een link op jouw blog :)

  Maar met vijf kinderen deed ik het ook niet. Ik snap je punt. Ik zou het gewoon naast me neer leggen als ik jou was. Ik voelde me dan niet geroepen door een algemeen briefje. Of spreken ze je persoonlijk aan ook nog?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo voel ik me af en toe ook!
  Word regelmatig aangesproken op schoolplein door juf.
  Natuurlijk wel leuk maar soms...

  Gr,
  NZ

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik help ook af en toe maar gelukkig (!) vinden de meeste dingen plaats tijdens mijn werkdagen en no way dat ik er vrij voor ga nemen. Ben zes jaar penningmeester van de ouderraad geweest, dus heb al best een aardige bijdrage geleverd vind ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Aan mij persoonlijk is nog nooit iets gevraagd op school van mijn zoon. Eigenlijk word dat dan in het algemeen gevraagd.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb eens een zin gelezen "do not give away to others, what you first not have given away at home" Daar zit zoveel waarheid in en brengt mij ook rust!
  Hij staat op mijn PC als reminder..

  BeantwoordenVerwijderen
 6. bij ons op school is het heel veel helpen, help dit help dat, laatst werd gevraagd om te helpen met breien...tja...kan niet breien!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Lijkt me best lastig, ik heb vroeger op school alleen meegeholpen met dingen die ik ook leuk vond om te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik werk 4 dagen in de week en voel me niet geroepen ook nog eens op school te helpen. Want dan zou ik er idd vrij voor moeten nemen en das niet de bedoeling.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Sprak toevallig gisteren nog de juf. Handarbeid is op di. middag, dan werk je he. Ja (pfieuw). O nou misschien dat ik het eens verzet naar een vrijdag, dan ben je vrij toch, kun je ook eens helpen, zo leuk. Uuuhhh ja (aaarrrgh)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mariska11:06 a.m.

  Nicole, als je iets mider lang achter die computer zit, houd je zeeën van tijd over! Tijd die je kunt gebruiken om iets voor de school van je kinderen te doen, in plaats van berichten te tikken over de onderbroeken die je draagt (O.M.G. Nicole, get a life!) en op Ebay te surfen om de zoveelste laarzen te bekijken: Kom uit je huis en maak jezelf nuttig voor andere mensen buiten je gezin!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Geloof dat er iemand ongesteld is.
  Mariska?

  Ik ben zelf zo'n irritante hulp en overblijfmoeder en ben er trots op :)
  Maar kan me heel goed voorstellen dat je genoeg zorgt als je 5 kinderen hebt en dan thuis genoeg te doen hebt.

  Hoop ergens nog dat de reactie sarcastisch bedoeld was maar mis een ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Anoniem12:04 p.m.

  Een beetje irritant vrouw-eigen trekje, dat dames elkaar altijd weer weten te vertellen wat ze moeten doen en hoe ze moeten leven. Gek, dat ik dat nou nooit bij mannen zie.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik wil best wel eens helpen op school, vind ik altijd wel leuk. Maar 't moet niet te gek worden he :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Anoniem3:17 p.m.

  Jos, wat zou jij doen (-: ???

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik vind het een prachtig plaatje! Deze Thuisblijfmoeder is al keihard aan het werk!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Anoniem4:42 p.m.

  Mariska,

  wat een laffe persoonlijke aanval! En hoeveel tijd zit jij wel niet achter de computer Nicole's blogs te lezen. Je weet blijkbaar nogal veel van haar leven!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik kom gewoon niet meer uit mijn autootje...maar zelfs daar wordt je op aangekeken. Groetjes, Margot

  BeantwoordenVerwijderen
 18. oh jee ik kom niet meer op school probleem opgelost !

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Anoniem8:41 p.m.

  Verschil met NL, toen in NL werd er vaak gevraagd om te helpen bij vanalles. Nu in B nooit, voor zover ik weet is er alleen ouderhulp nodig bij de verkeersdag 1x per jaar ( enkele ouders zijn dan nodig)
  Henriette

  BeantwoordenVerwijderen
 20. ladies - ik schrik een beetje van hoe onaardig hier gedaan wordt. ieder zijn ding? persoonlijk vind ik dat deze blog een bijzonder goed doel dient nl heel veel dames met de nodige regelmaat lekker laten lachen, aanzetten tot reflectie, voorzien van gouden tips, nah, en de schrijfster vindt dat de school bepaalde dingen niet handig aanpakt. big deal. laat elkaar met rust? wat voor inzichten heb je nou helemaal als bloglezer. er is wel wat beters om je druk over te maken in de wereld. vrede zij met u allen en de school xxx en :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik ben zo'n vermaledijde werkende moeder (grapje!) en ik doe mijn best om af en toe te helpen op school als het 's avonds is. Ook wel gezellig, bijvoorbeeld Sinterklaaskadootjes inpakken. Ben héél blij dat er moeders zijn die twee dagen in de week mijn kinderen helpen met hun tussen-de-middag boterhammetjes. Wat mij betreft zou daar ook wel eens iets tegenover mogen staan, zou ik best aan willen bijdragen ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ow, dat was overigens géén sneer naar moeders van vijf die er niet aan toekomen om te pas en te onpas bij te springen, hoor...

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Anoniem11:56 a.m.

  Weet je wat ik altijd lastig vind, iemand moet toch helpen, of niet? Hoe los je dat nou op? Iedereen heeft tijd te weinig zeker mensen met kinderen of het er nou 1 of 10 zijn en of je nou een baan hebt buitenshuis of niet. Ben benieuwd hoe ze dat dan in België aanpakken (zie reactie Henriette), doen ze minder dingen met de kinderen of is het schoolgeld of de belasting dan hoger? Die anonieme dame reageert een beetje onaardig maar ergens zit er iets in. Het is voor iedereen een kwestie van priotitering. Je bepaalt natuurlijk wel zelf wat belangrijk is. Echter dat vrijwilligerswerk blijft liggen en ik denk dat we het toch onderling moeten verdelen. Vergeet hierbij vooral de vaders niet :)

  djoeke

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Op de school waar ik mijn zoontje ingeschreven heb, werd bij het eerste gesprekje al duidelijk gemaakt dat er meer dan gemiddelde ouderparticipatie verwacht wordt van alle ouders. Daarbij werd ook genoemd welke taken er te verdelen zijn. Wil je dit niet, kies je een andere school waar dit niet, of minder van je verwacht wordt.. Maar, dit staat dus verder helemaal los van het beroep van de ouders! Zelf vinden wij het juist prettig om actief betrokken te worden bij de school, zijn nu actief op de peuterspeelzaal, daarom kiezen wij voor een school die de ouders actief betrekt ;) Kun je zelf helpen de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren en natuurlijk meteen een oogje in het zeil houden :)

  Groetjes,
  Pauline
  thuismetkinderen.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 25. De titel van deze cartoon en de cartoon zelf roepen veel reacties op.

  Voor de duidelijkheid: ik vind ouderparticipatie prima, en ouders die op school helpen fantastisch. Helpen waar dat nodig is, vind ik een prachtige deugd.

  Wat ik met de cartoon wilde aangeven is dat Thuisblijfmoeders ook wérken. Er wordt nogal eens gesuggereerd dat Thuisblijfmoeders toch niks te doen hebben, en dús wel op school kunnen helpen.

  Maar de meesten van hen zijn wel degelijk aan het werk.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Ik heb geen tijd voor ouderparticipatie. Ik moet mijn kinderen de tafels van vermenigvuldiging nog leren.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Toch ook nog maar even een duit in het zakje. Kleuterschool? Nooit gehad,lagere school, grote lokalen en twee klassen in één lokaal. Tussen de middag overblijven. Thuis met thuistaal opgevoed. En gek hé? Ik kan fatsoenlijk Nederlands spreken, redelijk foutloos schrijven en goed rekenen.
  Zelfs handwerken heb ik geleerd, en aardrijkskunde, geschiedenis enz. enz. En nooit was er een ouder nodig om te helpen. Ik ben te oud voor deze wereld blijkt maar weer. Al die ouderdingen vind ik namelijk onzin. School is school en thuis is thuis.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Hallo,
  ik ben een Belgische ouder en juf. En inderdaad, hier vragen we de ouders zelden of nooit om te helpen.
  Ik denk niet dat we minder doen dan in Nederland (Belgie staat bekend om zijn uitstekend onderwijs!)
  Poetsen doen we zeker niet zelf, daar hebben we uitstekend personeel voor, net als 2 klusjesmannen.
  Als we activiteiten organiseren waarbij we meerdere mensen nodig hebben, zoals binnenkort werken we rond 'De bakker', met de kleuters, dan proberen we het alternatief op te lossen. We vragen de leerlingen van de Bakkersafdeling (van een in de buurt gelegen Bakker en Koksschool) die komen een demonstratie geven en in kleine groepjes mogen de kinderen mee bakken, kneden etc....
  We hadden hiervoor waarschijnlijk even goed moeders kunnen vragen, maar dit leek ons leuker en minder 'belastend' voor de ouders.
  Soms worden er wel eens mensen gevraagd, zoals vorige week, toen ons thema "Ziek zijn" was, dan heb ik een mama van één van mijn kindjes gevraagd, die huisdokter is. Ze is een voormiddag langs geweest, heeft een fles wijn meegekregen en iedereen was tevreden.
  Ik zou voor de rest eigenlijk niet weten waar we nog mensen voor moeten vragen? Waarvoor worden jullie dan zoal gevraagd? Want ik heb inderdaad het idee dat het in Nederland veel frequenter gebeurt!

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Maar Gerrie,

  Vergeet niet dat niet alle kindjes zo makkelijk mee kunnen/ konden komen. De kindjes van vroeger die 'lastig' of 'dom'waren, kregen later veel minder kansen. Gelukkig viel u daar kennelijk niet onder. Nu kunnen diezelfde kinderen met de juiste begeleiding vaak veel verder komen. Niet alle kinderen kunnen omgaan met grote klassen en weinig begeleiding.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. @Nanka hier worden regelmatig gevraagd om te rijden met de auto/fiets als de klas van zoon/dochter op excursie gaat. Er zijn luizenouders op school, die na iedere vakantie alle kinderen op luizen controleren. Er zijn verkeersouders, en er is een verkeersdag waar weer ouders voor nodig zijn, er is een feestdag waar ouders voor nodig zijn etc etc. Heel veel hulp dus, maar als ik niet hoef te werken help ik graag mee op school, vinden de kinderen ook leuk!! Ik zit ook bij de oudervereniging, die regelen dingen zoals carnaval, kerst, sinterklaas, schoolreis voor de onderbouw.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een comment achterlaat! Bedankt!

Wil je op de hoogte blijven van alle comments? Vink dan eenvoudig het vakje aan met: Email follow-up comments!

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.